Pagal senas prognozes jau turėtų žaisti vyrų rinktinėje

„Taurai, jeigu būdamas 20 metų nebūsi kviečiamas į vyrų rinktinę, atvažiuosiu ir tau per užpakalį su diržu duosiu blyną“, – taip 2009 metais T. Jogėlą gąsdino A. Sabonio krepšinio mokyklos treneris Rolandas Radvila.

Jaunajam krepšininkui turbūt pasisekė, kad skustagalvis krepšinio specialistas dabar dirba Rusijoje.

Lietuvos vyrų nacionalinė komanda T. Jogėlai kol kas atrodo kaip tolima svajonė, o šiandieninė realybė – kur kas proziškesnė. Talentingas puolėjas, kurį praeityje viltasi paversti antruoju Ramūnu Šiškausku, susidūrė su sunkumais bandydamas perlipti savo bendraamžių rinktinės slenkstį. Tos pačios, kurią T. Jogėla 2009 metais Kaune užtempė ant antro Europos 16-mečių čempionato nugalėtojų pakylos laiptelio ir buvo išrinktas geriausiu pirmenybių žaidėju.

„Nesvarbu, kaip žaidei būdamas 16-os, nesvarbu, kaip žaisi būdamas 30-ies. Man rūpi, kaip žaidi dabar, nes už kelių dienų prasideda čempionatas. Į Taurą buvo daug investuojama, vis tikimės, kad jis pagaliau bus produktyvus ir naudingas komandai. Iki šio momento taip nebuvo. Šiaip ar taip, Tauro nenurašome“, – prieš paskelbdamas galutinę sudėtį, DELFI teigė 20-mečių rinktinės strategas Tomas Pačėsas.

Galiausiai patyręs specialistas apsisprendė nespjauti į tauragiškio talentą ir dovanas, kurias šis yra gavęs iš gamtos. Antradienį Taline (Estija) prasidedančiame Europos jaunimo čempionate T. Jogėla žais, o paskutiniajam su komanda teko atsisveikinti Kauno „LSU-Baltų“ klubo aukštaūgiui Šarūnui Beniušiui.

Nelemta trauma nutraukė progresą

Kuriame taške įstrigo A. Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinio karjera?

2009 metais žemyno 16-mečių pirmenybėse jis per rungtynes vidutiniškai rinkdavo po 15,6 taško, atkovodavo 8,9 atšokusio kamuolio ir atlikdavo 1,9 rezultatyvaus perdavimo.

Po metų vykusį pasaulio 17-mečių čempionatą T. Jogėla praleido dėl sunkios peties traumos, o 2011-ais Europos 18-mečių turnyre jo statistikos rodikliai smuko perpus: iki 7,1 taško, 3,9 atkovoto kamuolio ir 1 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes. Likusi be ryškaus lyderio, medalių daugiau nebeiškovojo ir Dariaus Dikčiaus tuomet treniruota lietuvių ekipa.

Prisimindamas nesėkmių laikotarpį, pats T. Jogėla neabejoja, kad jį pirmiausia nulėmė trauma, dėl kurios krepšininkas negalėjo rungtyniauti daugiau nei pusę metų.

„Kai grįžau, pirmą sezoną po traumos žaisti buvo labai sunku. Paskui jau ir treneris D. Dikčius taip manimi nebepasitikėjo, sumažino žaidimo laiką. Statistika išties suprastėjo, bet nieko baisaus.

Aišku, prieš ketverius metus mano lūkesčiai buvo didesni. Jei ne trauma, gal viskas būtų kitaip, nes ji man kainavo kone ištisą sezoną. Bet tikrai tikiuosi šioje vietoje nesustoti. „Žalgiryje“ turiu puikias sąlygas tobulėti ir žinau, kad pasieksiu aukštą lygį“, – optimizmą kurstė T. Jogėla.

„Žalgiris“ stabdo nuo emigracijos

Nors T. Jogėla turėjo ilgalaikį kontraktą su Kauno „Žalgirio“ klubu, praėjusiame sezone Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) jis debiutavo vilkėdamas Panevėžio „Lietkabelio“ marškinėlius. Į Aikštaitijos sostinę puolėjas buvo išsiųstas kartu su būriu jaunųjų žalgiriečių įgyti praktikos vyrų krepšinyje.

Pirmieji metai pranoko talento viltis: žaisdamas LKL jis per mačą pelnydavo 8,8 taško, atkovodavo 3,9 kamuolio ir atlikdavo 1,8 rezultatyvaus perdavimo. Krepšininkas taip pat džiaugiasi daug išmokęs iš trenerio Gintaro Leonavičiaus bei tokių veteranų kaip Vidas Ginevičius ir Martynas Andriukaitis.

Nepaisant sėkmingo sezono, šanso išmėginti save rungtyniaujant „Žalgiryje“ T. Jogėla nesulaukė, priešingai nei metais jaunesni Tomas Dimša ir Marius Grigonis. Šią vasarą jo sutartis su Lietuvos čempionų klubu baigia galioti, bet krepšininkas DELFI teigė sulaukęs pasiūlymo pasirašyti naują ilgalaikį kontraktą. Esą dėmesį rodo ir užsienio komandos, bet konkrečiausiai kol kas kalba „Žalgiris“.

„Šnekėjomės su Pauliumi Motiejūnu (klubo direktoriumi – DELFI), jis sakė, kad keliems jauniems žaidėjams prieš sezoną suteiks šansą dalyvauti Elio Zouro treniruotėse. Aišku, stengsiuosi įrodyti jam, kad galiu būti pagrindėje komandoje. Pirmais metais man daug nė nereikėtų, užtektų vien patekti į komandą ir treniruotis su aukščiausio lygio krepšininkais ir treneriais. O jeigu paskolintų kitai komandai, irgi nesupykčiau, bet šiaip žiauriai norėčiau žaisti „Žalgiryje“, – dėstė T. Jogėla, anot kurio, visus taškus dėl naujo kontrakto sutarta sudėlioti po čempionato Taline.

Kojos vos nepakišo asmeninės problemos

Nors LKL sezono metu T. Jogėlos reikalai pagaliau ėmė taisytis, o jam pasibaigus tauragiškis visą mėnesį papildomai dirbo su Sauliumi Štombergu ir kitais treneriais, atėjus laikui ruoštis Europos jaunimo čempionatui žaidėjo pozicijos vėl susvyravo.

T. Jogėla birželį netgi praleido draugiškas rungtynes dėl pašalinių rūpesčių, kuriuos apibūdina sausai – „asmeniniai“.

Nors T. Pačėsas buvo griežtas alkoholį vartojusių Tomo Lekūno ir Edgaro Zinevičiaus atžvilgiu ir išmetė juos iš komandos, su T. Jogėla jis elgėsi atlaidžiau.

„Turėjau šiek tiek asmeninių problemų, treneriai tai matė ir atleido nuo varžybų. Tie nesmagūs nesusipratimai man tikrai kliudė, buvo ir ašarų. Per rungtynes buvau labai nervingas, gavau ir techninę, ir nesportinę pražangą. O prieš tai per visą sezoną nė vienos nebuvau gavęs. Tiesiog neišėjo susikaupti.

Treneris (T. Pačėsas – DELFI) man liepė važiuoti namo ir pailsėti. Ačiū jam, kad suprato mane ir palaikė. Dabar jau viskas susitvarkė, mano nuotaika visai kita, galva – švari“, – tikino T. Jogėla.

T. Pačėsas – ne kalėjimo prižiūrėtojas

Dabar puolėjas dega noru atsidėkoti T. Pačėsui už parodytą pasitikėjimą geru žaidimu. Apie naująjį 1993 metais gimusių krepšininkų rinktinės vairininką jis atsiliepia labai pagarbiai ir nė kiek nepyksta, jei ūmiu charakteriu pagarsėjęs alytiškis per treniruotę išbara ne pačiais švelniausiais žodžiais.

„T. Pačėsas – griežtas treneris. Būna, kad jis užrėkia, kai labai nusigrybauji. Bet šiaip jis geras, šypsosi, pajuokauja. Nesijaučiame kaip kalėjime. T. Pačėsas turi daug patirties, visi klauso kiekvieno jo nurodymo, jaučia didelę pagarbą. Aišku, gerbėme ir D. Dikčių, bet T. Pačėso patirtis – didesnė“, – sakė T. Jogėla.

Komandos senbuvis palaiko ir trenerio sprendimą pašalinti iš ekipos naktines linksmybes stovyklos metu surengusius krepšininkus.

„Žmonės patys kalti. Nenoriu nei girti, nei smerkti, bet jie padarė klaidą, o treneris nedelsdamas juos pašalino. Ir teisingai. Komandoje turi būti tvarka, negali kažkas taip elgtis, kai kiti stengiasi, sportuoja. Aišku, aš jų nekaltinu“, – pažymėjo T. Jogėla.

Išvažiavo medalio

Antradienį vakare kovas Europos čempionato A grupėje lietuviai pradės akistata su serbais. T. Pačėso auklėtinių varžovais pirmame etape taip pat bus Vokietijos, Graikijos ir Gruzijos ekipos.

T. Jogėla neslepia, jog pradėjusi savo kelionę per Europos ir pasaulio įvairių amžiaus grupių čempionatus priziniu pasirodymu, ši komanda lygiai taip pat norėtų ir atsisveikinti su jaunimo krepšiniu.

„Apie tikslus nekalbėjome, bet jie, aišku, aukščiausi – kitaip ir būti negali. Kokia penkta ar šešta vieta mes nelabai būtume patenkinti“, – patikino puolėjas.

Jei jo paties žaidimas primins benefisą jaunučių pirmenybėse Kaune, galbūt viltys pagaliau sutaps su realybe, o T. Jogėlai piešto karjeros šuolio nebesustabdys jokios negandos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)