Sostinės pašonėje esančiame memoriale apsilankė ir tylos minute dešimtis tūkstančių pražudytų gyvybių pagerbė ne tik „Maccabi“ žaidėjai iš Izraelio, bet ir visi komandos legionieriai. Nors oras pasitaikė subjuręs, nesiskundė nė vienas krepšininkas.

„Tokiomis akimirkomis šaltis ir komandos pasiruošimas visai nesvarbu. Praleisti kelias minutes čia – mažiausia, ką galime padaryti“, – sakė buvęs ilgametis „Maccabi“ legionierius iš Kroatijos, dabar komandos vadovo pareigas einantis Nikola Vujčičius.

Susijaudinęs atrodė ir ekipos vairininkas D. Blattas. Žydų kilmės amerikietis pasakojo, kad su „Maccabi“ yra aplankęs ne vieną holokausto memorialą įvairiose Europos šalyse, bet Vilniuje jį apėmė ypatingos emocijos.

„Nedarėme rytinės treniruotės, vietoje jos atvažiavome čia. Pagarba, kurią jaučiame, yra svarbesnė už krepšinį. Ačiū lietuviams, kurie mus čia pakvietė – tai buvo nepaprastai puikus gestas.

Esame lankęsi panašiose vietose ir kitur, bet man asmeniškai ši akimirka – ypatinga. Manęs niekad nebuvo užplūdę tokie stiprūs jausmai kaip dabar. Juk ši nelaimė lietuviams, žydams ir kitų tautybių žmonėms čia nutiko ne taip jau seniai. Liūdesys, kuris apima prisimenant praėjusio amžiaus baisybes, maišosi su viltimi, kad naujas pasaulis nebeleis joms pasikartoti. Mums nepaprasta garbė, kad galime pagerbti žuvusius kartu su Lietuvos žmonėmis“, – kalbėjo D. Blattas.

Komunikabilusis strategas, vos išlipęs iš autobuso, iš karto patraukė prie „Maccabi“ krepšininkų jau laukusių dešimčių vaikų, atvažiavusių iš visos Lietuvos mokyklų.

„Labas visiems, kaip sekasi“, – lietuvių kalbos žinias, veikiausiai įgytas iš buvusio ilgamečio asistento Kęstučio Kemzūros, šypsodamasis demonstravo Tel Avivo klubo vairininkas.

Kartu su juo gėlių vainikus prie paminklo nacių aukoms padėjo Seimo, Lietuvos krepšinio federacijos, Lietuvos krepšinio lygos, žydų bendruomenės atstovai.

„Maccabi“ ekipa Panerių memorialą aplankė Seimo nario Emanuelio Zingerio kvietimu.

Primename, kad ketvirtadienį svečiai iš Tel Avivo žais Eurolygos turnyro rungtynes su Vilniaus „Lietuvos rytu“. Kaip visada, Izraelio atstovų saugumui išvykose skiriamas ypatingas dėmesys. Klubo saugumo tarnybos darbuotojas į Vilnių atskrido dar pirmadienį ir nuodugniai apžiūrėjo viešbutį, kuriame vėliau įsikūrė komanda, „Lietuvos ryto“ bei „Siemens“ arenas.

Panerių memorialas įkurtas masinių žudynų vietoje, kur prieš septynis dešimtmečius sušaudyti maždaug šimtas tūkstančių žydų, lietuvių, lenkų, gudų, rusų, ukrainiečių, romų, kitų tautybių žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)