Taškas į tašką vykusių rungtynių lemiamame kėlinyje Lino Kleizos vedama šeimininkų komanda buvo pavijusi oponentus, kuriuos į priekį tempė Predragas Samardžiskis. Tačiau 5:0 spurtavę makedonai tiksint paskutinėms sekundėms perėmė iniciatyvą, taikliai metė baudas ir pergalės iš rankų nepaleido.

Daugiau nei dvi savaites Druskininkuose ir šalies pajūryje stovyklavusi Lietuvos rinktinė sekmadienį taip pat sužais kontrolines rungtynes su Graikijos krepšininkais.

Savo ruožtu, antradienį į Lietuvą atvykę makedonai jau buvo išbėgę į aikštę – ketvirtadienį Kaune juos rezultatu 80:61 pranoko Rusijos ekipa.

Pirmosiose draugiškose rungtynėse Lietuvos komanda vertėsi be iš savo atstovaujamų klubų kol kas negrįžusių Martyno Pociaus, Rimanto Kaukėno ir Jono Mačiulio. Trenerių sprendimu mačui neregistruotas Šarūnas Jasikevičius, nerungtyniavo ir Paulius Jankūnas bei Robertas Javtokas.

Makedonijos rinktinė į Lietuvą atkeliavo be Bo McCalebbo, Pero Antičiaus ir Vlado Ilievskio.

Liepos 2-8 d. Karakase vyksiančio olimpinio atrankos turnyro B grupėje lietuvių varžovais bus Nigerijos ir Venesuelos ekipos, o Makedonijos rinktinė kausis D grupėje su Naujosios Zelandijos ir Angolos krepšininkais. Dėl paskutinių trijų kelialapių į Londono žaidynes iš viso varžysis 12-a komandų.

Primename, kad praėjusiais metais Lietuvoje vykusio Europos čempionato ketvirtfinalyje K. Kemzūros komandą iš kovos dėl apdovanojimų eliminavo būtent makedonai, netikėtai įveikę šeimininkus rezultatu 67:65.

Rungtynės

Lietuvos komanda rungtynes pilnutėlėje Klaipėdos arenoje pradėjo tokios startinės sudėties: Mantas Kalnietis, Deividas Dulkys, Simas Jasaitis, Linas Kleiza ir Jonas Valančiūnas.

Pirmuosius taškus pelnė makedonai, tačiau jau kitoje atakoje J. Valančiūnas išlygino, o M. Kalnietis ir persvėrė rezultatą - 4:2.

Tiesa, netrukus Makedonijos komanda spurtavo ir po galingo P. Samardžiskio dėjimo pirmavo 6:11, bet tuomet pirmuosius savo taškus atstovaudamas nacionalinei ekipai pelnė D. Dulkys, smeigęs tritaškį - 9:11.

Po reklaminės minutės pertraukėlės į aikštę žengė ir antrasis rinktinės debiutantas - Antanas Kavaliauskas, netrukus joje pasirodė Adas Juškevičius ir Mindaugas Kuzminskas. 8 min. pirmuosius taškus po prasiveržimo pelnė L. Kleiza, pasižymėjo A. Juškevičius - 15:16. Pirmas kėlinys baigėsi minimaliu makedonų pranašumu - 19:20.

Po pertraukėlės kova taškas į tašką tęsėsi, o lietuviams sunkiai sekėsi tramdyti varžovų antpuolius. Tiesa, atakuodami šeimininkai taip pat pralauždavo gynybą - 16 min. rezultatas buvo 30:29 Lietuvos ekipos naudai.

Po minutės žiūrovus iš savo vietų pakėlė į greitą puolimą pirmasis suskubęs J. Valančiūnas, efektingai įkrovęs kamuolį į krepšį, dvitaškį pridėjo M. Kalnietis - 37:29. Tačiau makedonus į priekį tempė P. Samardžiskis, sugebėjęs pataikyti ir tritaškį. Paskutinėmis ketvirčio sekundėmis Makedonijos rinktinė spėjo ir išlyginti rezultatą - komandos išėjo ilsėtis švieslentėje degant skaičiams 37:37.

Trečio kėlinio pradžioje Lietuvos krepšininkai trūktelėjo į priekį. Pirmą kartą aikštėje pasirodęs T.Klimavičius, užėmęs sau neįprastą vidurio puolėjo poziciją, atliko puikų perdavimą L. Kleizai, kuris pataikė iš toli. Taškais atsakė ir makedonai - įpusėjus ketvirčiui rezultatas buvo 44:41. Netrukus po pagirtinai rungtyniavusio A. Juškevičiaus perdavimo iš po krepšio pasižymėjo ir pats T. Klimavičius. Tačiau apsiginti nuo svečių atakų lietuviams vis dar sekėsi sunkiai. Galiausiai kėlinio pabaigoje makedonai dar kartą išsiveržė į priekį - 52:55.

Lemiamos žaidimo atkarpos pradžioje grumtynės taškas į tašką tęsėsi, makedonai pirmavo 2-5 tšk. L. Kleiza du kartus buvo priartinęs savo komandą iki minimumo, bet priešininkai kaskart atsakydavo taikliais tolimais šūviais.

Vis dėlto įsismarkavęs L. Kleiza toliau bombardavo svečių krepšį iš įvairių distancijų, o 37 min. rezultatas vėl buvo lygus 69:69. Rungtynių pabaiga virto nervų karu: po 5 iš eilės makedonų taškų tik S. Jasaičio metimas išsaugojo intrigą. Likus 48 sek. K. Kemzūra sukvietė komandą paskutiniam pasitarimui.

Susitelkę lietuviai sužlugdė varžovų antpuolį, atimdami kamuolį iš P. Samardžiskio, o makedonų trenerių štabas iš karto paprašė atsakomosios minutės pertraukėlės. Likus 20 sek. M. Kalnietis išprovokavo G. Čekovskio pražangą, bet nepataikė nė vieno baudos metimo - Lietuvos komandai teko skubiai griebtis tyčinių pražangų taktikos. V. Stojanovskio rankos nedrebėjo, tačiau viltį šeimininkams išsaugojo L. Kleizos tritaškis - 74:76 likus beveik 8 sek.

Lietuviai vėl prasižengė, V. Stojanovskis vėl neklydo, o surengti paskutinės atakos K. Kemzūros auklėtiniams nebepavyko - 74:78.

Rezultatas

Lietuva – Makedonija 74:78 (19:20, 18:17, 15:18, 22:23).

Lietuva: Linas Kleiza 19 (10 atkovotų kamuolių), Jonas Valančiūnas 10 (8 atkovoti kamuoliai, 4 klaidos), Tomas Delininkaitis 9, Mantas Kalnietis (5 rezultatyvūs perdavimai), Adas Juškevičius (5 rez. perd.) ir Antanas Kavaliauskas – po 6, Mindaugas Kuzminskas 5 (6 atk. kam.), Darius Songaila ir Simas Jasaitis – po 4, Deividas Dulkys 3 (1/6 tritaškių), Tadas Klimavičius 2.

Makedonija: Vojdanas Stojanovskis 22, Predragas Samardžiskis 21 (8/14 dvitaškių), Aleksandras Kostoskis 11, Damjanas Stojanovskis 8, Darko Sokolovas 7, Kirilas Nikolovskis 4, Marko Simonovskis 3, Djorgi Chekovskis 2.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (596)