Prabėgus 15 metų nuo pirmojo mačo Kauno „Žalgirio“ gretose, įžaidėjas – vėl savo gimtojo miesto klubo narys. Apie du sezonus galiosiančią sutartį oficialiai paskelbta buvo pirmadienį.

Iš Krasnodaro „Lokomotiv“ (Rusija) ekipos grįžtantis veteranas su žalgiriečių vairininku Martinu Schilleriu tokį galimą savo karjeros posūkį aptarė dar pavasarį.

Kaip dabar teigia pats krepšininkas, pasirinkimas jam atrodė akivaizdus nuo pat pradžių. Bet reikėjo sulaukti žinių, ar „Žalgirio“ sudėtyje jam bus vietos.

Ją parūpino Rokas Jokubaitis, ryžęsis išbandyti save Šarūno Jasikevičiaus treniruojamame „Barcelona“ (Ispanija) klube – tiesa, oficialiai šis perėjimas dar nėra pristatytas.

Lietuvos rinktinėje atsarginių suolas dabar tikrai ilgas – ne toks, kaip prieš penketą ar šešetą metų, kai žaisdavo, sakykime, septyni žmonės.
Mantas Kalnietis

M. Kalnietis tikisi perimti iš 20-mečio mažeikiškio jo pareigas, o tai reikštų ne tik atakų organizavimą, bet ir žaidimą atakuojančio gynėjo pozicijoje.

„Ne paslaptis, kad didžiausias klaustukas buvo Roko situacija. Dėl to ir užsitęsė šitas klausimas. Labai aišku, kad aš ateinu vietoje Roko, panašus vaidmuo manęs ir laukia“, – pažymėjo geriausiu praėjusio sezono VTB Vieningosios lygos krepšininku išrinktas kaunietis.

Rokas Jokubaitis

Palikti Krasnodarą, kuriame su pertrauka rungtyniavo net penkis sezonus, jam taip pat nebuvo labai lengva.

„Nebenoriu diskutuoti apie tai, kas buvo, jau esu „Žalgirio“ žaidėjas. Bet esu labai laimingas ir dėkingas, kad man teko ten žaisti ir gyventi, linkiu didžiausios sėkmės. Būsiu jų fanas, Krasnodaras – mano antras miestas“, – patikino M. Kalnietis.

Vis dėlto ir jis pats, ir šeimos nariai jautė, kad jau pats laikas grįžti namo.

„Labiausiai patenkinti buvo vaikai, kad nereikės lankyti mokyklos užsienyje. Jiems tai buvo didžiausia šventė. Bet aš nenoriu grįžti į Kauną tik tam, kad čia pabaigčiau karjerą. Turiu ambicijų parodyti, kad dar galiu žaisti, kad artėjantys 35 metai – ne riba. Aišku, džiugu, kad kur pradėjau, ten greičiausiai ir baigsiu“, – sakė septynerius metus praeityje „Žalgiryje“ praleidęs gynėjas, karjerą pradėjęs nuo klubo dublerių komandos.


Į pagrindinę ekipą jis buvo pakviestas tais pačiais 2006 metais, kai pirmą kartą apsivilko ir Lietuvos rinktinės aprangą.

Debiutas įvyko ne kur kitur, o Japonijoje – pasaulio čempionate.

Gražu baigti ten, kur pradėjai? Na, kol kas nei pats M. Kalnietis skuba atsisveikinti su rinktine, nei pastaroji gali krautis lagaminus į Tokiją.

Kitą savaitę Dariaus Maskoliūno auklėtinių laukia žūtbūtinė kova olimpinės atrankos turnyre.

Antradienį jam rengdamiesi lietuviai sužaidė antras kontrolines rungtynes. Pirmąsias – su Dominikos Respublika – M. Kalnietis dar praleido dėl čiurnos traumos. Tos pačios, kuri sutrukdė jam užbaigti sezoną „Lokomotiv“ mašinisto kėdėje.

Trauma nepraėjo be pėdsako – 16 min. žaidusio komandos kapitono pasirodymas D. Maskoliūnui atrodė dviprasmiškas.

„Iš pradžių sprendimai buvo neapgalvoti, skuboti. Dėl to ir sakėme jam prieš rungtynes, kad nepersistengtų. Bet aš jį visiškai suprantu, antroje pusėje žaidė kur kas solidžiau“, – sakė treneris, anot kurio, galiausiai pavargęs įžaidėjas pats pasiprašė keitimo.

„Sunkiai, labai sunkiai. Ir kvapo nėra, ir ta čiurna truputį medinė, – paklaustas, kai sekėsi grįžti į aikštę po ilgesnės pertraukos, neslėpė ir pats M. Kalnietis. – Treneris teisingai pastebėjo, kad iš pradžių per daug norėjau nuveikti. Turiu būti kantrus – sportinė forma dar toli nuo tos, kuri buvo iki traumos. Turiu suprasti, kad iškart į ją negrįšiu. Svarbiausia, kad po rungtynių ir treniruočių kitą dieną čiurnos nebeskauda, situacija taisosi. Labai tikiuosi, kad įsivažiuosiu ir pridėsiu komandai ramybės.

Pirmas mūsų uždavinys šiandien buvo nedaryti klaidų. O mes per pusę rungtynių suklydome 13 kartų. Paskui susitvarkėme, atsirado daugiau organizuotumo, ir dėl to žaidimas tapo sklandesnis.“

Rusiją lietuviai nugalėjo 78:61. M. Kalnietis pasižymėjo 5 taškais, 3 perimtais kamuoliais, 2 rezultatyviais perdavimais ir 2 klaidomis.

Komandos senbuvis nesijaudina, jog dabar negali žaisti tiek, kiek būdavo įprasta anksčiau, kai arti aikštėje tekdavo gerokai virš 30 min.

„Lietuvos rinktinėje atsarginių suolas dabar tikrai ilgas – ne toks, kaip prieš penketą ar šešetą metų, kai žaisdavo, sakykime, septyni žmonės. Manau, kad dabar kiekvieną dieną gali iššauti vis kitas žaidėjas, galime konstruoti įvairius žaidimo modelius“, – pastebėjo gynėjas, patikinęs, kad jam vienodai patogu pradėti atakas ir kai jose dalyvauja vienas iš NBA bokštų – Jonas Valančiūnas arba Domantas Sabonis, ir kai aikštėje jie abu.

Paskutiniąsias kontrolines rungtynes prieš olimpinės atrankos turnyrą Lietuvos rinktinė sužais ketvirtadienį su Dominikos Respublika.

Praėjusią savaitę Karibų atstovus lietuviai sutriuškino 95:62.

Atranka į Tokijo olimpines žaidynes Kaune vyks birželio 29 – liepos 4 d. Šeimininkai pradės varžybas A grupėje su Venesuela ir Pietų Korėja. B grupėje susigrums Slovėnija, Lenkija ir Angola. Į Japoniją keliaus tik turnyro nugalėtojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)