Krepšinis.lt kalbintiems krepšininkams „Sintek-Dzūkija“ už praėjusį sezoną liko skolinga pustrečio mėnesio atlyginimus.

Į Pasvalio „Pieno žvaigždes“ vasarą persikėlęs duetas – gynėjas Dominykas Domarkas ir puolėjas Paulius Petrilevičius – negautą uždarbį ketina išsireikalauti teisinėmis priemonėmis.

„Su manimi iš klubo niekas nesikalbėjo, todėl dabar tai daro advokatas. Jeigu nesutarsime dėl skolos dengimo grafiko su konkrečiomis datomis, kreipsiuosi į teismą“, – sakė P. Petrilevičius, kuriam „Dzūkija“ neišmokėjo 9 tūkst. eurų.

Krepšinis.lt žiniomis, „Sintek-Dzūkija“ neatsiskaitė nei su buvusiais legionieriais, nei su karjeras Alytuje tebetęsiančiais krepšininkais: Artūru Jomantu, Egidijumi Dimša, Mindaugu Sušinsku, Gediminu Žalaliu.

Vienas iš praėjusio sezono „Sintek-Dzūkijos“ legionierių – pusmetį Alytuje rungtyniavęs įžaidėjas Kendrickas Brownas – jau pateikė ieškinį teismui ir bylą laimėjo. Jei klubas neapskųs pirmos instancijos teismo sprendimo, turės išmokėti amerikiečiui 10 tūkst. JAV dolerių kompensaciją.

Klubo direktorė Laima Pačėsienė patvirtino, jog pinigų praėjusį pavasarį pritrūko ne tik žaidėjų, bet ir trenerių bei kitų darbuotojų algoms.

„Visiems be išimties“, – paklausta apie nuo praėjusio sezono likusias „uodegas“, sakė ekipos vadovė.

Remiantis Registrų centrui pateikta 2018-ųjų finansine ataskaita, „Sintek-Dzūkijos“ per kalendorinius metus patirtos sąnaudos (beveik 500 tūkst. eurų) surinktas pajamas ir paramą (288 tūkst.) viršijo 210 tūkst. eurų.

Direktorės teigimu, skolos susiformavo dėl 2018-ųjų rudenį Alytaus savivaldybės priimto sprendimo neskirti klubui numatytos 200 tūkst. eurų paramos.

Tuometinė miesto valdžia savo žingsnį motyvavo Konkurencijos tarybos rekomendacija, pagrįsta privačių subjektų rėmimą ribojančia Europos Sąjungos praktika. Savo ruožtu, klubo steigėjas, Alytaus tarybos narys Tomas Pačėsas viešai piktinosi, esą krepšinio komandai siekia pakenkti politiniai konkurentai.

Tomas Pačėsas

Kaip ten bebūtų, šiemet savivaldybė parėmė „Sintek-Dzūkiją“, skirdama 152 tūkst. eurų.

L. Pačėsienė Krepšinis.lt tikino, jog klubas pamažu išsikapstys iš nepriteklių.

„Dabar viskas krypsta į gerą pusę, normalizuojasi, manome, kad viskas bus gerai“, – vylėsi ekipos direktorė.

Tačiau ji atsisakė įvardinti konkretų „Sintek-Dzūkijos“ įsiskolinimų dydį, motyvuodama tuo, jog į direktorės pareigas sugrįžo praėjusį birželį, o skolos susidarė anksčiau.

Detalesnės informacijos L. Pačėsienė nurodė teirautis vieninteliu klubo dalininku prieš metus tapusio advokato Andriaus Būdvyčio. Pastarasis, antradienį susisiekus telefonu, teigė esantis užsienyje ir į klausimus sutiko atsakyti tik raštu. Gavę atsakymus, straipsnį papildysime.

Alytaus "Sintek-Dzūkija" (Foto: Agneta Mikelionytė)

O klausimų kyla ir dėl šio sezono finansinės situacijos, mat žinios iš klubo vidaus – prieštaringos. Vieno iš ekipos legionierių agentas Krepšinis.lt teigė, jog jo kliento alga vėluoja penkias savaites, kitas Valdemaro Chomičiaus auklėtinis panašių nusiskundimų neturėjo.

Skolų turi ir „Lietkabelis“ su „Nevėžiu“

Aštuntą poziciją Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) šiuo metu užimanti „Sintek-Dzūkija“ (2 pergalės/5 pralaimėjimai) nėra vienintelė pirmenybių komanda, vis dar bandanti suvesti praėjusio sezono sąskaitas.

Panaši yra ir trečioje vietoje žengiančio Panevėžio „Lietkabelio“ (4/2) ar autsaiderio Kėdainių „Nevėžio“ (2/6) situacija.

Buvusiam ekipos atstovui Lukui Aukštikalniui bylą Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) arbitražo teisme pralaimėjęs ir 32 tūkst. eurų kompensaciją išmokėjęs Aukštaitijos klubas taip pat iki galo neatsiskaitė su praėjusio sezono komandos nariais, kuriems liko skolingas mažiausiai vieno mėnesio atlyginimus.

Nesulaukę uždirbtų pinigų artimiausiomis savaitėmis, bent keli jų ketina ieškoti teisybės FIBA arbitraže.

Klubo įsipareigojimai praėjusio sezono žaidėjams ir kitiems darbuotojams bei nesumokėti mokesčiai sudaro maždaug 240 tūkst. eurų, tačiau pretenzijų „Lietkabeliui“ turi ir kai kurie seniau Panevėžyje žaidę krepšininkai, taip pat paslaugų tiekėjai.

