Taip žemai turnyro lentelėje sostinės krepšininkai nebuvo finišavę 20 metų – nuo pat 1998-ųjų, kai „Statybai-Lietuvos rytui“ atstovavo toks žaidėjas kaip Andrius Šakalys, treneriu dirbo Modestas Paulauskas, o komanda, savo gretose neturėjusi nė vieno legionieriaus, liko penkta. Beje, tuomet LKL po dviejų ratų buvo padalinta į du pogrupius – pirmąjį, kurį sudarė pajėgiausios keturios ekipos (1-4 vietos), ir antrąjį (5-10 vietos).

Šie metai pavadinimą pasitrumpinusiam „Rytui“ – kupini iššūkių ir išbandymų: sezono eigoje klubas dėl skirtingų priežasčių neteko dviejų savo lyderių – Chriso Kramerio ir Dominique'o Suttono, iš generalinio direktoriaus pareigų pasitraukė Darius Gudelis, o prezidento postą atlaisvino Antanas Guoga.

Nepaisant to, „Rytas“ daug kam netikėtai sugebėjo nutraukti titulų sausrą ir iškovoti Karaliaus Mindaugo taurę, kai finale buvo nugalėtas Lietuvos krepšinio flagmanas Kauno „Žalgiris“. O dabar vilniečių radare – LKL finalas, į kurį teks brautis atsiraitojus rankoves, nes patekus į pusfinalį namų aikštės pranašumą jame veikiausiai turėtų varžovai.

Mes tikrai nebūtume laimėję Karaliaus Mindaugo taurės, jei būtų teisėjavę vien lietuviai, be Luigi Lamonicos. Aš labai už, kad ir LKL atkrintamosiose prie lietuvių teisėjų prisijungtų užsieniečiai
Linas Kleiza

„Visą šitą sezoną nulems LKL atkrintamosios. Koks skirtumas – tu dabar trečias, ketvirtas ar pirmas, jei neišeisi į finalą ir nekovosi su „Žalgiriu“? Čia yra mūsų pagrindinis tikslas ir kitokių kalbų net negali būti: mes esame pajėgūs tai padaryti ir tą darysime“, – DELFI TV studijoje tvirtino „Ryto“ sporto direktorius Linas Kleiza.

Pokalbis su juo – apie sudėtingą sezoną, viltis atkrintamosiose ir nerimą dėl teisėjų švilpukų jose.

– Linai, savaitgalį baigėsi LKL reguliarusis sezonas. Jo finiše „Rytas“ Kaune 75:91 nusileido „Žalgiriui“. Tas beveik 20 taškų skirtumas atspindi dabartinę šių komandų jėgų pusiausvyrą ar visgi manote, kad esate kažkiek arčiau kauniečių nei rodo galutinis rezultatas?

– Tas skirtumas atspindėjo tas rungtynes, nes paprasčiausiai mes nebuvome pakankamai fiziški. Negali išeiti prieš „Žalgirį“, kuris turi triskart didesnį biudžetą, ir žaisti taip minkštai, kaip tai darėme mes – jei vien per pirmą pusę leidi varžovams atkovoti virš dešimt kamuolių puolime, rungtynės jau nuspręstos. Tas labiausiai ir nuvylė.

Bet mes dabar laukiame atkrintamųjų, nes turėjome ganėtinai sunkią reguliaraus sezono pabaigą – su daug traumų ir dideliu bangavimu. Tad dabar visos mintys yra apie Utenos „Juventus“. Bandysime pagauti savo gerą žaidimą ir atgauti pasitikėjimą savimi vėl, nes atkrintamosiose krepšinis yra visai kitoks.

– „Rytas“ užėmė trečią vietą (26/10), o tai yra žemiausia pozicija per 20 metų. Turbūt nesate ja patenkintas?

– Kas susiję su pačiu krepšiniu, tai žaidžiame geriausią sezoną per 7-8 metus. Vienintelis trofėjus, kuris šiemet kol kas buvo išdalintas Lietuvoje, yra pas mus. Taurę iškovojome mes, nors, aišku, visi bando tai paneigti. Europos taurėje pasiekėme TOP-8 ir pralaimėjome tik būsimajai čempionei „Valenciai“, kai susidūrėme su labai sunkia situacija, nes mūsų pagrindinis žaidėjas ir komandos siela Ch. Krameris patyrė traumą.

Ta trauma nutiko tada, kai jis žaidė geriausią krepšinį savo karjeroje – ir pataikė, ir jautėsi labai gerai po ką tik laimėtos taurės. Mūsų komanda nuo to laiko sunkiai atsigavo ir tai mus privertė stipriai koreguoti planus: norėjome pasirašyti dar vieną didelį žaidėją – ketvirtą numerį, bet viskas pasikeitė ir turėjome įsigyti gynėją.

– Tas gynėjas – Derekas Needhamas – į „Žalgirio“ krepšį įmetė 16 taškų. Ar jis pateisina viltis ir jo indėlis į komandos rezultatus jus tenkina?

– Taip, tenkina. Visada yra sunku pasipildyti nauju žaidėju vidury sezono, ką jau kalbėti, kai lieka tik porą mėnesių iki sezono galo. Bet jis stengiasi, daro, dirba, yra visada už komandą ir bando suprasti savo vaidmenį. Manau, kad jis puikiai įsiliejo tokioje situacijoje, nes tokį žaidėją kaip Chrisas labai sudėtinga pakeisti.

