28 taškai, 9 atkovoti kamuoliai, 7 rezultatyvūs perdavimai, 3 perimti kamuoliai, vos 1 klaida ir 38 efektyvumo balai.

Nors svarų indėlį į galutinę pergalę čempionatę įdėjo ir kitos Lietuvos krepšininkės, būtent įspūdingas J. Jocytės pasirodymas tapo lemiamu faktoriumi, sekmadienio vakarą Kretos saloje nulėmusiu lietuvių pergalę prieš Ispanijos krepšininkes – 78:75.

J. Jocytė buvo išrinkta čempionato naudingiausia žaidėja (MVP) – tai yra antras kartas istorijoje, kai lietuvės laimi šios amžiaus grupės merginų čempionatą ir savo gretose turi geriausią turnyro žaidėją. Pirmą sykį Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė analogiškame čempionate triumfavo 2008-aisiais, o MVP tuomet tapo Aurimė Rinkevičiūtė, kurios karjerą vėliau nutraukė trauma.

„J. Jocytės pasirodymas Europos čempionato finale buvo išskirtinis. Ispanijos krepšininkės lietuvę stabdė tik pražangų taktika, tačiau vis tiek buvo priverstos stebėti, kaip ji realizuoja 6 iš 11 metimų „iš žaidimo“ ir net 16 iš 19 baudų.

Įspūdinga ir pelnyta, kad Jocytė išrinkta čempionato MVP, kartu tapdama ir rezultatyviausia turnyro žaidėja (19,1 taško), ir žaidėja, rungtyniavusia naudingiausiai – vidutiniškai 22,9 efektyvumo balo per rungtynes”, – 188 cm ūgio universalios lietuvės pasiekimus savo publikacijoje pirmadienį vardija „Gigantes del Basket“ portalas.

Žurnalistas Luisas Vallejo apžvelgia visus ligšiolinius J. Jocytės pasiekimus ir pažymi, kad itin svarbiu faktoriumi lietuvės karjeroje tapo pažintis su Tony Parkeriu bei išvykimas žaisti į buvusios NBA žvaigždės valdomą Vilerbano ASVEL klubą Prancūzijoje.

Nors ir išskiria puikų J. Jocytės pasirodymą finale ir apskritai visame turnyre, didžiausias Ispanijos sporto tinklalapis „Marca“ nuošalyje nepalieka ir savo krepšininkių.

„Taip, Jocytė buvo geriausia čempionato žaidėja, tačiau organizatoriai turėjo įteikti ir du MVP titulus. Antrojo nusipelno Elena Buenavida, tiesiog tempusi rinktinę ant savo pečių, kaip ir rungtynėse su Suomija. Skirtumas tik tas, kad tas ketvirtfinalio rungtynes Ispanija laimėjo, o šį kartą pranašesnės buvo lietuvės“, – pažymi žurnalistas Jorge Quiroga.

175 cm ūgio E. Buenavida finale pelnė 36 taškus ir surinko 34 naudingumo balus, sėkmingai ši krepšininkė sužaidė ir minėtose rungtynėse su suomėmis, kai surinko 23 taškus.

Vidutiniškai per rungtynes ispanė čempionate pelnė po 12,7 taško ir rinko po 12,6 naudingumo balo.

„Be abejonės, Elena pateko į simbolinį geriausių žaidėjų penketą. Jos pasirodymas laikytinas viena iš geriausių naujienų mūsų moterų krepšiniui pastaruoju metu“, – tvirtina jis.

Elena Buenavida

Savo ruožtu ispanų potalo AS korespondentė Raquel Gonzalez džiaugiasi, kad šioje šalyje auga puiki pamaina ne tik moterų, bet ir vyrų krepšinio rinktinėms.

„Nors pralaimėjo lietuvėms, Ispanija iškovojo jau šeštą medalį šią vasarą. Dabar savo kraityje turime tris aukso ir tris sidabro apdovanojimus. Ir jeigu turėjome dvejonių, kas pakeis nueinančią Gasolių kartą vyrų krepšinyje ir iš kurių krepšininkių ateityje bus formuojama moterų komanda, į daug klausimų atsakė šį vasara. Jaunimas šią vasarą žaidė šešiuose finaluose iš šešių galimų ir tris iš jų laimėjo“, – pažymi ji.

Jaunieji Ispanijos krepšininkai šią vasarą laimėjo Europos U-18 ir U-20 vaikinų čempionatus, o merginos triumfavo U-20 amžiaus kategorijoje. Antri ispanų vaikinai ir merginos liko U-17 pasaulio čempionate, sidabras iškovotas ir Lietuvos pergale pasibaigusiame U-18 merginų čempionate.

Lietuvai tai yra antras medalis FIBA jaunimo turnyruose šią vasarą – U-20 vaikinų rinktinė kiek anksčiau pasipuošė sidabru.

Naudingiausių U-18 merginų čempionato žaidėjų penketas

Kartu su J. Jocyte ir E. Buenavida, į simbolinį čempionato penketą taip pat pateko italė Matilde Villa, vokietė Frieda Buhner ir pracūzė Leila Lacan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)