Lietuvos krepšinio lygos Prezidentui
p. Šarūnui Kliokiui
Lietuvos krepšinio federacijos Prezidentui
p. Arvydui Saboniui
Šiaulių m. merui
p. Justinui Sartauskui
VšĮ „Pramogų sala“ generaliniam direktoriui
p. Gintarui Radavičiui

Dėl žurnalistų teisės rinkti informaciją apie krepšinį ir diskriminacios

Lietuvos krepšinio lygos 2012-2013 metų sezono nuostatai skelbia, kad Lietuvos krepšinio lyga siekia ir tokių tikslų - efektyviai bendradarbiauti su žiniasklaidos priemonėmis, kad kuo daugiau informacijos apie LKL pasiektų visuomenę, formuoti teigiamą LKL įvaizdį bei visomis priemonėmis reklamuoti LKL renginius.

Lietuvos žurnalistų sąjunga įsitikinusi, kad siekdama šių tikslų tiek pati LKL, tiek jos partneriai šių tikslų turėtų siekti ne tik efektyviomis, bet ir teisėtomis bei teisingumo priemonėmis.

Todėl LŽS su nerimu sutiko kolegos Gintaro Šiupario atsiųstą žinią, kad „Šiaulių arenos“ operatorius VšĮ „Pramogų sala“ jam neteisėtai riboja galimybę stebėti ir fiksuoti krepšinio varžybas šioje arenoje, nors kolega formaliai turi visas teises būti pagal galiojančias taisykles ir vykdyti savo profesionalią veiklą.

Pasak G. Šiupario, vasario 6 d. į Šiaulių arenoje vykusias LKL čempionato rungtynes tarp „Šiaulių“ ir Klaipėdos „Neptūno“ komandų nebuvo įleistas jis, krepšinio klubo „Šiauliai“ atstovas spaudai ir dienraščio „Lietuvos rytas“ fotokorespondentas. Motyvuota, kad Šiaulių arenos administracija pakeitė ir nuo vasario 1 d. taiko naują žurnalistų akreditacijos tvarką. Kolega mano, kad jo neįleido ne dėl
tariamų akreditacijos formalumų, o dėl dienraštyje „Lietuvos rytas“ publikuoto straipsnių ciklo apie „Šiaulių areną“.

LŽS visais atvejais vienbalsiai smerkia bet kokius bandymus sporto klubuose ar kitose organizacijose riboti žurnalistų teisę rinkti informaciją ar diskriminuojant juos atsisakyti teikti akreditacijas. Ypač smerkiamas neteisėtas persekiojimas už kritiką.

LŽS Taryba taip pat atkreipia dėmesį, kad pagal Visuomenės informavimo įstatymą, draudžiama persekioti žurnalistą už paskelbtą informaciją, jeigu ją rengiant ir platinant nebuvo pažeisti įstatymai. Taip pat primename, kad viešosios informacijos rengėjas ir (ar) platintojas turi teisę akredituoti savo žurnalistus prie valstybės institucijų, politinių partijų, politinių ir kitų organizacijų, taip pat kitų institucijų šalių susitarimu. LŽS taip pat pažymi, kad Lietuvos Konstitucija nurodo, jog riboti teisę rinkti ir skleisti informaciją galima tik įstatymu. Todėl esame įsitikinę, kad turėtų būti numatytos konkrečios sankcijos.

Todėl LŽS Taryba yra sunerimusi, kad krepšinio veikla ir žurnalistika akivaizdžiai turi problemų. Kol kas akivaizdus vienas faktas – žurnalistai nurodo konkrečias informacijos rinkimo problemas.

Atsižvelgdama į tai, LŽS oficialiais raštais dėl minėtų problemų kreipiasi į tas organizacijas, kurios, pasak kolegų, susiję su galimais jų teisų ribojimais. Taip pat atskirais raštais kreipiamasi į organizacijas, atsakingas už sporto veiklos organizavimą, vykdymą ir kontrolę: Lietuvos krepšinio federaciją, Lietuvos krepšinio lygą. LŽS nuomone, susidariusi situacija įpareigoja imtis priemonių (pvz.: apsvarstyti teisės aktus, kuriais reglamentuojama krepšinio klubų dalyvavimo turnyruose ir lygose veikla ir kt.), kurios padėtų užkirsti kelią panašiems žurnalistų teisių ribojimams ateityje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)