„Laba diena“, – su Lietuvos žurnalistais pasisveikino 45-erių bosnis, neužmiršęs trumpo, bet spalvingo savo karjeros etapo Vilniuje. 2001-ųjų rudenį gynėjo pozicijoje žaidęs V. Bosničius trumpam buvo prisijungęs prie tuometinio Vilniaus „Lietuvos ryto“, tačiau komandoje neįsitvirtino ir išvyko Vengriją.

„Aš labai gerbiu Lietuvos krepšinį. Manau, kad Lietuvos krepšinio mokykla kartu su buvusios Jugoslavijos krepšinio mokyklą daug metų buvo geriausios Europoje. Esu itin laimingas, kad savo gyvenime taip pat turėjau progą iš arti susipažinti su Lietuva, Vilniumi, pažaisti kartu su Arvydu Macijausku, Rimantu Kaukėnu, broliais Javtokais, Kęstučiu Šeštoku.

Puikūs žmonės, puikūs prisiminimai. Ir tikrai didelė garbė, kad mano treniruojama komanda šiandien išmėgins jėgas su lietuviais – tikrai labai laukiu šių rungtynių“, – pasakojo V. Bosničius.

„Lietuvoje prasidėjus sezonui praleidau keletą mėnesių – lyg ir iki gruodžio pradžios. Daug laiko prabėgo, bet aš puikiai atsimenu, kokią aistrą krepšiniui puoselėja lietuviai. Įsidėmėjau atmosferą Vilniuje, kai tų metų Europos čempionato aštuntfinalyje Lietuvos rinktinė netikėtai pralaimėjo... regis, latviams. Miestas tada visiškai nutilo. Aš per trumpą laiką tiesiog įsimylėjau Lietuvos krepšinį“, – pažymėjo treneris.

Krepšininko karjerą V. Bosničius pabaigė Švedijoje, kur ėmėsi ir trenerio darbo. 2014-2018 m. jis treniravo Švedijos vyrų rinktinę, o ją palikęs tais pačiais metais stojo prie gimtosios savo šalies nacionalinės ekipos vairo. „Mūsų rinktinės lygis kyla, turime jauną ir talentingą žaidėjų grupę – ką galime, parodo faktas, kad iškovojome kelialapį į Europos čempionatą, kuriame žaisime vienoje grupėje su lietuviais. Taigi, šis mačas bus neblogas testas“, – tikino pašnekovas.

Ketvirtadienio ryto įvykiai – žinios apie Ukrainoje vykdomą Rusijos agresiją – visoje Europoje pasėjo nerimą. Ne išimtis – Bosnija ir Hercegovina, tačiau pernelyg gilintis į susidariusią dramatišką padėtį treneris nenorėjo.

„Karas yra baisus dalykas, blogiausias dalykas kuris gali nutikti. Mes, bosniai, tikrai turime labai liūdnų ir baisių prisiminimų iš mūsų šalyje vykusio karo laikų... Ir visos tos naujienos, liūdna. Bet šiandien koncentruokimės ties krepšiniu“, – apie visą pasaulį sukrėtusį konfliktą trumpai užsiminė pašnekovas.

„Šiandien laukia tikrai įdomios rungtynės. Faktas, kad žaisime prieš disciplinuotą komandą, turinčią grupę žaidėjų iš vienos – „Ryto“ komandos , o tai visuomet yra privalumas. Kad ir kokios sudėties atvažiuotų lietuviai, jie tikrai yra pavojingi.

Patikėkite, atmosfera arenoje bus labai gera, bilietai į rungtynes parduoti per tris valandas. Tačiau, nors yra sakoma, kad būtent Lietuva yra favoritė, aš galvoju kitaip ir tikiuosi, kad pateiksime savotišką siurprizą“, – pažymėjo V. Bosničius.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės spaudos konferencija, viduryje – Vedranas Bosničius / Foto: basket.ba

Apie tai, kad Tuzlos arena lietuvius pasitiks itin karšta atmosfera, užsiminė ir bosnių lyderis, nuostabią formą pastaruoju metu Ispanijos ACB lygoje demonstruojantis Džananas Musa.

