Žalgiriečiai iš 12-os susitikimų su „Fenerbahče“ laimėjo keturis. Lygiai pusę jų – dvi pergales – „Žalgiriui“ padėjo nukalti puolėjas Tadas Klimavičius.

Ypač įspūdingu stiliumi tuometis „Ulker“, kurio garbę tą sezoną gynė ir Šarūnas Jasikevičius, buvo įveiktas 2011 m. Kaune, kai TOP-16 etapo rungtynėse prireikė pratęsimo. Jo pabaigoje Martynas Pocius smeigė tritaškį nuo lentos su varžovo pražanga, o kitoje atakoje T. Klimavičius pataikė iš toli aidint sirenai – 85:84.

„Tą metimą prisimenu iki šiol. Ne tik, kad mes laimėjome, bet tai buvo ir vienas svarbiausių mano metimų karjeroje. Dar ten buvo tokia netipinė situacija ir po to tritaškio aš ant komandos draugų labai pykau, nes niekas iš manęs kamuolio nepriėmė ir paliko su juo. Tai atsisukau ir mečiau, nes neturėjau, kur jo dėti“, – tą epizodą iki smulkmenų atgamino jis.

„Tiek tada, tiek dabar, kai „Žalgiris“ žaidžia su „Fenerbahče“, jis nėra laikomas favoritu. Mes laimėdavome tik tuo savo noru, užsidegimu, azartiniu pykčiu, kuo visą šį sezoną ir pasižymi „Žalgiris“, – sakė T. Klimavičius.

Paklaustas, ar palaiko ryšį su buvusiais komandos draugais Šarūnu Jasikevičiumi, Artūru Milakniu ir Pauliumi Jankūnu, T. Klimavičius išskyrė kapitoną.

„Su P. Jankūnu bendraujame daugiausiai. Prieš išskrisdamas į Belgradą vakare jis pas mane dar atvažiavo į svečius. Pabendravome, palinkėjau sėkmės. Sakiau: „Parvežkite tą taurę pagaliau namo“.

Daugiausiai kalbėjome apie krepšinį. Jis atvažiavo trumpam, pasikalbėjom, kaip kas, kaip sekasi, kaip treniruotės, ar visi sveiki. Buvo, taip sakant, toks trumpas atsisveikinimas, išlydėtuvės“, – pasakojo Tadas.

Jau 14-tą sezoną „Žalgiryje“ leidžiantis 13-tasis komandos numeris P. Jankūnas prieš išvykdamas į Finalo ketvertą neatrodė įsitempęs.

„Jis tiek metų žaidžia toje komandoje, kad dabar negali kitaip jaustis. Visą gyvenimą siekė to tikslo, papuolė ten ir turi istorinį šansą laimėti. Vis tiek nebe jaunas yra, su patirtimi, jaučiasi ramiai“, – tikino T. Klimavičius.

T. Klimavičius savo akimis regėjo ir paskutinį Š. Jasikevičiaus, kaip profesionalaus krepšininko, sezoną, kai būdamas 38-erių metų Šaras grįžo į „Žalgirį“.

„Jau tada mačiau jį kaip trenerį. Jis žaisdamas, galima sakyti, jau buvo treneris – jeigu ne vyriausiasis, tai asistentas tikrai. Aš tikėjausi, kad jis vieną dieną treniruos ir kad pasieks gerų rezultatų, ką dabar ir įrodinėja.

Visi žaidėjau, kurie atėjo į „Žalgirį“ prie Š. Jasikevičiaus, atsiskleidė ir jų vertė padidėjo kelis kartus. Smagu žiūrėti, kaip jie tobulėja ir progresuoja“, – džiaugėsi puikiu Šaro karjeros posūkiu T. Klimavičius.

Nors metinis „Žalgirio“ biudžetas (8,5 mln. eurų) yra daugiau nei dešimt kartų mažesnis nei visų kitų trijų finalininkų kartu sudėjus (apie 100 mln. eurų), buvęs žalgirietis tikisi, kad kauniečiai gali užbaigti savo pasakišką sezoną kaip ir pridera tikroms pasakoms – laiminga pabaiga.

„Kai pasižiūri į „Žalgirį“ nuo sezono pradžios, matai, kad jie tai įrodinėjo visą sezoną. Manau, kad dabar visi bijo „Žalgirio“ – labiau negu „Real“ ir CSKA. Bijo, nes galvoja, kaip jis čia papuolė. Logiškai mąstant „Žalgiris“ tikrai gali nugalėti.

