Lietuvos, Vokietijos, Graikijos, Izraelio, Italijos, Rusijos, Serbijos, Ispanijos ir Turkijos federacijų atstovai pasmerkė Eurolygos atsisakymą pakeisti savo tvarkaraštį dėl būsimų atrankos rungtynių į pasaulio čempionatą.

Šios šalys po posėdžio išplatino 6 punktų pareiškimą, kuriame Eurolyga kaltinama bandymu žlugdyti Europos krepšinį.

„Mes smerkiame Eurolygos atsisakymą perkelti jos varžybų du turus į kitą datą. Laikome tai komerciniais principais paremta ataka prieš nacionalines rinktines, tai gali apsunkinti jų galimybes patekti į pasaulio čempionatą arba olimpines žaidynes. Nacionalinės rinktinės turėtų išlikti svarbiausia varomąja jėga pasaulyje“, – teigiama išplatintame pranešime.

Po pareiškimu pasirašę federacijų delegatai konstatavo, kad nepalaiko Eurolygos pozicijos. Visi šeši pareiškimo punktai.

1. Krepšinio šeima turi išlikti vieninga ir solidariai dirbti vardan vieningo tikslo – populiarinti krepšinį.

2. Klubai ir nacionalinės rinktinės gali kartu egzistuoti visus metus. Taip buvo iki 2003 metų krepšinyje ir yra normali praktika kitose sporto šakose.

3. Mes smerkiame Eurolygos atsisakymą perkelti du turus į kitą datą. Laikome tai komerciniais principais paremta ataka prieš nacionalines rinktines, kas gali apsunkinti jų galimybes patekti į Pasaulio taurės varžybas arba olimpines žaidynes. Nacionalinės rinktinės turėtų išlikti svarbiausiais krepšinio lokomotyvais pasaulyje.

4. Mes pripažįstame Eurolygos pasirašytą pritarimą Europos komisijai, kad klubas nepažeis taisyklių, jei neišleis tam tikrus žaidėjus sezono metu žaisti FIBA organizuojamuose turnyruose. Raginame Eurolygą gerbti savo pasižadėjimą, pasirašytą 2016 metų lapkritį, pataisant tvarkaraštį taip, kad sąlygos žaidėjų išvykimui į rinktines taptų palankios. Mes primename klubams, kurie varžosi nacionaliniuose čempionatuose, kad jie turi ne tik teises, bet ir pareigas.

5. Mes smerkiame bet kokį tiesioginį ar netiesioginį klubų spaudimą žaidėjams.

6. Mes ir toliau sieksime sukurti palankiausias sąlygas nacionalinių rinktinių žaidėjams.

Pastarąjį mėnesį FIBA siuntė ne vieną pasiūlymą Eurolygai, kokios galėtų būti tvarkaraščio korekcijos, kurios leistų Eurolygos žaidėjams sezono metu išvykti į rinktinių stovyklas. Vis tik Eurolyga visus pasiūlymus atmetė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)