„Labai seniai Tuzloje nedovanojome savo gerbėjams pergalės. Sarajeve žaisdavome nuolat, o dabar norėtųsi pradžiuginti vietos publiką, kuri aklinai užpildys areną. Labai tikiuosi, kad tai padaryti pavyks“, – tikino 22-ejų lengvasis krašto puolėjas, Lugo „Breogan“ komandoje žaidžiantis kartu su lietuviu Mindaugu Kačinu.

Dž. Musa šį sezoną Ispanijos čempionate vidutiniškai pelno po 19,8 taško ir 22,2 naudingumo balo, o prieš keletą savaičių rungtynėse su Valensijos „Basket“ bosnis pelnė net 31 tašką (5/6 trit., 12/13 baud.), surinko net 47 efektyvumo balus ir prie gana netikėtos komandos pergalės pridėjo ir naudingiausio turo žaidėjo titulą.

„Jau dabar turiu keletą pasiūlymų iš Eurolygos, tačiau laukiu vasaros, kai viskas bus daug aiškiau. Yra variantų Ispanijoje, yra pasiūlymų ir iš kitų Eurolygos komandų. Nebūčiau nieko prieš pažaisti ir „Žalgiryje“, – šyptelėjo bosnis.

Vertindamas Lietuvos rinktinę, kurios gretas prieš šį susitikimą praretino koronavirusas, Dž. Musa buvo atsargus.

„Taip, šitoje komandoje jūs neturite Eurolygos ir NBA žaidėjų, bet Lietuva net ir su C rinktine yra pavojinga. Snaiperiai, ūgis, visai neseniai atsimenu, kaip Laurynas Birutis mums Ispanijos čempionate užkūrė tikrą pirtį.

Gerbiu varžovus, tačiau, be abejo, tikiuosi savo ekipos pergalės. Turime alkaną rinktinę, vidinė atmosfera puiki, ja tiesiog mėgaujuosi“, – pažymėjo jis.

Džananas Musa

Primename, kad Lietuvos ir Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės rungtynes pradės 21 val. Tarpusavyje komandos antrą kartą susitiks sekmadienį Vilniuje. Šiuo metu tiek lietuviai, tiek bosniai yra keturių komandų grupės lyderiai – pirmajame atrankos varžybų „lange“ jie įveikė ir čekus, ir bulgarus.


Standings provided by SofaScore LiveScore

Rinktinės sudėtis:

ŽaidėjasKlubas
Arnas ButkevičiusVilniaus „Rytas“
Gytis RadzevičiusVilniaus „Rytas“
Laurynas BirutisSantjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“ (Ispanija)
Margiris NormantasVilniaus „Rytas“
Martynas EchodasVenecijos „Umana Reyer“ (Italija)
Martynas SajusBairoito „Medi“ (Vokietija)
Mindaugas GirdžiūnasVilniaus „Rytas“
Osvaldas OlisevičiusEmilijos Redžo „UnaHotels“ (Italija)
Regimantas MiniotasKauno „Žalgiris“
Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)
Vytenis ČižauskasDordonės „Boulazac“ (Prancūzija)
Arnas VeličkaNeapolio „Gevi Basket“ (Italija)


Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės išplėstinė sudėtis:

Miralemas Halilovičius (Paryžiaus „Metropolitans“, Prancūzija), Amaras Gegičius (Zagrebo „Cibona“, Kroatija), Sani Čampara („Split“, Kroatija), Džananas Musa (Lugo „Breogan“, Ispanija), Edinas Atičius (Podgoricos „Budučnost“, Juodkalnija), Adinas Vrabacas („Vienna 87“, Austrija), Darko Taličius (Aleksandrovaco „Igokea“), Džordže Topolovičius (Osijeko „Vrijednosnice“, Kroatija), Emiras Sulejmanovičius (Tenerifės „Lenovo“, Ispanija), Amaras Alibegovičius (Bolonijos „Virtus“, Italija), Ismetas Sejfičius („Podgorica“, Juodkalnija), Aleksandaras Lazičius (Baro „Mornar“, Juodkalnija), Kenanas Kamenjašas (Podgoricos „SC Derby“, Juodkalnija), Muhamedas Pašaličius (Monso „Belfius“, Belgija), Ajdinas Penava (Monso „Belfius“, Belgija), Haris Delaličius (Tuzlos „Sloboda“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)