Jeigu į prieš metus Rygoje (Latvija) vykusias Europos krepšinio čempionato grupių etapo kovas Lietuvos sirgaliai plūdo masiškai, tai po pusmečio į Tel Avivą (Izraelis) veikiausiai išsiruoš tik patys ištikimiausi. Vis dėlto šios šalies krepšinio asociacija (IBBA) nutarė, kad būtent lietuvių rugpjūčio pabaigoje gali sulaukti daugiausiai, ir pasinaudojo „FIBA Europe“ suteikta teise pasirinkti vieną varžovą prieš burtų traukimo ceremoniją.

Krepšinio turistams iš Lietuvos siūloma vienu šūviu nušauti du zuikius – ne tik palaikyti mylimą komandą 11 tūkst. žiūrovų talpinančioje Tel Avivo „Menora Mivtachim“ arenoje, bet ir pailsėti: pasimėgauti saulės voniomis, Viduržemio jūros pakrante, kurioje svečiams iš Lietuvos bus įrengta speciali fanų zona.

„Tai yra didelis mūsų krepšinio ir ypač sirgalių įvertinimas. Jiems bus sudarytos ne tik puikios sąlygos stebėti krepšinį, bet ir smagiai leisti laisvalaikį fanų zonoje ant jūros kranto, mėgautis puikiu oru ir maistu, suderinti krepšinį su atostogomis“, – pasidžiaugė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Arvydas Sabonis.

Patys Izraelio atstovai prisipažino, kad, vos tik gavę teisę rengti grupės etapo varžybas, pirmiausia susisiekė su LKF vadovais. IBBA prezidentas Amiramas Halevi tikisi sirgalių antplūdžio, o tuos, kuriuos gąsdina didelis atstumas, patikslina – skrydis užtruks vos 3 val.

„Lietuva yra labai gera komanda, viena geriausių pasaulyje. Vis tiek bandysime jus nugalėti“, – paklaustas, ar nesigailės pasirinkęs Lietuvos rinktinę, šypsojosi A. Halevi.

Oficialią spaudos konferenciją praskaidrino Izraelio krepšinio rinktinės vadovas Pini Gershonas, papasakojęs savo versiją, kodėl būtent Lietuva buvo pasirinkta šiam bendradarbiavimui.

Buvęs Tel Avivo „Maccabi“ klubo treneris prisiminė garsiąsias 2004 metų Eurolygos rungtynes, kuomet A. Sabonio vedamą Kauno „Žalgirį“ tritaškiu paskutinę sekundę „nusmeigė“ Derrickas Sharpas.

„Aš pats asmeniškai prisidėjau prie to, kad Izraelis pasirinktų Lietuvą. Jeigu Arvydas Sabonis nebūtų išnaudojęs pražangų limito ir Giedrius Gustas nebūtų prametęs baudų metimų, nebūčiau laimėjęs Eurolygos ir dabar gyvenčiau palapinėje. Tų rungtynių įtampą jaučiu dar dabar“, – rungtynes Tel Avive prisiminė specialistas.

Nepamiršo P. Gershonas ir Jono Kazlausko, iš kurio 2006 metais perėmė Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) klubo vairą, ir buvusio auklėtinio Šarūno Jasikevičiaus, praėjusiame dešimtmetyje padėjusio „Maccabi“ skinti titulus.

Jo žodžiais, Izraelis įveikti Lietuvą turi mažiau šansų nei „Žalgiris“ – „Maccabi“, nors P. Gershonas Tel Avivo klubą ir laiko penktadienį vakare Kaune vyksiančios akistatos favoritu.

Vienas didžiausių Izraelio krepšinio autoritetų sulaukė klausimo ir apie J. Kazlauską, kuris šią savaitę buvo minėtas kaip kandidatas tapti nauju nuolatiniu „Maccabi“ strategu. Atsakymas buvo netikėtas.

„Į „Maccabi“ trenerio postą tėra du kandidatai, ir abu jie – lietuviai: tai J. Kazlauskas ir Š. Jasikevičius. Ir šįkart nežinau, ar laimės vyresnis“, – slėpdamas gudrią šypsenėlę, dėstė P. Gershonas.

Primename, kad nuo 2015-ųjų, kuomet pirmą kartą Europos krepšinio čempionatas buvo surengtas keturiose valstybėse, šeimininkai turi teisę prieš burtų traukimo ceremoniją pasirinkti po vieną varžovą.

Prieš tris savaites Suomija oficialiai paskelbė pasirinkusi Islandiją, o dar dvi čempionato rengėjos – Turkija ir Rumunija – savo sprendimus pateikti turi iki burtų traukimo ceremonijos, kuri bus surengta lapkričio 22 dieną.

2017 metų Europos čempionatas vyks keturiose valstybėse – Turkijoje, Rumunijoje, Suomijoje ir Izraelyje. Lemiamą turnyro etapą – atkrintamąsias varžybas – priims didžiausias Turkijos miestas Stambulas ir jame esanti „Sinan Erdem Dome“ arena.

Pirmenybėse iš viso dalyvaus 24 rinktinės: Turkija, Rumunija, Suomija, Izraelis (šeimininkės), Ispanija, Lietuva, Prancūzija, Serbija, Graikija, Italija, Čekija, Latvija, Kroatija (dėl rezultatų „Eurobasket 2015“), Rusija, Vengrija, Belgija, Slovėnija, Juodkalnija, Vokietija, Lenkija, Islandija, Didžioji Britanija, Ukraina ir Gruzija (įveikė atranką).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)