Treneris paaiškės gruodį

Iš 1989 metais gimusių šalies krepšininkų suburta jaunimo rinktinė įvairių amžiaus grupių pirmenybėse nelaimėjo nė vieno medalių komplekto, užtat šiemet nacionalinėje vyrų komandoje žaidė keturi jos atstovai: Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas, Adas Juškevičius ir Šarūnas Vasiliauskas.

1992 metų karta karaliavo ir Europoje, ir pasaulyje, susišlavusi visus įmanomus trofėjus, tačiau suaugusiųjų rinktinės duris kol kas pravėrė vienintelis Jonas Valančiūnas.

Geras pasirodymas jaunimo turnyruose negarantuoja gausaus talentų derliaus, ir tai įsisąmoninusi LKF keičia prioritetus.

„Nenorime spausti, kad mūsų komandos būtinai laimėtų medalius. Jaunimo rinktinių tikslas – produktyviai ruošti talentingus žaidėjus suaugusiųjų nacionalinei komandai. Mums reikia kelti jaunimo meistriškumą, o ne siekti medalių“, – DELFI teigė M. Špokas.

Tokią užduotį jis duoda ir 2015-aisiais Kaune namų sienas ginsiančiai 16-mečių ekipai.

Ruoštis Europos pirmenybėms ji pradės dar žiemą – komandos kandidatų laukia kontroliniai turnyrai Baltarusijoje ir Turkijoje. Gruodžio 10 d. paaiškės rinktinės trenerių štabas, kuris bus formuojamas pagal naujus principus: vyriausiąjį trenerį rekomenduos vyrų rinktinės strategas Jonas Kazlauskas, o jo asistentais taps Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) pirmaujančių 1999 metų kartos komandų treneriai.

Potencialiais jaunučių rinktinės lyderiais laikomi MKL pirmais smuikais griežiantys Grantas Vasiliauskas, Ignas Sargiūnas, Arnas Velička ar Aidas Žitkus, bet M. Špokas ragina per anksti neišskirti atskirų žaidėjų.

„Nėra nė vienos tų metų žvaigždės ir būti negali. Tiesiog yra geri vaikai iš Alytaus, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, turintys perspektyvų užaugti gerais krepšininkais. Didžiausia klaida, kurią mes darydavome, buvo ta, kad kažką sureikšmindavome, versdavome žvaigžde. Žvaigžde reikia ne gimti, o ja užaugti“, – įsitikinęs vienas LKF vadovų.

Po dvejų metų pertraukos

Praėjusią savaitę jis dalyvavo Tarptautinės krepšinio federacijos Europos padalinio („FIBA Europe“) valdybos posėdyje, kuriame buvo patvirtintos kitų metų jaunimo čempionatų datos ir vietos.

Varžybos Kaune bus pirmos tarptautinės jaunimo krepšinio pirmenybės Lietuvoje po 2012-ųjų, kuomet LKF surengė net tris čempionatus (16-mečių ir 18-mečių Europos bei 17-mečių pasaulio). Anot M. Špoko, turnyrai buvo nuostolingi, todėl dvejus metus Lietuvoje nevyko jokios vaikinų varžybų. Tiesa, pernai Klaipėda ir Panevėžys priėmė planetos merginų (iki 19 metų) pirmenybių dalyves.

M. Špokas žada, kad rugpjūtį Kauno sporto halėje ir A. Sabonio krepšinio centro salėje vyksiantis čempionatas nuostolių LKF nepridarys, o turnyro biudžetas sieks apie 1,2 mln. litų.

„Jeigu sugebėsime išeiti „ant nulio“, tai jau bus rentabilus čempionatas, nes Lietuvos rinktinė kaip namų komanda gaus daug privalumų, federacijos personalas įgis organizacinės patirties, taip prisidėsime prie krepšinio populiarinimo, be to, didžioji dalis išleistų pinigų liks Kaune“, – sakė LKF generalinis sekretorius.

Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionatas Kaune vyko ir 2009 metais, kuomet šeimininkai laimėjo sidabrą.

Kitų metų pirmenybių burtai bus traukiami lapkričio 30 d. Budapešte (Vengrija).

Latviai rinkosi ne lietuvius, o estus

Miunchene (Vokietija) susirinkusi „FIBA Europe“ valdyba sprendė ne tik jaunimo, bet ir vyrų čempionato klausimus.

Keturioms teisę rengti 2015 metų pirmenybes iš Ukrainos perėmusioms valstybėms – Prancūzijai, Vokietijai, Kroatijai ir Latvijai – pasiruošti turnyrui reikia per rekordiškai trumpą laiką, todėl „FIBA Europe“ sutiko suteikti organizatoriams tam tikrų finansinių garantijų.

Siekiant užpildyti arenas ne tik per šeimininkų rungtynes, čempionato rengėjai savo nuožiūra galėjo pasirinkti po vieną komandą, su kuria varžysis toje pačioje grupėje.

Didžiausią laimikį susižvejojo prancūzai, rengsiantys ir pirmo etapo, ir finalines varžybas: į svečius pas juos atvyks Suomijos rinktinė ir tūkstančiai paūžauti mėgstančių šios šalies krepšinio mėgėjų.

Vokiečiai pasirinko didžiausią tautinę mažumą šalyje sudarančius turkus, kroatai – kaimynus slovėnus, o latviai nusprendė pasikviesti estus. Tikimasi, kad į Rygą suvažiuos mažiausiai 3,5 tūkstančio sirgalių iš šiaurinės kaimynės.

Didelė tikimybė, kad Latvijos sostinei teks atlaikyti ir Lietuvos fanų antplūdį. J. Kazlausko auklėtiniai yra pirmame burtų krepšelyje kartu su Ispanija bei dviem grupės varžybas rengsiančiomis šalimis: Prancūzija ir Kroatija. To paties krepšelio ekipos žaisti viename pogrupyje negali, todėl lietuvių laukia kelionė į Rygą arba Berlyną.

„Abu variantai – pakankamai neblogi. Turime 50 proc. tikimybę žaisti Rygoje, bet ir Berlynas yra geras miestas mūsų turistams“, – įvertino M. Špokas.

Primename, kad Europos čempionato burtai bus ištraukti Paryžiuje gruodžio 8 dieną.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)