Tuo metu vasarą tik dėl nesibaigiančių LKL vadovybės išimčių licenciją gavęs „Nevėžis“ rugsėjį deklaravo ridenantis net 522 tūkst. eurų svorio skolų akmenį. Dėl jų į teismą jau kreipėsi pusę praėjusio sezono Kėdainiuose praleidęs Simas Buterlevičius.

Neoficialiomis duomenimis, už praėjusį sezoną iki galo dar nebaigė atsiskaityti ir antrą vietą LKL užimantis Vilniaus „Rytas“ (6/1), kuris finansinių sunkumų nusprendė veržtis diržus ir mažinti ekipos biudžetą.

Papildyta:

Vienintelis „Sintek-Dzūkijos“ klubo dalininkas A. Būdvytis į elektroniniu paštu nusiųstus klausimus apie klubo finansinę padėtį ir skolas taip ir neatsakė, vietoje to pateikė „atsakomąją nuomonę“, kurią publikuojame jo pageidavimu (kalba netaisyta).

2019-11-05 sporto žurnalistas Mindaugas Augustis naujienų portale www.delfi“ publikavo straipsnį pavadinimu „Kitoks gaisras Alytuje: dzūkų kasoje „smilksta“ storas skolų šūsnis“.

Straipsnio pavadinimu („dzūkų kasoje „smilksta“ storas skolų šūsnis“) ir antrašte (ne komandos treniruočių bei rungtynių grafiką sujaukęs gaisras padangų perdirbimo gamykloje ir ne traumų protrūkis pastaruoju metu yra opiausia Alytaus „Sintek-Dzūkijos“ problema. Krepšinio klubui gresia kova ir teismo salėje) straipsnio autorius Mindaugas Augustis sąmoningai, klubo įsitikinimu, apgaulingai ir subjektyviai bando suformuoti nuomonę apie itin prastą klubo finansinę padėtį. Tokie straipsnio autoriaus veiksmai (naudojamos išraiškos priemonės) sukelia įtampą klube ir menkina klubo dalykinę reputaciją.

Straipsnyje kalbama apie „storą“ skolų šūsnį, tačiau skolų dydis nenurodomas, galiausiai nepateikiama jokia objektyvi informacija, patvirtinanti tokį teiginį.

Pastebėtina, kad sporto žurnalistas Mindaugas Augustis, rengdamas straipsnį publikavimui, telefonu susisiekė su klubo dalininku Andrium Būdvyčiu, kuris nurodė, kad yra išvykęs į užsienį ir, siekiant objektyvumo, paprašė klausimus pateikti raštu bei pažadėjo į juos atsakyti. Straipsnio autorius pateikė klausimus, tačiau atsakymų nelaukė ir uz poros valandų naujienų portale www.delfi“ patalpino parengtą straipsnį.

Atsižvelgiant į straipsnio pavadinimą, antraštę ir straipsnio turinį, darytina išvada, kad straipsnio autorius nesiekė objektyvumo turėjo sąmoningą ketinimą sumenkinti klubo dalykinę reputaciją.

Klubo dalininkui pasiteiravus, kokiu tikslu rengiamas straipsnis, straipsnio autorius nurodė, kad rašo apie visų klubų situaciją, tačiau iš straipsnio pavadinimo („Kitoks gaisras Alytuje: dzūkų kasoje „smilksta“ storas skolų šūsnis“) matyti, kad staipsnio autoriaus tikslas yra kompromituoti būtent klubo vardą ir dalykinę reputaciją. Tik straipsnio pabaigoje užsimenama apie kitų klubų finansinę padėtį.

Klubo dalininkas Andriui Būdvytis pokalbio su straipsnio autoriumi metu išsamiai aptarė situaciją, kuomet tuometis Alytaus miesto savivaldybės administratorius V. Jastremskas, prisidengdamas de minimis taisykle, neišmokėjo klubui per 192000 eurų patvirtinto biudžeto finansavimo, kuris buvo įtrauktas į klubo biudžetą. Pastebėtina, kad straipsnio autorius šios situacijos neaptaria ir formuoja nuomonę, kad straipsnyje aptariamos klubo skolos yra netinkamo klubo valdymo išdava.

Atsižvelgiant į tai, kad straipsnio autorius, nesulaukęs klubo dalininko atsakymų jau publikavo straipsnį ir tokiu būdu pasiekė savo tikslą menkinti klubo dalykinę reputaciją, klubo dalininkas laiko netikslinga atsakyti į straipsnio autoriaus pateiktus klausimus. Kita vertus, informacija apie sudarytas sportinės veiklos sutartis bei jų vykdymą sutarčių šalių susitarimu yra konfidenciali informacija ir neteiktina.

Akcentuotina, kad klubas jau eilę metų ūkiškai vykdo veiklą (straipsnio autorius galėjo pasidomėti ankstesnių metų finansinės atskaitomybės duomenimis) atsakingai vykdo suplanuotą biudžetą, o tam tikrus veiklos nuokrypius lėmė ekstraordinari, analogų Lietuvoje neturinti, nuo klubo nepriklausanti situaciją, kada tuometė Alytaus miesto savivaldybės administracija neišmokėjo klubui pagal patvirtintus atrankos kriterijus paskirto finansavimo. Pastebėtina, kad su naujuoju Alytaus miesto meru Nerijum Cesiuliu buvo pasiektas principinis taikus susitarimas, todėl klubas tiki sėkmingu ir rezultatyviu klubo ir miesto valdžios bendradarbiavimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)