Tai rodo didžiulį trenerio potencialą ir kad „Žalgiris“ auga kaip klubas ir artėja prie Eurolygos grandų. Nežinau, jeigu būčiau ne lietuvis ir šiandien manęs paklaustų, kas laimės šitą Finalo ketvertą, tikrai nepasakyčiau“, – pripažino jis.

Pasiteiravus, ką rekomenduotų komandai nuveikti Belgrade prieš lemiamas kovas, T. Klimavičius buvo konkretus.

„Nieko. Viešbuty pavalgyti, kavos ir – į rungtynes. Ne turistauti išvažiavo juk vyrai“, – šypsodamasis nukirto jis.
Šarūnas Jasikevičius, Paulius Jankūnas ir Tadas Klimavičius

T. Klimavičius pasisakė ir apie vieną pagrindinių „Fenerbahče“ lyderių Janą Vesely, sugebėjusį suversti net 31 tašką į CSKA krepšį.

„Jis – toks aukštaūgis, kuris yra labai daug priklausomas nuo mažų žaidėjų, kurie jam sugeba tą kamuolį perduoti laiku ir vietoje. Žaisdamas nugara į krepšį jis labai nenustebins. Yra labai aukštas ir turi ilgas rankas, tad daug kartų kamuolį gauna arti lanko ir viską užbaigia dėjimais arba lengvais taškais.

Aš manau, kad šią problemą „Žalgirio“ žaidėjai turėtų išspręsti, nes jų gynyba – mobili ir sugeba rotuoti ne vieną ir ne du kartus. Jam bus pasiruošta“, – tvirtino T. Klimavičius.

Jis prisiminė, kad prieš išvykdamas į NBA lygą (2011 m. naujokų biržoje buvo pašauktas šeštas, t. y. tik vienu laipteliu žemiau nei Jonas Valančiūnas – Krepšinis.lt) J. Vesely atstovavo Belgrado „Partizan“ klubui, bet tuomet dar žaidė 3-4 pozicijoje, o ne centru.

„Būti po krepšiu jis tada dar buvo per minkštas, o dabar jam tai labai gerai sekasi“, – pastebėjo Tadas.

Paprašytas palyginti J. Vesely ir tiesioginį jo oponentą „Žalgirio“ gretose Brandoną Daviesą, T. Klimavičius ryškaus pranašumo neatidavė nė vienam.

„Manau, B. Daviesas yra fiziškai stipresnis už jį. Gal yra kiek žemesnis, bet dėl to dar mobilesnis už čeką. Jis gali ir mažiukus paspausti, o J. Vesely turi minusų gynyboje. „Žalgiris“ turbūt stengsis prieš jį išnaudoti du prieš du. Jo ilgos rankos, aišku, praverčia po krepšiu, bet netikiu, kad jį ten kas nors bandys laužti per jėgą“, – teigė T. Klimavičius.

Įdomu, kad 2010-ųjų sezone tik ką savo 20-metį atšventęs J. Vesely sensacingai atvedė jauną „Partizan“ ekipą į Eurolygos finalo ketvertą. Pusfinalyje serbai tik po pratęsimo 80:83 nusileido Pirėjo „Olympiakos“, kurį į finalą ištempė dvigubą dublį surinkęs Linas Kleiza.

Belgrade dirbantis DELFI žurnalistas Mindaugas Augustis atskleidė, kad turkai žada, jog į Finalo ketverto turnyrą atvyks apie 10 tūkstančių fanų. Bet toks skaičius yra apskritai „Štark“ arenos limitas atmetus vietas žiniasklaidai ir svarbiems asmenims.

Vis dėlto prognozuojama, kad pusfinalyje tribūnose pranašumą turės „Fenerbahče“.
Eurolygos pusfinalių tvarkaraštis

Konferencijos pabaigoje 35-erių metų T. Klimavičius atskleidė, kad dar nenori užrakinti spintelėje savo sportbačių. Nors šiuo metu jis gydosi traumą, dėl kurios sezono viduryje paliko Prienų-Birštono „Vytautą“, Tadas, jei susigrąžins 100 procentų sportinę formą, norėtų savo karjerą pratęsti dar bent vienam sezonui.

Jis visai nesikremta, kad su Prienais atsisveikino prieš pat garsiojo desanto iš JAV atvykimą ir nespėjo sudalyvauti Ballų šou.

„Ne, ne, aš to visiškai nesigailiu. Net nebuvau nė karto nuvažiavęs jų ten pažiūrėti ar kažką, nes man tai yra nepriimtina. Turiu savo nuomonę apie tai, bet gal geriau ją sau pasilaikysiu. Ko gailiuosi, kad man šis sezonas šiaip dėl tos traumos buvo toks veltui, niekur“, – konstatavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)