Šį sezoną jau 4 kartus susitikusios komandos pasidalijo po 2 pergales. Abu kartus dar prieš Naujuosius metus laimėjo žalgiriečiai – Kaune 79:70 ir Vilniuje 82:68. Tuo tarpu 2016 metai sėkmingiau prasidėjo sostinės ekipai – vilniečiai nugalėjo 82:78, o Karaliaus Mindaugo taurės turnyro finale 67:57 įveikė Kauno ekipą.

Portalui sportas.info į būsimas rungtynes pažvelgti padėjęs buvęs Lietuvos rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra teigė, jog nors ir rungtynės nieko nelems turnyrinės lentelės atžvilgiu, tai išlieka principinė dvikova ir galime tikėtis gražios kovos: „Kai žaidžia šios dvi ekipos, nesvarbių rungtynių nebūna,“ – teigė Kemzūra.

Vidurio puolėjų ir sunkiųjų "kraštų" dvikova

K. Kemzūra pabrėžė sėkmingą taktinį „Lietuvos ryto“ sprendimą žaisti dviem dideliais žaidėjais po krepšiu, kuomet penkete Adamas Lapeta užima vidurio puolėjo poziciją, o Antanas Kavaliauskas žaidžia sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Šis Tomo Pačėso sumanymas ypatingai sėkmingai veikė Karaliaus Mindaugo turnyro finale, kuriame Ianas Vougioukas pelnė tik 4 taškus, o Paulius Jankūnas „iš žaidimo“ metė vos 5 kartus.

K. Kemzūra šioje pozicijoje įžvelgė „Lietuvos ryto“ pranašumą: „„Žalgiris“ to pranašumo su P. Jankūnu baudos aikštelėje nebeturi, nes jis dažniausiai turi turi pulti prieš A. Kavaliauską. Sakyčiau, kad gal net ir Kavaliauskas čia turi pranašumą.“

Trenerio teigimu, „Žalgiris“ gali gudrauti bandydamas žasiti greitu ir mobiliu penketu, kurį sudarytų P. Jankūnas su Brocku Motumu arba P. Jankūnas su Siimu-Sanderiu Vene. Tai priverstų „Lietuvos rytą“ žaisti su Gediminu Oreliku sunkiojo krašto pozicijoje, kuri jam nėra pati tinkamiausia.

„Trečiųjų“ numerių akistata neprognozuojama
Edgaras Ulanovas

Šios rungtynės greičiausiai taps sugrįžimu į grandų batalijas Artūrui Jomantui. Anot K. Kemzūros, jis turėtų šią dvikovą dar įdomesnę: „Bus labai įdomu stebėti, kaip seksis Edgarui Ulanovui žaisti puolime prieš A. Jomantą. Pastarasis yra žinomas būtent kaip gynybinio plano žaidėjas“.

A. Jomantas su E. Ulanovu šį sezoną aikštelėje jau buvo susitikę tris kartus. Tada A. Jomantas dar gynė "Šiaulių" garbę. E. Ulanovas dukart pelnė 12 taškų, o pirmosiose sezono rungtynėse surinko 7. „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius ne kartą yra minėjęs, jog būtent E. Ulanovas yra vienas šio sezono atradimų ir jo sėkmingo žaidimo faktorius gali nulemti rungtynių baigtį.

Kitas svarbus faktorius šioje pozicijoje – G. Orelikas. Jei tik šis „Lietuvos ryto“ puolėjas pajus metimą, „Žalgiriui“ jį sulaikyti bus sunku. S. S. Vene ir Vytenio Lipkevičiaus indėlis didelis būti neturėtų, o antrą jaunystę pastaruoju metu išgyvenantis „Lietuvos ryto“ puolėjas Mindaugas Lukauskis gali pridaryti nemalonumų.

Gynėjų mikrodvikovos žada būti įdomios

„Jerome‘as Randle‘as kol kas neatranda savo žaidimo. Grandų dvikova jam bus naujiena. Laukia įdomi mikrodvikova,“ – mano L. Kemzūra. Paprašytas palyginti Kendricką Browną ir naująjį „Žalgirio“ įžaidėją, treneris išskyrė jų judrumą ir greitį. Jeigu J. Randle‘as žais taip gerai, kaip jis tai moka, „Lietuvos rytas“ turės daug bėdų.

Šį sezoną savęs nerandantis Lukas Lekavičius ir abejotino pajėgumo Denisas Lukašovas svarbaus vaidmenio vaidinti neturėtų. Svarbesnis faktorius yra Ado Juškevičiaus pasirodymas. Jei T. Pačėsas suteiks laisvę šiam Vilniaus ekipois gynėjui, jis gali pelnyti daug taškų. Be jokios abejonės, to bandys neleisti Renaldas Seibutis. Vienas „Žalgirio“ lyderių šį sezoną turėtų bausti savo buvusią komandą, jei tik pastaroji gynyboje atsipalaiduos. Nors šį sezoną R. Seibučio pataikymas ir nėra toks, kokio jis pats norėtų, principinėse rungtynėse pamirštamos visos iki tol buvusios varžybos.

Ar pavyks blykstelėti Kasparui Vercvagarui, o gal aikštelėje pasirodys "Lietuvos ryto" įžaidėjas Aistis Pilauskas? Tą mums atsakyti gali tik sekmadienio rungtynės.

Taktiniai sprendimai

Treneris K. Kemzūra teigė, jog "Lietuvos ryto“ pirkiniai sezono viduryje panaikino anksčiau turėtą žalgiriečių persvarą daugumoje pozicijų, tačiau iki tol iškovotas pergales lėmė ne tik tai: „Pagrindinis dalykas – „Lietuvos ryto“ agresyvumas ir intensyvus žaidimas gynyboje. Taip pat ir tai, jog kauniečiams reikėjo ruoštis ir Eurolygos rungtynėms, o sostinės ekipa galėjo sau leisti koncentruotis tik į LKL mačus,“ – patikino K. Kemzūra. Dabar sąlygos abiems komandoms susilygino – tiek „Lietuvos rytas“, tiek „Žalgiris“ rungtyniauja tik LKL.

Dar vienas svarbus faktorius – greičiausiai tai ne paskutinės šių dviejų komandų rungtynės. Šios dvi ekipos turėtų susitikti LKL finalo serijoje ir tai dar viena šių rungtynių aplinkybė. Ar treneriai pademonstruos naujas taktines gudrybes? O gal nuspręs kortas slėpti iki pat finalų?

K. Bryantą lygino su M. Jordanu
Kobe Bryanto atsisveikinimo rungtynės

Pasaulio krepšinyje šią savaitę svarbiausias įvykis - legendinio Koe Bryanto atsisveikinimas.

K. Kemzūra akis į akį buvo susidūręs su šiu atletu 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse, kuomet treniravo Lietuvos rinktinę. Treneris teigė, jog specialaus gynybos plano prieš K.Bryantą tada rengta nebuvo: „Toje komandoje ir be Bryanto buvo ką dengti. Rengėme stratginį planą visai komandai.“

Treneris pasakojo suskirstęs JAV krepšininkus į dvi grupes – vienoje buvo tie, kuriems galima suteikti šiek tiek laisvės, kitoje tie, kuriuos privalu dengti be atsikvėpimo. Būtent šioje grupėje ir buvo Kobe. Per mačą su lietuviais K.Bryantas nebuvo itin rezultatyvus, per 20 min. jis pelnė 6 taškus. Amerikiečiai iškovojo sunkią pergalę 99:94.

K. Kemzūros nuomone, K.Bryantas yra vienas geriausių gynėjų krepšinio istorijoje. „Jo charakteris, laimėjimai, užsidegimas, pasišventimas krepšiniui - Kobe galime lyginti ir su Michaelu Jordanu,“ – teigia patytęs specialistas, dabar stovintis prie Austrijos rinktinės vairo.