Eurolygos finalo ketverto kovos Kaune vyks gegužės 19-21 d. Pirmame pusfinalyje susitiks Pirėjo „Olympiakos“ ir „Monaco“, antrame žiūrovai gardžiuosis „El Clasico“ – „Barcelona“ kausis su Madrido „Real“.

Remiantis krepšinio analitiko Mykolo Stumbrio surinkta informacija bballytics.com puslapyje, aiškūs pusfinalių favoritai yra „Olympiakos“ ir „Barcelona“.

Graikams suteikiama 82 proc. tikimybė įveikti „Monaco“. Skaičiai intrigos nemato ir visada ažiotažą keliančiame Ispanijos grandų mūšyje – lietuviškosios „Barcelona“ sėkmė vertinama net 87 proc.

Šios tikimybės apskaičiuotos remiantis paskutinių aštuonerių rungtynių išplėstine statistika. Žinoma, nereikia pamiršti, kad ekipoms žengus į aikštę skaičiai tampa nesvarbūs, ypač finalo ketverto formate, kai vienas pralaimėjimas nubraukia viso sezono darbą.

Tačiau spėlioti ir analizuoti tai netrukdo. O pasiremti galima bballytics.com sukaupta informacija.


„Delfi Plius“ pristato dokumentinį filmą „Pirmas kartas Kaune“, pasakojantį apie Eurolygos finalo ketverto turnyro organizavimą bei jo atspindžius miesto istorijoje. Žiūrėti filmą galite čia.

Gynyba nuties kelią į finalą?

Favoritėmis laikomos „Olympiakos“ ir „Barcelona“ šį sezoną yra geriausiai besiginančios Eurolygos komandos: pagal praleidžiamus taškus graikai yra pirmi (75,5), katalonai – antri (75,6).

„Real“ ir „Monaco“ užima atitinkamai 6-ą ir 11-ą vietas.

Pagal pelnomus taškus „Barcelona“ yra prasčiausia finalo ketverto dalyvė (80,5), bet tai nereiškia, kad jos puolimas – blogiausias.

Vertinant puolimo reitingą (kiek taškų per šimtą atakų surenka komanda), „Barcelona“ vis dar nusileidžia „Real“ ir „Olympiakos“, bet skirtumas jau visai mikroskopinis – 0,2-0,3 taško.

Tą galima paaiškinti paprastai – Š. Jasikevičiaus auklėtiniai žaidžia lėčiausią krepšinį ir surezga mažiausiai atakų per rungtynes, tačiau užbaigia jas efektyviau nei varžovai.

„Barcelona“ šį sezoną „Real“ įveikė triskart iš penkių žaistų mačų – visus kartus, kai karališkąjį klubą palikdavo su žemesniu taškų skaičiumi nei jų įprastas vidurkis.

„Real“ kelią į finalą dar labiau apsunkins tai, kad teks verstis be trijų svarbių žaidėjų – traumuotų Gabrieliaus Decko, Vincento Poirier ir suspenduoto Guerschono Yabuseles.

„Barcelona“ tikrai neturės Cory Higginso, visi kiti turėtų žaisti.


Žvelgiant į kitą porą, įdomu tai, kad „Monaco“ laimėjo abejas reguliaraus sezono kovas prieš „Olympiakos“ – 81:76 ir 64:60.

Ir abu kartus jiems pavyko pristabdyti naudingiausią lygos žaidėją – Sašą Vezenkovą.

Bulgaras prieš „Monaco“ fiksavo 8,5 taško ir 11,5 naudingumo balo vidurkius, kai įprastiniai puolėjo skaičiai – kone dvigubai didesni.

Nors „Monaco“ savo žaidimą grindžia puolimu, tarpusavio akistatose su „Olympiakos“ pergales pasiekė graikų mėgstamu būdu – solidžia gynyba.

Viena skaudžiausių temų šį sezoną D. Motiejūno ekipai – tritaškiai. „Monaco“ yra prasčiausiai metanti komanda visoje lygoje, negana to, varžovams leidžianti iš toli atakuoti dažniausiai ir taikliausiai.

Priešininkai į „Monaco“ krepšį paleidžia po 27 tritaškius per mačą ir juos realizuoja 38,7 proc. tikslumu.

Savo ruožtu, OLY yra viena dažniausiai iš tolimo nuotolio atakuojančių ir geriausiai pataikančių komandų Eurolygoje, tad šis faktorius gali tapti svarbiu pusfinalio aspektu.

Beveik visi statistiniai skaičiai – „Olympiakos“ pusėje, tačiau jau dukart šiame sezone D. Motiejūnas su kompanija juos paneigė.

Metas pažvelgti, kaip šis sezonas klostosi Eurolygos finalo ketverte žaisiantiems lietuviams.

