Nuo tol laiko, kai buvo atleistas iš Maskvos srities „Chimki“ klubo, strategas nebendravo su Rusijos žiniasklaida, tačiau padarė išimtį leidiniui „Sport Express“.

R. Kurtinaitis atskleidė, jog turi finansinių pretenzijų savo buvusiam klubui, tačiau kurį laiką nenorėjo kreiptis į teismą, nes klubas siekė patekti bent į Rusijos „Superlygos“ pirmenybes.

Dabar strategas pasirengęs kreiptis į teismą dėl klubo skolų jam.

– Kaip laikotės, kaip sveikata?

– Ačiū, viskas gerai. Daug laiko praleidžiu savo sodyboje, 160 km nuo Kauno. Man patinka gamta, žvejyba ir žiūriu daug krepšinio.

– Vasarą Lietuva nepateko į olimpines žaidynes, nusileido olimpinės atrankos finale slovėnams, ar tai didelis smūgis šalies krepšinio bendruomenei?

– Taip, pirmą kartą per 30 metų nepatekome į olimpines žaidynes, nors dėl to padarėme viską, kas buvo įmanoma padaryti.

Federacija sumokėjo FIBA už atrankos turnyro rengimą Kaune, tribūnose turėjome savo sirgalius. Gal tai padarė meškos paslaugą, gal tas didžiulis spaudimas pakišo koją.

Žaidėjai visą sezoną žaidė be žiūrovų, o čia pilna „Žalgirio“ arena.

Kita vertus, Slovėnija išties atrodė puikiai. Luka Dončičiaus niekas negalėjo sustabdyti. Gaila, kad prarandame pozicijas FIBA reitinge, kažkada buvome trejete, dabar dešimtuko uodegoje.

Paskutinius penkerius metus neiškovojome medalių nei su jaunimo rinktinėmis, nei su nacionaline komanda. Moterų krepšinis seniai jau merdi. Taigi, laikai nelengvi.

– Naujasis rinktinės strategas – „Parma“ vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis, ar jis gali suteikti komandai reikiamo impulso?

– Jis puikiai pažįsta tą kartą, kuri sudaro rinktinės branduolį. Jis su jais dirbo jaunių rinktinėse, laimėjo tris Europos čempionatus ir pasaulio pirmenybes (U-20).

Galbūt jis turės geresnį kontaktą su krepšininkais, nei jo pirmtakas.

Kita vertus, Kazys pateko į sudėtingas aplinkybes. Jau lapkritį prasidės atranka į pasaulio čempionatą, o nacionalinėje komandoje vyksta kartų karta.

Iš tų, kurie žaidė olimpinėje atrankoje, 7-i iš jų baigė karjeras rinktinėje. Be to, Eurolygos krepšininkai negalės padėti atrankos kovose, negalės remtis būriu geriausių žaidėjų.

Tiesą sakant, turės verstis antra sudėtimi. Jei nepateksi į planetos pirmenybes, automatiškai neturėsi galimybės kovoti dėl vietos 2024-ųjų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Komandos, kuriose yra daug aukšto meistriškumo žaidėjų, tokios kaip Kroatija, Ispanija, Graikija, Serbija, Lietuva, yra nepalankioje situacijoje. Šios šalys tiesiog negali suburti pajėgiausių žaidėjų.

– Jums turbūt daug kartų buvo siūlyta vadovauti rinktinei, kodėl atsisakėte?

– Klubinis krepšinis man artimesnis. Kasdien atiduodavau 150 proc. savo laiko ir jėgų darbui, nuolat domėjausi savo žaidėjų situacija ir panašiai.

Dabar, pavyzdžiui, K. Maksvytis ne tik treniruoja „Parma“, bet jam kartu reikia stebėti kitų lietuvių pasirodymus, sekti jų situaciją.

Taip, yra asistentų, bet ar jie galės pamatyti tai, ką galėtumėte pakeisti tik jūs pats? Tai diskutuotinas dalykas.

FIBA nusprendė žengti futbolo keliu ir įdiegė rinktinių „langų“ sistemą, tačiau tai kažkoks „pusfabrikatis“.

Futbole visi klubiniai turnyrai yra nutraukiami per nacionalinių komandų kovas, tačiau FIBA to pasiekti nesugebėjo.

Ta situacija, į kurią įtraukė FIBA, yra tiesiog nesąmonė. Ketverius metus dirbau FIBA Vykdomajame komitete. Jau tada pastebėjau, jog jie dirba taip, lyg nemėgtų krepšinio.

– Vasarą Eurolygoje netrūko įdomių perėjimų, ar buvo kas nustebintų jus?

