Nori užmegzti ryšį su naujokais

Dvi poilsio dienas Lenkijos rinktinės kandidatams po turnyro Belgijoje skyręs D. Bauermannas savo laisvą laiką nusprendė išnaudoti klubo reikalams.

Antradienį į Vilnių atskridęs lenkų nacionalinės komandos ir „Lietuvos ryto“ strategas nuskubėjo tiesiai į Lietuvos vicečempionų treniruotę, per kurią trumpai išdėstė, kokios gynybos reikalaus iš auklėtinių artėjančiame sezone. Trečiadienį D. Bauermannas ėmėsi puolimo sistemų.

„Kaip vyriausiasis treneris, noriu padėti krepšininkams suvokti, kaip žaisime šiame sezone. Taip pat mėginu kurti kolekyvinį identitetą, kad krepšininkai žinotų, kas jie tokie, kam atstovauja. Žaidėjai labai susikaupę, klausosi atidžiai, todėl mano viešnagė tikrai naudinga. Be to, labai svarbu, kad jie pajustų, jog aš taip pat stoviu už juos visus“, – savo trumpo vizito tikslą nupasakojo vokietis.

Kontraktus turi 16-a žaidėjų

Kol D. Bauermannas ruošia Lenkijos rinktinę Europos čempionatui, užduotis „Lietuvos ryto“ krepšininkams dalina jo asistentas Dainius Adomaitis.

Šiuo metu bendrose treniruotėse „Lietuvos ryto“ arenoje sportuoja 13-a žaidėjų, tarp kurių – šeši naujokai.

Į Vilnių jau atvyko visi penki nauji legionieriai: gynėjai Omaras Cookas ir Milenko Tepičius, puolėjai Juanas Palaciosas ir Stevanas Jelovacas bei vidurio puolėjas Andreas Glyniadakis. Prie neįprastos aprangos pratinasi ir iki šiol „Prienuose“ žaidęs puolėjas Gediminas Orelikas.

Sezonui taip pat ruošiasi Steponas Babrauskas, Tautvydas Lydeka, Vilmantas Dilys, Dovydas Redikas, Eimantas Bendžius. Kartu su jais treniruojasi ir praėjusį sezoną kitose komandose nuomos pagrindais žaidę Deividas Dulkys bei Paulius Dambrauskas.

Pridėjus Lietuvos rinktinės stovykloje šiuo metu dirbančius Martyną Gecevičių ir Renaldą Seibutį bei jaunąjį Edviną Šeškų, galiojančius kontraktus su „Lietuvos rytu“ turi 16-a krepšininkų. Keli jų bus skolinami kitiems klubams.

M. Gecevičius ir R. Seibutis nekonkuruos dėl minučių

D. Bauermannas tikino nenusivylęs nė vienu vasaros pirkiniu.

„Sudėtis – smarkiai pasikeitusi, todėl reikės daug laiko, kol tapsime tikra komanda. Bet man ši ekipa tikrai labai patinka. Manau, ji bus geresnė nei praėjusiame sezone. Kitaip nė būti negali. Viliuosi, jog turėsime tikrą europietišką identitetą: gerai ginsimės, greitai pereisime į ataką, dalinsimės kamuoliu ir susikursime patogias progas metimams. Turint tokius žaidėjus mums netrūksta nei jėgos, nei ūgio, nei technikos, nei taiklumo. Be to, visi gali gerai gintis, ir aš tuo labai džiaugiuosi“, – teigė treneris, prie Vilniaus klubo vairo stojęs praėjusį kovą.

– Komandoje šįkart turėsite ir patyrusį įžaidėją, ir galingą bei taip pat patirties nestokojantį vidurio puolėją. Tai yra pagrindinės sudedamosios dalys identiteto, apie kurį kalbate, ir kurio trūko praėjusiame sezone? – DELFI paklausė D. Bauermanno

– Būtų nesąžininga lyginti dabartinę komandą su pernykšte, nes manau, kad pernai vaikinai atidavė viską, ką galėjo. Bet akivaizdu, kad O. Cookas yra elitinės klasės įžaidėjas, savo meistriškumą įrodęs žaisdamas aukščiausiame lygyje. M. Tepičius žais ir kaip atsarginis įžaidėjas, ir kaip atakuojantis gynėjas. Manau, jis bus puikus komandos papildymas, kadangi man visada patiko jo ūgis, sugebėjimai gynyboje, nesavanaudiškumas. Taip pat šioje pozicijoje turėsime perspektyvių jaunų lietuvių.

