„Nelabai įsivaizdavau, kad „Žalgiris“ gali įveikti CSKA, nors po tos duobės, kuri buvo apie Naujuosius metus, jautėsi grįžimas – viską darė greičiau, atsirado azartas, pradėjo lipti iš duobės, nesvarbu, kad pralaimėjo Madrido „Real“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt įvykius vertino antradienį dvikovą su CSKA „Žalgirio“ arenoje stebėjęs Algirdas Brazys.

Antradienį Kaune vykusiose dramatiškose Eurolygos rungtynėse Š. Jasikevičiaus auklėtiniai 79:74 įveikė Maskvos CSKA ir iškovojo 7-ą pergalę. Pirmose tarpusavio rungtynėse Maskvoje žalgiriečiai buvo priversti pripažinti varžovų pranašumą 86:95.

Legendinių kovų su raudonarmiečių klubu liudininkas pripažino, kad laikai keičiasi: „Dabar žiūriu į maskviečius kaip į eilinę gero lygio Europos komandą. Nėra kaip anksčiau. Jaunajai kartai nelikę kažkokių sentimentų.“

Anot jo, jei lygintume ankstesnius laikus, to priešiškumo ar kovos prieš sistemą nelikę.

„Esu iš tų žmonių, kurie tokius dalykus labai gerai jaučia, esu visą gyvenimą pratęs kovoti su „vėjo malūnais“ ir nemėgstu nusileisti prieš neteisybę. Jei man asmeniškai šiuo metu nesijaučia priešiškumas CSKA, tai ko norėti iš tos kartos, kuri dabar žaidžia?“ – klausė A. Brazys.
Žiūriu Eurolygą, bet tokių emocijų kaunantis su ypatingu priešininku – CSKA – su niekuo nepalyginsi. Maskvos CSKA vardas visam gyvenimui išliko kaip konfrontacija, kurią įveikus emocijos itin teigiamos. Nesvarbu, kokia Maskvos komandos sudėtis, pavadinimas savo antspaudą yra uždėjęs.
Sergejus Jovaiša

Buvęs „Žalgirio“ gynėjas atkreipė dėmesį į arenoje susirinkusius žiūrovus, kurie parodė, kokie gali būti: „Galiu palyginti su ankstesne Kauno sporto hale, kur žmonių tilpo mažiau, bet atmosfera buvo fantastinė. Šiuolaikinės arenos kitokios, žiūrovai toliau sėdi, bet dvikovoje su CSKA, ketvirtame kėlinyje, kai momentas buvo sunkus ir Šarūną Jasikevičių išvarė iš aikštės, jautėsi palaikymas. Buvo gražu žiūrėti.“

A. Brazio nuomone, žaliai baltų sirgaliai išpildė tai, ko jų keliuose pokalbiuose su žiniasklaidos atstovais prašė Š. Jasikevičius.

„Būdavo taip: sunkiu komandai momentu arena nutyla. Įdomiausia, kad sunkiu momentu kaip tik reikia palaikyti ir užvesti komandą, o mes, lietuviai, nutylame ir žiūrime, kas čia toliau bus. Antradienį to nebuvo – ketvirtame kėlinyje buvo tai, ko Š. Jasikevičius mandagiai iš žiūrovų prašė. Bet kokiu atveju fantastinė pergalė,“ – teigė jis.

Tiesa, dvikovą su Maskvos CSKA per 15 tūkst. žiūrovų talpinančioje „Žalgirio“ arenoje stebėjo 9151 sirgalius. Ir šįkart po pergalės Š. Jasikevičius apgailestavo, kad ji nebuvo pilna: „Gaila, jog tai buvo antradienis ir negalėjo ateiti daugiau žmonių. Būtų jie turėję gerą laiką.“

„Žiauriai geras vakaras, – po žaliai baltų pergalės patenkintas teigė kitas legendinis „Žalgirio“ krepšininkas S. Jovaiša. – Žiūriu Eurolygą, bet tokių emocijų kaunantis su ypatingu priešininku – CSKA – su niekuo nepalyginsi. Maskvos CSKA vardas visam gyvenimui išliko kaip konfrontacija, kurią įveikus emocijos itin teigiamos. Nesvarbu, kokia Maskvos komandos sudėtis, pavadinimas savo antspaudą yra uždėjęs.“

„Pergalę lėmė daug veiksnių. Komanda buvo nusiteikusi pakovoti rimtai. Potencialo užuomazgos buvo juntamos ir laukiau tam tikros sensacijos dvikovose su vienu iš turnyro superklubų. Nepavyko su „Real“, bet iššovė su CSKA. Komanda žaidė protingai, su aistra ir jėga. Svarbiausia, kad žaidėjai neišsigando ir kovodami galvojo,“ – pastebėjo jis.
Esu iš tų žmonių, kurie tokius dalykus labai gerai jaučia, esu visą gyvenimą pratęs kovoti su „vėjo malūnais“ ir nemėgstu nusileisti prieš neteisybę. Jei man asmeniškai šiuo metu nesijaučia priešiškumas CSKA, tai ko norėti iš tos kartos, kuri dabar žaidžia?
Algirdas Brazys

Gudriojo Lapino pravardę gavęs S. Jovaiša prisipažino, kad pergalė įkvėpė jį atsidaryti internetą ir paieškoti savo laikų „Žalgirio“ rungtynių.

Sutapimas ar ne, bet pirmiausiai jam prieš akis iššoko 1987 metų lemiamų trečiųjų SSSR finalo rungtynių Maskvoje vaizdo įrašas. Tai buvo paskutinis kartas, kai „Žalgiris“ triumfavo SSSR čempionato finale.

„Pradėjau žiūrėti, kaip atrodėme juokingai – tuomet vienu metu atsilikome 19 taškų (22:41, – red.p.). Prisiverčiau pažiūrėti iki galo, nes, pasirodo, laimėjome. Kaip ir dabartiniai žalgiriečiai nesustojome, kai atsilikome, tikėjome, kapojomės kaip galėjome, ir atėjo ta pergalė“, – prisiminė S. Jovaiša, patvirtinęs, kad pergalės saldumu šios abi rungtynės panašios.

Paskutinės 1987 metų finalo rungtynės pasibaigė lygiosiomis 83:83, o per pratęsimą žalgiriečiai nušlavė CSKA – 93:83. Tuomet visą pasaulį apskriejo ir istoriniuose filmuose vietą rado pergalingas Arvydo Sabonio „ančiuko“ gestas.

Vidurio puolėjas tuomet surinko trečdalį komandos taškų – 28, nors didžiąją rungtynių dalį žaidė turėdamas keturias pražangas.

Artimiausias Eurolygos rungtynes „Žalgiris“ žais jau penktadienį Stambule su Davido Blatto ir Kęstučio Kemzūros treniruojama „Daruššafaka“, o vasario 2 dieną Kaune susigrums su „Barcelona“ krepšininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)