Šiame straipsnyje pristatome priežastis, paskatinusias krepšininkus iškeisti NBA į Europą, bei apžvelgiame abi žaidėjų judėjimo kryptis.

Tendencijos priežastys

Žinoma, neegzistuoja viena universali priežastis, paskatinusi krepšininkus nutraukti ar sustabdyti karjerą NBA ir pasirinkti vieną ar kitą turnyrą Europoje, todėl kalbant apie konkretaus žaidėjo pasirinkimą būtinas konkretumas.

Turbūt plačiausiai eskaluota krepšininkų migracijos iš NBA į Europą priežastis yra susijusi su finansais: stiprėjantis dolerio atžvilgiu euro kursas bei augantys stipriausių Europos klubų biudžetai šią vasarą leido trokštamiems krepšininkams pasiūlyti iki šiol neregėto dydžio kontraktus.

Negalima pamiršti ir to, jog į Europos ekipas persikėlę krepšininkai savo komandose NBA nevaidino paties svarbiausio vaidmens, todėl jų kontraktų sumos didele dalimi priklausydavo nuo to, kiek laisvų pinigų konkrečiai Šiaurės Amerikos komandai likdavo pasirašius milžiniškos vertės sutartis su lyderiais. Tai, pridėjus mokestinius žaidimo Europoje privalumus (Europos komandos sumoka visus mokesčius už savo žaidėjus), sudarė rimtą pagrindą šios vasaros įvykiams.

Paskutinė finansinė vasaros įvykių priežastis slypi NBA lygos taisyklių spragose, tiksliau, lygos komandų santykiuose su apribotais laisvaisiais agentais. Nors NBA ekipa gali savo apribotam laisvajam agentui (žaidėjui, kurio kontraktas baigiasi) pateikti pasiūlymą lygų ar didesnį už bet kurį jo susitarimą su kita lygos komanda ir taip išlaikyti žaidėją savo gretose dar bent vieną sezoną, tačiau ji neturi tokios galimybės tuo atveju, jeigu krepšininkas susitaria su ne NBA klubu.

Būtent šia spraga pasinaudojo vasarą 3 metų trukmės kontraktą su Pirėjo „Olympiacos“ klubu sudaręs Joshas Childressas. Nors buvusi jo komanda – Atlantos „Hawks“ - galėjo apriboti žaidėjo galimybę pasirinkti kitą NBA komandą, tačiau ji neturėjo jokių galių prieš Graikijos klubą.

Pasikeitęs krepšininko statusas taip pat galėjo lemti vieno ar kito žaidėjo apsisprendimą. NBA komandose antraplaniais vaidmenimis turėję tenkintis žaidėjai Europos komandose jau vaidins gerokai svaresnį vaidmenį.

Negalima atmesti ir fakto, jog žaidėjai, kurių tikslas kažkada buvo išbandyti savo jėgas NBA, neliko visiškai patenkinti savo patirtimi bei padėtimi, todėl šiuo atveju sprendimas grįžti į Senąjį žemyną atrodo visiškai logiškas.

Atvirkštinis srautas

Šią vasarą plačiai eskaluojant kiekvieno iš NBA į Europą grįžtančio ar pirmą kartą atvykstančio žaisti krepšininko temą, beveik nepastebėtas liko faktas, jog net keletas jaunų ir talentingų europiečių patraukė ligi šiol tradiciniu buvusiu keliu, t.y. išvyko rungtyniauti už Atlanto.

Be šeštuoju numeriu šių metų NBA naujokų biržoje pasirinkto italų talento Danillo Gallinari, papildžiusio „New York Knicks“ gretas, į NBA taip pat išvyko geriausias praėjusio sezono Ispanijos ACB lygos krepšininkas Marcas Gasolis bei naudingiausias Ispanijos taurės turnyro žaidėjas Rudy Fernandesas. Be to, prie „Toronto Raptors“ ekipos pagaliau prisijungė kroatas Roko-Leni Ukičius.