– Galbūt „Monaco“ su Mike'u Jamesu. Jie jau be jo turėjo gana įdomią sudėtį, tačiau su Mike'u žymiai išauga klubo galimybės. Jei treneris ras tinkamą balansą ir požiūrį į Mike'ą, jis atneš komandai daug naudos.

Manau, jie gali patekti į atkrintamąsias, tikiu, kad sezono pradžioje jų daugelis neįvertins.

Šarūnas Jasikevičius į „Barceloną“ pasikvietė Roką Jokubaitį, iš kurio gali padaryti tikrą žvaigždę. Šaras puikiai žino jo galimybes ir bandys pakelti kartelę.

– Daugelis laukia Š. Jasikevičiaus antrojo sezono krizės, kuris net pernai ne visada galėjo rasti kalbą su komandos lyderiais. Ką manote apie tai?

– Šarūnas yra kietas treneris, jam patinka griežta disciplina. Kai jis paliko „Žalgirį“, daugelis žaidėjų ištarė „Ačiū dievui“.

Kita vertus, jis su mažo biudžeto klubu pasiekė finalo ketvertą, laimėti Kaune buvo beveik neįmanoma.

Barselonoje, manau, jis iškart įsitvirtino iš teigiamos pusės. Klubui iškovojo ACB titulą, buvo arti titulo Eurolygoje. Mažai tikėtina, jog komandą ištiks nuosmukis, o treneris patirs kažkokių didelių bėdų, susijusių su antraisiais darbo metais Barselonoje.

– Ar Aleksejus Švedas ir Marius Grigonis sustiprins CSKA?

– Praėjęs sezonas A. Švedui buvo sunkus, patyrė daug mikrotraumų. Jei bus sveikas ir geros sportinės formos, duos daug naudos CSKA.

Jo vaidmuo CSKA bus kitoks, nei buvo „Chimki“, kur viskam buvo žalia šviesa.

Tikiu, kad viskas bus gerai.

M. Grigonis turi solidžią tarptautinę patirtį, pernai buvo „Žalgirio“ lyderis. Turėdamas gerą metimą, tvirtą charakterį, nebijo imtis lyderio pozicijos. 2020-ųjų vasarą bandžiau jį kviesti į „Chimki“, bet nepavyko.

– Ar labai nerimavote dėl „Chimki“, klubas juk tapo jūsų antraisiais namais?

– Visiškai teisingai, tai buvo mano antrieji namai. 8-erius metus dirbau klube, laimėjau VTB lygą, dvi Europos taures. Eurolygoje buvo sunku, nes neturėjome nuolatinės licencijos.

Nors 2019/20 metų sezone (buvo sustabdytas dėl pandemijos) būtume patekę į atkrintamąsias.

Paskutinis sezonas jau nuo pat pradžių ėmė klostytis nekaip.

Pandemijos fone turėjome daug organizacinių problemų, vėlavo legionieriai, kuriems taikytas ilgas karantinas, tada COVID-19 židinys klube. Turėjome daug susirgimų, o mes turėjome keliauti į Ispaniją žaisti Eurolygos rungtynių.

– Kaip jūs atsisveikinote su klubu?

– Man buvo duota laiko pagerinti komandos situaciją. Poroje rungtynių buvome arti pergalės, tačiau pabaigoje mums nepasisekdavo.

Galiausiai komanda palūžo. Nebuvo jokių rezultatų ir mano sutartis buvo nutraukta. Jau tuomet klubas turėjo finansinių bėdų, tad jis neatsiskaitė su manimi.

Klubas su kai kuriais krepšininkais atsiskaitė, kokiais principais ir kaip buvo nuspręsta, nežinia.

Mano agentas bando derėtis su klubu, bet jis šiuo metu neturi tokių lėšų, derybos sudėtingos. Kol kas nenoriu kreiptis į teismą, turėjau patirties. Norėčiau susitarti geruoju su „Chimki“.

Jei sezono pradžioje būčiau kreipęsis į teismą, FIBA galėjo uždrausti „Chimki“ patekti į Rusijos „Superlygą“. Nenorėjau padaryti tokios žalos klubui, bet savo ruožtu noriu ir tam tikros pagarbos.

– Ar jūs pasirengęs pratęsti karjerą?

– Žinoma, nėra kalbos. Esu pasirengęs naujam iššūkiui. Daug galvojau apie tą nesėkmę „Chimki“ klube, viską kruopščiai išanalizavau. Tačiau pakartosiu: tai buvo daugiau buitinės klaidos, o ne sportinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)