– Kaip ketinate padalinti žaidimo laiką R. Seibučiui ir M. Gecevičiui?

– To daryti nereikės, kadangi jie dažnai žais kartu. Renaldas rungtyniaus lengvo krašto puolėjo pozicijoje kartu G. Oreliku ir S. Babrausku, o Martynas, kaip visuomet, žais atakuojančiu gynėju. Manau, jų tandemas bus labai perspektyvus, kadangi vienas yra puikus snaiperis, o kitas gerai varosi kamuolį ir mėgsta veržtis po krepšiu.

– Teigiate, kad komandos sudėtį rinkote kartu su klubo vadovybe. Kuriuos žaidėjus pasiūlėte jūs?

– Viskas vyko kitaip. Kartu susėdome ir apibrėžėme, kokios norime komandos. Tada visi, įskaitant ir mano asistentus, pateikė savo siūlymus dėl žaidėjų, kurie atitiktų šią koncepciją. Galiausiai drauge nusprendėme, ką reikėtų kviesti į komandą. Sudėtis buvo komplektuojama labai profesionaliai – tikrai nebuvo taip, kad susipeštume dėl kažkokių pavardžių.

– Kurie žaidėjai turi mažiausiai šansų įsitvirtinti „Lietuvos ryte“ ir gali būti skolinami kitoms ekipoms?

– Tikiuosi, jog suprasite, kodėl aš to nenorėčiau komentuoti. Norime suteikti progą visiems. Aišku, 16-a krepšininkų yra per daug, ir tiek jų komandoje nebus. Bet pirmiausia norime, kad visi įgytų gerą sportinę formą, išmoktų mūsų žaidimo sistemas, o tuomet priimsime sprendimus dėl konkrečių žmonių.

– Į Vilnių vėl atvažiuosite rugsėjo viduryje. Užteks laiko pasiruošti Eurolygos atrankos turnyrui, kuris vyks spalio pradžioje?

– Nereikia galvoti, kad be manęs komandoje nebėra trenerių. D. Adomaitis jau turi darbo vyriausiojo trenerio poste patirties, be to, jis pats labai ilgai žaidė krepšinį. Kartu su juo ir Arvydu Gronskiu praėjusiame sezone kartu dirbome tris mėnesius, todėl jie tiksliai žino, kokios mūsų sistemos, ką reikia ir ko nereikia daryti. Manau, jiems eisis puikiai.

– Kaip sekasi Lenkijos rinktinei ruoštis Europos čempionatui?

– Geriau dabar apie tai nekalbėkime. Matote šį ženkliuką (rodo į „Lietuvos ryto“ logotipą ant marškinėlių – DELFI). Jis yra kairėje krūtinės pusėje – ten, kur širdis. Jei šalia būtų ir Lenkijos herbas, jį reikėtų prisiūti dešinėje. Taigi, mano širdis yra su „Lietuvos rytu“.

Draugiškų rungtynių ciklą pradės su ukrainiečiais

Kol D. Bauermannas atliks paskutiniąsias repeticijas prieš Europos čempionatą su Lenkijos rinktine, „Lietuvos rytas“ snausti neketina.

Rugpjūčio 25 d. šalies vicečempionai pradės pusantros savaitės trukmės stovyklą Druskininkuose, kurios metu sužais du kontrolinius mačus.

Rugpjūčio 29 d. vilniečiai susitiks su „Doneck“, o rugsėjo 2 d. su Južno „Chimik“ (abi – Ukraina) komandomis.

Rugsėjo 7-10 dienomis vyksiančiame V. Garasto taurės turnyre Klaipėdoje „Lietuvos ryto“ varžovais bus Kijevo „Budivelnik“ (rugsėjo 8 d.), Krasnodaro „Lokomotiv“ (rugsėjo 9 d.) bei dar viena, kol kas nežinoma ekipa.

Pasirengimą sezonui Vilniaus klubas baigs turnyru Bamberge (Vokietija). Ten D. Bauermanno auklėtiniai grumsis su Salonikų „Aris“ (rugsėjo 20 d.), Bambergo „Brose Baskets“ (rugsėjo 21 d.) ir Bandirmos „Banvit“ (rugsėjo 22 d.) komandomis.