Visgi ne visi krepšininkai, turėję galimybę šią vasarą persikelti už Atlanto, ja pasinaudojo. „Tau Ceramica“ vidurio puolėjas Tiago Splitteris atsisakė galimybės rungtyniauti „San Antonio Spurs“ gretose ir pasirinko finansiškai gerokai patrauklesnį baskų pasiūlymą, o vienas perspektyviausių jaunųjų Eurolygos krepšininkų Nikola Pekovičius neužtikrintą situaciją su „Minesotta Timberwolves“ ekipa iškeitė į 3 metų trukmės ir 4 milijonų eurų vertės kontraktą su Atėnų „Panathinaikos“ klubu.

Iš NBA į Europą

Juanas Carlosas Navarro, Carlosas Delfino bei Jannero Pargo yra tik keletas krepšininkų dėl vienokių ar kitokių priežasčių iškeitusių NBA į komandas Europoje. Žemiau pateiktoje lentelėje rasite svarbiausių persikėlimų iš NBA į Europą duomenis.

KrepšininkasKlubas NBAKlubas EuropojePaskutinio sezono statistika
Jorge Garbajosa„Raptors“„Chimki“3,1 tšk., 2,1 atk. kam.
J.C.Navarro„Grizzlies“„Barcelona“10,8 tšk., 2,2 rez. perd.
Primožas Brežecas„Raptors“„Lottomatica“3,7 tšk., 1,4 atk. kam.
Carlosas Delfino„Pistons“„Chimki“9 tšk., 4,4 atk. kam.
Boštjanas Nachbaras„Nets“„Dinamo M.“9,8 tšk., 3,5 atk. kam.
Nenadas Krstičius„Nets“„Triumf“6,6 tšk., 4,4 atk. kam.
Joshas Childressas„Hawks“„Olympiakos“11,8 tšk., 4,9 atk. kam.
Earlas Boykinsas„Bobcats“„Virtus“5,1 tšk., 2,7 rez. perd.
Carlosas Arroyo„Magic“„Maccabi“6,9 tšk., 3,5 rez. perd.
Jannero Pargo„Hornets“„Dinamo“8,1 tšk., 2,4 rez. perd.
Gordanas Giričekas„Suns“„Fenerbahce“5,8 tšk., 1,8 atk. kam.
Lorenas Woodsas„Rockets“„Žalgiris“2 tšk., 1 atk. kam.

NBA atstovų požiūris

Nors keleto vidutinio lygio krepšininkų persikėlimas sukėlė didelį šurmulį krepšinio žiniasklaidos bei sirgalių tarpe, tačiau NBA lygos ir komandų atstovai neišreiškė didelio susirūpinimo dėl šios vasaros įvykių.

Gana išsamią nuomonę šiuo klausimu savo tinklaraštyje išsakė vienas geriausiai žinomų NBA komandų savininkų Markas Cubanas („Dallas Mavericks“). Jis teigia, jog krepšininkų žaidimas Europoje leidžia NBA komandoms iš šalies įvertinti žaidėjus tuo metu, kai jiems tenka rungtyniauti daugiau minučių ir prisiimti gerokai didesnę atsakomybę.

Be to, M. Cubanas pabrėžia, jog NBA ekipos išlaiko teises į už Atlanto persikėlusį krepšininką, kuris, Europos ekipose įgavęs tarptautinio krepšinio bei europietiško treniruočių režimo patirties, vėl į NBA gali grįžti tik ekipos, kurią paliko, sudėtyje (J. Childresso atvejis).

„Mavericks“ savininkas krepšininkų judėjime iš NBA į Europą ir kartu Senojo žemyno komandų bei turnyrų stiprėjime įžvelgia ir naujų galimybių europiečių bei NBA bendradarbiavimui. Pavyzdžiui, siūlomas 6 stipriausių NBA ir Europos komandų parodomasis turnyras, kurio pajamos būtų lygiai dalijamos tarp šalių, pertraukos tarp varžybų metu.