52-ejų specialistas vadovaus nacionalinei komandai per klubų sezono metu vyksiančius pasaulio čempionato atrankos varžybų „langus“ ateinantį lapkritį ir vasarį.

Tokia laikina rokiruotė patvirtinta pirmadienį Kaune vykusiame Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomojo komiteto posėdyje.

Iš devynių dalyvavusių narių už šį sprendimą balsavo septyni, o likę du susilaikė.

LKF prezidentas Vydas Gedvilas Delfi teigė, jog palaikymą rinktinės trenerių štabui reiškė visas vykdomasis komitetas, o nuomonės esą išsiskyrė tik dėl sprendimo formuluotės.

„K. Maksvytis į šias pareigas buvo paskirtas visam olimpiniam ciklui. Kitas jo etapas – pasaulio čempionatas, iki kurio trūksta visiškai nedaug. Norime, kad dirbtų tas pats štabas, o pagrindinis mūsų tikslas – patekti į Paryžiaus olimpines žaidynes“, – komentavo V. Gedvilas.

Diriguoti rinktinei likusiose atrankos dvikovose K. Maksvyčiui trukdo darbas Kauno „Žalgiryje“, konkrečiau, su Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) kalendoriumi nesuderintas Eurolygos tvarkaraštis.

„Žalgiris“ lapkričio 10 d. Prancūzijoje žais Eurolygos dvikovą su Vilerbano ASVEL, tuo metu Lietuvos rinktinė jau po dienos Europos vicečempionais tapusius prancūzus priims Panevėžyje. Lapkričio 14 d. laukia akistata išvykoje su Juodkalnija.

Pasaulio čempionato atranką lietuviai užbaigs vasario 23 d. rungtynėmis namuose su Vengrija ir vasario 26 d. svečiuose su Prancūzija.

Lietuva pirmauja antro etapo K grupėje (7 pergalės/1 pralaimėjimas) ir kelialapį į 2023 metais Filipinuose, Japonijoje bei Indonezijoje vyksiančias pirmenybes gali užsitikrinti jau kitą mėnesį.

„Klubas neišleidžia manęs dirbti per „langus“, bet turime stiprų štabą. Visiškai pasitikiu tiek Kęstu, tiek kitais treneriais, jie susitvarkys atrankoje, o vasarą vėl suvienysime jėgas ir pasidalinsime darbais“, – sakė K. Maksvytis.

Pirmadienį LKF vykdomajam komitetui jis taip pat pristatė Europos čempionato, lietuviams pasibaigusio jau aštuntfinalyje, ataskaitą.

„Turėjome sunkią vasarą, įdomų, bet blogai pasibaigusį čempionatą. Rezultatą vertinu blogai, visi klausė, kas dėl to turėtų prisiimti atsakomybę. Federacija sudarė geras sąlygas, subūrėme gerą štabą, o galutinius sprendimus priėmiau aš. Taigi, man ir tenka didžiausia atsakomybė.

Buvo visokių minčių – jei kas nors prieštarautų tolesniam mano darbui, būčiau nusprendęs pasitraukti. Bet šiek tiek apsiraminome, apsitarėme – kadangi turiu federacijos ir žaidėjų palaikymą, sutarėme toliau tęsti darbus“, – kalbėjo treneris, didžiausiomis rinktinės problemomis Vokietijoje įvardijęs prastai sužaistas rungtynių pabaigas ir netenkinusią gynybą.

Tuo metu K. Maksvytį laikinai keičiantis K. Kemzūra žadėjo per artimiausią savaitę pristatyti išplėstinį rinktinės kandidatų sąrašą, kuris nuo šiol – jo atsakomybė.

„Klausiu ir Kazio, ir kitų trenerių nuomonės, bet galutinis sprendimas jau bus mano“, – pažymėjo specialistas, kuriam per atrankos „langus“ turėtų talkinti Europos čempionate dirbę Giedrius Žibėnas, Tomas Rinkevičius bei Evaldas Beržininkaitis.

Giedrius Žibėnas, Kęstutis Kemzūra

2010-2012 metais K. Kemzūra jau komandavo Lietuvos rinktinės žaidimui ir 2010-aisiais su ja pelnė pasaulio čempionato bronzą.

Nors nebesitikėjo grįžti į braidytą vagą, tokia proga pasitaikė dėl pertraukos karjeroje – nuo praėjusio sezono kaunietis nebetreniruoja jokio klubo.

„Esu pasiryžęs visą dėmesį skirti rinktinei, nes dėl tam tikrų aplinkybių, kurių nenorėčiau viešinti, artimiausiu metu neplanuoju dirbti klube. Ateityje – taip, tikiuosi grįžti, bet ne šiame sezone. Nebent „Barcelona“ paskambins, – juokavo K. Kemzūra. – Jau žinau atrankos „langų“ specifiką: mažai treniruočių, kažkokios labai gudrios taktikos čia nereikia, svarbu, kad visi gerai suliptų.

Išplėstinis kandidatų sąrašas – kaip ir aiškus, bet per likusį mėnesį reikės stebėti žaidėjų formą, sekti sveikatos būklę. Laimėti lengva nebus – nors prancūzai per „langus“ irgi netenka daug pagrindinių žaidėjų, tai – didelė šalis, turi kuo juos pakeisti. O Juodkalnija, priešingai, bus labai panašios sudėties kaip Europos čempionate, tai – gana pajėgi komanda.“

Beje, praėjusią savaitę FIBA pakoregavo artimiausio atrankos „lango“ datas, visas rungtynes sustumdama į dvi dienas – lapkričio 11 ir 14 d. Iki tol vieno „lango“ susitikimai būdavo išdėstomi per keturias dienas.

Eurolygos čempionų Stambulo „Anadolu Efes“ bei Turkijos rinktinės treneris Erginas Atamanas tai įvertino kaip FIBA geros valios ženklą siekiant kompromisų su Eurolyga ir ragino pastarąją taip pat taisyti savo kalendorių, kad prestižinio žemyno klubų turnyro žaidėjai turėtų daugiau galimybių padėti savo šalių nacionalinėms komandoms.

Vis dėlto K. Maksvytis pirmadienį abejojo, ar Lietuvos rinktinė lapkritį sulauks pastiprinimo iš Eurolygos.

Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją