Kritikai prezidentas buvo kurčias

„Europiečiai turi dirbti kartu dėl bendro tikslo – krepšinio vystymo“, – tokią žinią oficialiais kanalais po savaitgalį Velse vykusios eilinės generalinės asamblėjos sesijos paskleidė „FIBA Europe“.

Tačiau žemyno krepšinio federacijų atstovų suvažiavime virusias aistras uždangstę lozungai vargiai begali nuslėpti faktą, jog vienybės Europos krepšinyje neberasi nė su žiburiu.

„Nereikia nė tikėtis, kad oficiali informacija atspindėtų realią situaciją, nes ji – labai liūdna“, – DELFI Generalinės asamblėjos sesiją komentavo M. Balčiūnas. – „FIBA Europe“ ir apskritai Europos krepšinis dar kartą buvo pažemintas, pažeidinėjamos visos procedūros. Kritika asamblėjoje buvo išsakyta aiškiai ir atvirai, bet pačio prezidento elgesys, tai, kaip jis vedė konferenciją, netelpa į jokius rėmus.

Matote, kaip mes organizuojame savo renginius: kiek susirenka žurnalistų, daromos tiesioginės transliacijos. O ten – uždaros durys, nė vieno žurnalisto. Tai jau rodo, koks yra nusiteikimas. Nuo to ir reikia pradėti. Tik tiek, kad nebematau prasmės vėl prasidėti su teismais, kurie kainuoja daug laiko ir resursų. Todėl pokyčius „FIBA Europe“ pradėsime nuo kitų metų rinkimų“.

A. Sabonis rinkimuose nedalyvaus?

Kol kas pliektis su dabartine „FIBA Europe“ vadovybe grupė sukilusių nacionalinių federacijų gali nebent žodžiais. Kaip ne kartą rašė DELFI, nuversti O. Rafnssoną buvo mėginama pasitelkus Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS), tačiau pastarasis balandį atmetė Lietuvos, Serbijos ir Rusijos federacijų atstovų inicijuotą skundą.

Todėl daugiau nei dviems dešimtims „FIBA Europe“ vykdoma politika nepatenkintų nacionalinių federacijų nebeliko nieko kito, kaip tik laukti kitų metų pavasarį numatytų eilinių organizacijos prezidento rinkimų.

„FIBA Europe“ įstatai tokie, kad per metus nieko negalima pakeisti. Nežinau, specialiai ar ne jie taip sudaryti, bet prezidentui suteikia absoliutų saugumą nežiūrint į tai, kam jis atstovauja ir ką daro. Visi sutarėme, kad reikalingi fundamentalūs pakitimai organizacijos vystyme, vizijoje ir strategijoje, kurios šiai dienai išvis nėra. Iniciatyvinė grupė susitarė rudenį – likus penkiems mėnesiams iki rinkimų – susėsti ir parengti išsamią Europos krepšinio vystymo viziją“, – pasakojo M. Balčiūnas.

Kol kas viešai iškelti savo kandidatūrą rinkimuose yra pažadėjęs vienintelis Turkijos krepšinio federacijos (TBF) prezidentas Turgay Demirelis. Metų pradžioje Serbijos žiniasklaida pranešė, jog į postą taikosi ir šios šalies krepšinio federacijos (KSS) viceprezidentas Dejanas Bodiroga, tad maištininkų stovykla gali turėti daugiau nei vieną kandidatą.

„Ieškosime asmenybės, kuri savo darbais ir autoritetu nacionaliniame lygmenyje jau būtų įrodžiusi, kad gali imtis šių pareigų. Bet apie pavardes anksti kalbėti, manau, jų bus ir naujų. Kandidatas iš Lietuvos? Nemanau, kad jis bus“, – svarstė M. Balčiūnas.

Neišgirdo nieko apčiuopiamo

„FIBA Europe“ Generalinės asamblėjos sesijoje buvo paliesta keletas svarbių klausimų. Pranešama, kad suvažiavime dalyvavęs FIBA prezidentas Yvanas Mainini užsiminė atsižvelgsiąs į Europos poziciją dėl tarptautinių varžybų tvarkaraščio pertvarkos, taip neva suteikdamas vilties, kad Senojo žemyno pirmenybės ateityje ir toliau bus rengiamos kas dvejus metus.

Be to, „FIBA Europe“ paskelbė vedanti derybas su Eurolyga ir ULEB organizacija dėl žemynų klubų turnyrų optimizavimo. Siekiama išplėsti Europos taurės varžybose dalyvaujančių komandų skaičių sujungiant jas su susidomėjimo nekeliančiu „FIBA Europe“ Iššūkio taurės turnyru.

Tačiau, M. Balčiūno teigimu, jokių konkrečių pasiūlymų ar naujų idėjų nepateikė nei Y. Mainini, nei O. Rafnssonas, nei „FIBA Europe“ generalinis sekretorius Kamilis Novakas.

„Vyksta vegetacija ir kadencijos pabaigos laukimas, daugiau nieko“, – tikino LKF generalinis sekretorius.

Primename, kad prieš metus 28-ios iš 51-os „FIBA Europe“ priklausančios nacionalinės krepšinio federacijos raštiškai pareikalavo sušaukti neeilinę generalinės asamblėjos sesiją, kurioje planuoti išankstiniai prezidento rinkimai. „FIBA Europe“ valdybai atsisakius tenkinti sukilėlių reikalavimus, praėjusią liepą nacionalinės federacijos kreipėsi į CAS.

Kivirčą Europos krepšinyje pakurstė sprendimas atleisti ankstesnį „FIBA Europe“ generalinį sekretorių Narą Zanoliną bei FIBA parengta tarptautinių varžybų kalendoriaus reforma, kuria žemynų pirmenybių sąskaita siekiama didesnio dėmesio pasaulio čempionatui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)