Sudėtis – konkurencinga

Antradienį paviešintas J. Kazlausko pasirinkimas didelių diskusijų tarp krepšinio specialistų neįžiebė. Anot pačių ekspertų, dėl to „kaltas“ ne tik didelis trenerio autoritetas, bet ir blaiviai įvertinta situacija dėliojant 15-os pavardžių sąrašą.

„Manau, sąrašas puikus, nematau jokių staigmenų. Mes turime vieną geriausių – jei ne geriausią – priekinių linijų Europoje, su lengvaisiais kraštais irgi problemų nėra, nes treneris turi galimybę perstumti į šią poziciją Liną Kleizą. Manau, dirbsime kryptingai, jaunimo ir veteranų sintezė duos puikų rezultatą, reikia tik patiems tuo tikėti“, – komentavo 1996 metų Atlantos olimpinių žaidynių bronzinis prizininkas T. Pačėsas.

Lietuvos dvidešimtmečių komandą šią vasarą treniruosiančio buvusio gynėjo nuomone, vienintelis sudėties trūkumas, kurį teks mėginti užmaskuoti J. Kazlauskui – atsarginio įžaidėjo stygius.

„Vienintelis klausimas, kas pavaduos Mantą Kalnietį. Aišku, kad jį reikės keisti. Žinant Martyno Gecevičiaus patirtį žaidžiant Vilniaus „Lietuvos ryte“, kuomet komandą treniravo Rimas Kurtinaitis, manau, jis galės tai padaryti. Taip pat ir Tomas Delininkaitis, Renaldas Seibutis, kuris puikiai valdo kamuolį. Manau, rinktinės braižas turėtų kažkiek keistis, turėtų būti daugiau improvizacijos ir greito krepšinio“, – svarstė T. Pačėsas.

„Manau, komanda tikrai bus nebloga. Daug ką lems tai, kaip treneriui pavyks suvienyti vyresnius ir jaunesnius žaidėjus. Bet esu optimistas, vis dėlto ir Jonas Valančiūnas, ir Donatas Motiejūnas atiduos visą dūšią. Aišku, panašių komandų bus daug, todėl daug kas priklausys nuo sėkmės, nuo traumų“, – vertino „Prienų“ klubą treniruojantis V. Šeškus.

Auklėtinio J. Kazlauskui neperša

Pastarojo specialisto manymu, kandidatų sąrašas galėjo būti ilgesnis, papildant jį keletu jaunų krepšininkų – vien tam, kad pastarieji „apsiuostytų“ nacionalinėje komandoje.

„Staigmenų Kazlauskas nepateikė, manau daug klausimų čia nekyla. Aš galėčiau pridurti tik tai, kad, mano nuomone, į pirmas stovyklas reikėjo pakviesti keletą jaunesnių žaidėjų, kad jie pajustų rinktinės pulsą. Iš vienos pusės, sprendimas kviesti tik 15 krepšininkų turi pliusų, bet jauniems vaikinams parodytas pasitikėjimas pridėtų entuziazmo, ir kitą sezoną jie dirbtų dvigubai. Tas pats Deividas Gailius, tas pats Gediminas Orelikas turėtų tik dar didesnį impulsą treniruotis. O ateityje – po dvejų ar trejų metų – jie galbūt jau rimtai kandidatuos į Lietuvos rinktinę“, – samprotavo V. Šeškus.

Tiesa, „Prienų“ strategas čia pat prisipažino nemanantis, kad naudingiausiu Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliaraus sezono krepšininku tapęs jo auklėtinis G. Orelikas jau dabar pasiruošęs rimtai konkuruoti dėl vietos galutiniame rinktinės dvyliktuke.

„Būkime biedni, bet teisingi. Orelikas šiemet turėjo labai gerą sezoną, dabar pasirašė kontraktą su „Lietuvos rytu“. Šioje komandoje jis ir turėtų įrodyti savo pajėgumą. Vis dėlto aš „Prienuose“ jam duodavau labai daug žaidimo laiko, leisdavau aikštėje daryti beveik viską. Dabar jis įkopė į tokį lygį, kuriame turi iš naujo parodyti, ko yra vertas. Norint žaisti rinktinėje, jam reikia gerinti beveik visus žaidimo komponentus, išskyrus metimą, kurį jam dovanojo Dievas“, – kalbėjo V. Šeškus.

Beje, J. Kazlauskas taip pat neatmetė galimybės dar išplėsti kandidatų sąrašą, į jį įtraukiant žaidėjų iš Lietuvos studentų rinktinės.

Ar bus rinktinėje „Trojos arklių“?

V. Šeškaus nuomone, gausesnis kandidatų būrys nebūtų pamaišęs ir dėl to, jog dalies kvietimo sulaukusių žaidėjų sveikatos būklė kelia klaustukų.

Tik vasarą į aikštę galės grįžti po operacijų sveikstantys Paulius Jankūnas ir Martynas Pocius, Kšyštofą ir Darjušą Lavrinovičius nuolat kamuoja įvairios senos traumos ir skausmai, J. Kazlauskas neslėpė, jog turi abejonių ir dėl Roberto Javtoko sveikatos.

Kelis žaidėjus buvo galima pridėti, nes ne vienas krepšininkas iš pagrindinio sąrašo turi sveikatos problemų. Kita vertus, vidurio puolėjo pozicijoje daugiau pasirinkimo nelabai yra, o kitose pozicijose į tai lyg ir atsižvelgta“, – svarstė V. Šeškus.

Tuo tarpu T. Pačėsas laikosi nuomonės, kad žaidėjų traumos J. Kazlauskui didelių problemų nepridarys.

„Žiūriu į tai, ką turime dabar, o ne kas buvo praeityje. Lavrinovičiai puikiai žaidžia visą sezoną, tapo mėnesio žaidėjais. Šiai dienai jie yra puikios formos ir sutinka padėti. Tai – labai gera žinia. Manau, Jankūnas irgi kviečiamas dėl to, jog yra didelė tikimybė, kad jis galės padėti. Net nėra klausimo, ar jis rinktinei reikalingas. Tas pats pasakytina ir apie Pocių“, – kalbėjo T. Pačėsas.

Žaidėjai bus išalkę krepšinio

M. Pocius ir P. Jankūnas – ne vieninteliai būsimoje Lietuvos rinktinėje, kurių žaidimo laikas šiame sezone dėl įvairių priežasčių buvo apribotas.

Treneriai klubuose nelepino ir Martyno Gecevičiaus, Lino Kleizos, Donato Motiejūno, dažnai ar net nuolat laikydami juos ant atsarginių suolo.

Tačiau DELFI kalbinti krepšinio ekspertai į šį faktą žiūrėjo optimistiškai.

„Manau, tai irgi savotiškas pliusas, nes jie visi yra tikrai pasiilgę krepšinio, degs aikštėje noru laimėti“, – teigė V. Šeškus.

„Jie – aukšto lygio žaidėjai, kurie treniravosi elitinėse komandose. Manau, žaidimo alkis bus tik pliusas mums. Rinktinė yra būtent ta vieta, kur visi suvažiuoja ir žaidžia su malonumu. Net tiems žmonėms, kurie šį sezoną žaidė mažiau, tai turėtų duoti teigiamą postūmį“, – antrino T. Pačėsas.

Primename, kad pasirengimą Europos čempionatui, kuris vyks rugsėjo 4-22 dienomis Slovėnijoje, Lietuvos komanda pradės fizinio pasiruošimo stovykla Palangoje liepos 15 d.

Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas