Į antrąjį etapą pateks trys stipriausios komandos.

Grupių sudėtys:

A grupė: Ispanija, Slovėnija, Juodkalnija, komanda iš pirmojo atrankos etapo;

B grupė: Latvija, Turkija, Ukraina, komanda iš pirmojo atrankos etapo;

C grupė: Lietuva, Lenkija, Vengrija, komanda iš pirmojo atrankos etapo;

D grupė: Italija, Kroatija Rumunija, komanda iš pirmojo atrankos etapo;

E grupė: Prancūzija, Rusija, Belgija, komanda iš pirmojo atrankos etapo;

F grupė: Čekija, Suomija, Islandija, komanda iš pirmojo atrankos etapo;

G grupė: Serbija, Gruzija, Vokietija, komanda iš pirmojo atrankos etapo;

H grupė: Graikija, Izraelis, Didžioji Britanija, komanda iš pirmojo atrankos etapo.

Europoje atrankos varžybos susidės iš dviejų etapų.

Rugpjūčio 2-19 dienomis pirmosios į kovą stos 13 ekipų, likusių už šių metų Senojo žemyno čempionato borto. Šioje „nelaimėlių“ kompanijoje atsidūrė ir tokios šalys kaip Bosnija ir Hercegovina, Makedonija, Bulgarija, Estija, taip pat – Švedija, Albanija, Slovakija, Armėnija, Austrija, Olandija, Kosovas, Portugalija ir Baltarusija.

Keturiose grupėse paaiškės 8 komandos, prisijungsiančios prie 24 pagrindinio kvalifikacijos etapo dalyvių, tarp kurių yra ir Lietuva.

32 rinktinės buvo suskirstytos į aštuonis pogrupius ir tarpusavyje sužais po dvejas rungtynes – namuose ir išvykoje.

Trys geriausios kiekvienos grupės komandos iškops į antrą atrankos dalį, kurioje bus suformuoti nauji pogrupiai po šešias rinktines.

Iki tol pasiekti rezultatai liks ekipų sąskaitoje, joms reikės sužaisti dar šešis mačus su anksčiau nesutiktais varžovais.

Galiausiai dvylika laimingųjų – po tris iš kiekvienos grupės – keliaus į pasaulio čempionatą. Tie, kuriems nepasiseks, toliau varžysis atrankoje į 2021 metų Europos pirmenybes.

Pagrindinės atrankos varžybos prasidės ateinantį lapkritį ir baigsis 2019-ųjų vasarį. Šeši atrankos varžybų „langai“, kurių metų komandos žais po dvejas rungtynes, numatyti 2017 metų lapkričio 20-28 d., 2018 metų vasario 19-27 d., birželio 25 – liepos 3 d., rugpjūčio 30 – rugsėjo 18 d., lapkričio 26 – gruodžio 4 d. ir 2019 metų vasario 18-28 d.

Tokiu formatu pasaulio krepšinio čempionato atranka bus vykdoma pirmą kartą. Pasaulio čempionatas 2019 metų rugpjūčio 31-rugsėjo 15 dienomis vyks Kinijoje.

***

Nusižiūrėjęs nuo futbolo, Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) generalinis sekretorius Patrickas Baumannas prieš dvejus metus pasiryžo pertvarkyti tarptautinių varžybų kalendorių.

Didžiausią sumaištį sukėlė pastarųjų „langai“, numatyti klubų sezono metu. NBA nė nesileido į kalbas apie galimybę išleisti pajėgiausius pasaulio krepšininkus, susitarimo su Eurolyga FIBA kol kas taip pat nepasiekė.

Burtų traukimo ceremonijos išvakarėse buvo paskelbti krepšeliai, į kuriuos komandos suskirstytos pagal vietas FIBA reitinge. Lietuva pateko į pirmą krepšelį iš aštuonių kartu su Ispanija, Serbija ir Prancūzija.

Burtų krepšeliai

I: Lietuva, Ispanija, Serbija, Prancūzija.

II: Graikija, Italija, Čekija, Latvija.

III: Kroatija, Izraelis, Turkija, Suomija.

IV: Rusija, Slovėnija, Vengrija, Gruzija.

V: Vokietija, Belgija, Lenkija, Juodkalnija.

VI: Islandija, Didžioji Britanija, Ukraina, Rumunija.

VII: keturios pirmo etapo grupių nugalėtojos.

VIII: keturios antras vietas pirmo etapo grupėse užimsiančios komandos.

Pirmą kartą pasaulio čempionate varžysis 32 rinktinės: 12 Europos, po 7 Azijos ir Amerikos, 5 Afrikos komandos ir šeimininkė Kinija. Planetos pirmenybėse bus išdalinti bilietai į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes.

Tiesiogiai į jas pateks 7 komandos (po dvi geriausiai pasirodysiančias ekipas iš Europos ir Amerikos, po vieną iš Azijos, Afrikos ir Okeanijos), dar 4 kelialapiai atiteks papildomų olimpinės atrankos turnyrų nugalėtojams.

FIBA kol kas nenusprendė, ką daryti su olimpiados šeimininkais japonais, kurių krepšinio rinktinė nėra itin konkurencinga. 2019 metų pasaulio čempionatas vyks rugpjūčio 31 – rugsėjo 15 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)