Pačiu laiku atsigavęs Jokubaitis

Antrasis sezonas „Barcelona“ gretose R. Jokubaičiui – itin banguotas, bet panašu, kad geriausią sportinę formą 22-ejų įžaidėjas įgavo svarbiausių kovų metu.

„Tiek asmeniškai, tiek komandiškai jaučiamės gerai, esame puikios sportinės formos“, – prieš finalo ketvertą sakė jis.

Po Europos čempionato į Barseloną atvykęs gynėjas itin slogiai pradėjo Eurolygos sezoną, o lapkritį ir gruodį pats įvardino kaip sunkiausią periodą karjeroje.

Tada per dešimt rungtynių lietuvis iš viso surinko vos 28 naudingumo balus.

Sezono vidurkiai – taip pat neįspūdingi, smukę lyginant su praėjusiais metais. Iš Mažeikių kilęs gynėjas fiksuoja 5 taškų ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo statistiką.


Žvelgiant giliau ir vertinant visą sezoną, „Barcelona“ puolimo reitingas su R. Jokubaičiu aikštėje smukdavo stipriai – nuo 122,2 taško per šimtą atakų iki 112,1. Tai vienas prastesnių rezultatų komandoje, neskaitant epizodinį vaidmenį turėjusių žaidėjų.

Vis tik gynyboje reikalai ne tokie blogi – su R. Jokubaičiu aikštėje per šimtą atakų buvo praleidžiama tik 1,6 taško daugiau nei tada, kai jis sėdėdavo ant suolo.

Viskas apsivertė aukštyn kojomis ketvirtfinalio serijoje su Kauno „Žalgiriu“, kurią katalonai laimėjo 3:0.

R. Jokubaičio skaičiai šovė į viršų – iki 10,7 taško ir 14,7 naudingumo balų.

Puolime „Barcelona“ su lietuviu rinkdavo 6,1 taško daugiau nei be jo. Tiesa, gynyba su R. Jokubaičiu smukdavo net 26,7 taško, bet tą galima pateisinti – jis dažnai žaisdavo su ne tokiais gynyboje stipriais antrojo penketo žaidėjais, tad tai nebuvo vien lietuvio kaltė.

Kertinis Motiejūno vaidmuo ketvirtfinalyje

D. Motiejūnas sužaidė dar vieną stabilų sezoną Monake, kur Saša Obradovičius lietuviui yra atradęs aiškų vaidmenį.

D-Mo yra vienas stabiliausių ekipos žaidėjų. Kaunietis fiksuoja 8,7 taško ir 3,7 atkovoto kamuolio vidurkius, aikštėje praleisdamas beveik po 18 minučių.

Aukštaūgis yra nuolatinis starto penketo narys ir didžiąją dalį minučių susirenka pirmose mačų pusėse. Kai S. Obradovičiui reikia geresnės gynybos, D. Motiejūnas dažnai lieka ant suolo, nors analitiniai skaičiai ir nerodo didelio puolėjo pažeidžiamumo vertinant visą „Monaco“ ekipos žaidimą.

Su D. Motiejūnu aikštėje antrą sezoną Eurolygoje žaidžianti „Monaco“ praleidžia viso labo dviem taškais daugiau nei tada, kai šis įvykius stebi iš šalies. Tai – beveik identiškas pokytis kaip ir vertinant „Monaco“ žvaigždės Mike’o Jameso skaičius.

Tiesa, pati „Monaco“ nėra stipriausia komanda ginantis – pagal gynybos reitingą tarp visų Eurolygos komandų buvo dešimta, pagal praleidžiamus taškus (81,3) – 11-a.

Beje, nežymiai pagerėja ir Monako klubo puolimas, kai lietuvis ilsisi – puse taško per šimtą atakų.


Vis tik atėjus atkrintamosioms D. Motiejūno skaičiai pasikeitė kardinaliai ir jis tapo vienu svarbiausių „Monaco” žaidėjų, dariusiu milžinišką įtaką penkerių rungtynių pareikalavusioje serijoje su Tel Avivo „Maccabi”.

Su lietuviu puolimo reitingas pagerėdavo 3,1 taško, o gynybos – net 18,3. Tai buvo absoliučiai geriausias rezultatas visoje komandoje.

D. Motiejūno kertinį vaidmenį ketvirtfinalyje iliustruoja ir išaugęs žaidimo laikas – prieš „Maccabi” aikštėje jis praleisdavo po kiek daugiau nei 21 minutę ir rinkdavo 12,2 naudingumo balo – pastarąjį skaičių centras išaugino kiek daugiau nei dviem balais, lyginant su reguliaraus sezono kovomis.

Tiek D. Motiejūnas, tiek R. Jokubaitis sugrįžta į miestą, kuris jiems itin svarbus. Abu jie bus itin svarbūs ir savo komandoms, svajojančioms sekmadienį iškelti nugalėtojų taurę į viršų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją