Nors dėl nesuderinto Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) ir Eurolygos turnyrų tvarkaraščio Lietuvos rinktinė turėjo verstis ne tik be NBA, bet ir be visos grupės elitinėse Europos lygose žaidžiančių krepšininkų, D. Adomaičio suburtas rezervinis kolektyvas su užduotimis susitvarkė puikiai.

Pirmas dvejas C grupės atrankos varžybų rungtynes lietuviai laimėjo daugiau nei užtikrintai – Kosovas išvykoje sutriuškintas 99:61, o Lenkijos rinktinė Klaipėdoje nugalėta 75:55.

„Buvo be galo svarbu, kad ne man juos reikėtų įkalbinėti, o jie patys trykštų noru. Ir iš tiesų, matėte, kaip visiems akys degė. Nors kai kurie žaidėjai pirmą kartą užsivilko rinktinės aprangą, pasirodė kaip jau dešimtis rungtynių joje sužaidę“, – po pergalės prieš lenkus atmosfera komandoje ir brandžiu žaidimu pasidžiaugė D. Adomaitis.

Vos du šių metų Europos čempionate rungtyniavusius žaidėjus (Adą Juškevičių ir Eimantą Bendžių) sudėtyje turėjusi Lietuvos rinktinė pirmąjį atrankos varžybų „langą“ užbaigė tapusi vienvalde C grupės lydere.

Taškų skirtumai, kuriais skeptikų „antrarūšiu“ vadintas lietuvių dvyliktukas triuškino varžovus, yra patys didžiausi tarp visų kol kas atrankoje dvejas rungtynes sužaidusių Europos komandų.

174 taškus per du mačus pelnę lietuviai šiuo metu yra rezultatyviausi Senajame žemyne, o jų susikrautas bendras taškų pranašumas (+58) pats didžiausias.

Vargu, ar šie rodikliai bus pagerinti ir po aštuonerių paskutinių kitų grupių rungtynių, kurios bus žaidžiamos pirmadienį vakare.
Žmonės Klaipėdoje į rinktinės rungtynes renkasi puikiai, komanda jaučia palaikymą. Apskritai, šį kartą buvo ir nuostabus sutapimas – komandoje žaidė net 6 klaipėdiečiai.
Mindaugas Špokas

Pergalingai startavę Lietuvos krepšininkai šią savaitę pamažu skirstosi po klubus – jau ateinantį savaitgalį nacionalinės pirmenybės bus atnaujintos visoje Europoje.

Visgi laukti vėl kartu žaidžiančios Lietuvos rinktinės sirgaliams neteks labai ilgai.

Antrasis FIBA pasaulio čempionato „langas“ numatytas jau ateinantį vasarį – mūsiškiams teks sužaisti dar dvejas rungtynes.

Antrojo „lango“ metu Lietuvos rinktinė abejas rungtynes žais namuose – vasario 23 d. priims kartą jau pamokytą Kosovą, o vasario 26 d. lietuvių laukia akistata su Vengrijos krepšininkais, pirmame „lange“ iškovojusiais vieną pergalę (vengrai išvykoje lenkams pralaimėjo 60:70, o Kosovą namie įveikė 84:76).

Abejos namų rungtynės vėl bus žaidžiamos Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Anot Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko, sprendimą ir toliau žaisti uostamiestyje visų pirma nulėmė infrastruktūra ir rinktinės turimos sąlygos Palangos kurorte.

„Turime galimybę gyventi „Vanagupės“ viešbutyje, kur rinktinė į treniruočių stovyklą renkasi jau 10 metų. Ten sąlygos – tiesiog tobulos, o viešbučio personalas puikiai žino mūsų poreikius.

Antras komponentas – treniruočių salė Palangoje, iki kurios važiuoti mums vos 5 minutės autobusu, ten susitariame dėl geriausio laiko pratyboms. Vilniuje ir Kaune tokių sąlygų neturėtume, nes salių užimtumas yra kur kas didesnis“, – Krepšinis.lt tvirtino jis.

Anot M. Špoko, dėl palankesnių nuomos sąlygų nei vasarą pavyko susitarti ir su „Švyturio“ arenos valdytojais.

„Žmonės Klaipėdoje į rinktinės rungtynes renkasi puikiai, komanda jaučia palaikymą. Apskritai, šį kartą buvo ir nuostabus sutapimas – komandoje žaidė net 6 klaipėdiečiai. Be to, arena pagal standartus paruošta televizijos kamerų darbui, kitur viską reikėtų daryti iš naujo. Todėl kažką keisti prasmės nematėme“, – dėstė pašnekovas.

Pasaulio čempionato atrankos varžybų rezultatai ir tvarkaraštis

Jau galima beveik 100 proc. tvirtinti, kad ir antrajame atrankos „lange“ D. Adomaitis vėl turės verstis be Eurolygos žaidėjų.

Situacija tokia, kad 23-asis Eurolygos turas sutaps su antruoju FIBA „langu“. Eurolygos mačai vyks vasario 22-23 dienomis, o pasaulio čempionato atrankos rungtynės grupėse – vasario 21-25 dienomis.

Kauno „Žalgiris“, kuriame yra ne vienas potencialus Lietuvos rinktinės kandidatas, vasario 23-ąją išvykoje žais su Stambulo „Anadolu Efes“ – tą patį penktadienio vakarą, kai Klaipėdoje Lietuvos rinktinė varžysis su Vengrija.

Nors naują rinktinės kandidatų sąrašą D. Adomaitis skelbs tik kitais metais, jau dabar galima prognozuoti, kad jame ir vėl išvysime didžiąją dalį pavardžių, figūravusių pastarojo „lango“ rinktinės sudėtyje.

Rinktinės treneris netgi užsimena apie tai, kad kitais metais progą debiutuoti nacionalinėje komandoje gali turėti ir du šį sykį tarp neregistruoto rezervo likę jaunuoliai – 19-metis Arnoldas Kulboka ir 20-metis Laurynas Birutis.

„Svarstome variantus, kad per kitus atrankos „langus“ jaunus žaidėjus reikėtų labiau įtraukti. Bet kiekvienų rungtynių, kiekvieno taško svarba didelė, surasti teisingą balansą sudėtinga. Pažiūrėsime“, – pažymėjo jis.

Atrankos varžybose Europoje iš viso dalyvauja 32 rinktinės, suskirstytos į aštuonias grupes. Į antrąjį etapą pateks po tris geriausias grupių ekipas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)