– Daug diskusijų kelia naujas LKL atkrintamųjų formatas – sutrumpintos visos serijos. Jūs tame įžvelgiate daugiau pliusų ar minusų?

– Čia tikrai yra didesnė rizika: vis tiek kai žaidi su gera komanda, ją yra lengviau nugalėti du kartus nei tris ar keturis. Bet aš manau, kad reikia ieškoti to formato, nes Europos krepšinis dabar yra labai sudėtingame kelyje: per didelis krūvis žaidėjams, labai daug rungtynių ir lygų, dėl ko sezonas ilgai užsitęsia. Mes sezonui pradedame ruoštis jau rugpjūtį, o jį baigiame birželį.

LKL bandė daryti, kad ir „Žalgiriui“, ir Lietuvos rinktinei būtų geriau, nes ateina pasaulio čempionatas. Aišku, Šaras teisingai sako: atkrintamosios yra pati krepšinio grietinėlė, todėl būtų gerai surasti tą kompromisą, kaip sutrumpinti reguliarųjį sezoną, kurio ne visos rungtynės yra įdomios.

– Ketvirtfinalio serija tarp „Ryto“ ir „Juventus“ startuoja jau trečiadienį. Pernai Vilniaus klubui neiškilo sunkumų šiame etape, buvo laimėta 3:0, o ir apskritai prieš uteniškius neklumpate jau dvejus metus, per kuriuos pasiekta 14 pergalių iš eilės. Jūsų tikslas pratęsti šią seriją iki 16:0 ar užtektų ir rezultato 2:1?

– „Juventus“ – labai grėsmingas varžovas ir tą jis įrodęs jau ne vieną kartą. Mes turėjome problemų su jais. Jie neturi ką prarasti, nejaučia jokio spaudimo ir gali tik išlošti, čia ir yra pavojingiausias dalykas. Bet jei mes susikoncentruosime į tai, ką reikia padaryti, atiduosime visą energiją, kurios mums labai trūko paskutinius du-tris mėnesius, ir būsime užsivedę, manau, viskas bus gerai.

Pirmas tikslas yra pergalė. Žinoma, šitas formatas yra negailestingas ir reikia bandyti laimėti 2:0, kad gautum šiek tiek ilgiau pailsėti, nes laukia daug rungtynių iš eilės. Kai nesi komanda, kuri turi 12-13 žaidėjų ir gali juos pastoviai rotuoti, tai yra problema.

– „Juventus“ treneris Žydrūnas Urbonas paskutiniame LKL ture užsidirbo dvi technines, o paskui dar buvo nubaustas lygos ir 750 eurų bauda už neadekvačius komentarus teisėjų atžvilgiu. Kaip jūs vertinate mūsų teisėjų lygį ir ar nesibaiminate, kad per atkrintamąsias jie gali neišvengti klaidų?

– Mes bijome, aišku. Teisėjavimas yra labai nelygus, dėl to daug trenerių realiai ir nesupranta, kas vyksta aikštėje ir kaip yra traktuojamas „Žalgiris“ ar kita komanda. Atrodo, kad per rungtynes tai pasikeičia tris-keturis kartus. Aš manau, kad tas nepasitenkinimas jais per atkrintamąsias bus dar didesnis.

Mes tikrai nebūtume laimėję taurės, jei finale būtų teisėjavę visi lietuviai. Nemačiau nė vieno nusiskundimo dėl Luigi Lamonicos darbo ar kad treneriai draskytųsi dėl kažko. Aš būčiau labai už, kad ir LKL atkrintamosiose prie lietuvių teisėjų prisijungtų užsieniečiai. Seniai sakiau, kad taip tobulėja ir patys Lietuvos teisėjai, o taurės finalas viską parodė.

– Su „Žalgirio“ kepurėle viešumoje pasirodęs „Ryto“ prezidentas A. Guoga galiausiai paliko klubą. Kaip manote, tai – teisingas žingsnis?

– Antanas yra daug prisidėjęs prie komandos ir pernai, ir šiemet, o to, ką jis buvo prižadėjęs komandai, ko gero, reikėtų D. Gudelio klausti. Aš manau, kad tai teisingas žingsnis, nes klubui reikia stipraus aiškumo. Jeigu tu nesi visiškai pasiruošęs suprasti, ką reiškia tos prezidento pareigos, ir ta priešprieša tarp Vilniaus ir Kauno, tada tai yra geriausias sprendimas abiem pusėms. Kadangi Antanas norėjo kitus savo dalykus daryti – ir versle, ir politikoje, tai viskas tik į naudą.

– Ar „Rytas“ jau dairosi naujojo prezidento?

– Prezidentas yra ieškomas. Dabar laukiame, kol Lietuvos prezidento rinkimai pasibaigs, gal geras kandidatas liks mums (šypsosi). Aišku, norime prezidento ir tikimės, kad surasime jį stiprų, tokį, kuris bus pasiruošęs aukotis dėl krepšinio.

Visa laida ir pokalbis su L. Kleiza – vaizdo įraše.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)