Po įvairiose JAV valstijose įvykusių teroro protrūkių pareigūnai operatyviai reaguoja į kiekvieną pavojų keliančią žinutę, tačiau pastarasis įvykis Jutoje ant kojų sukėlė didžiules policijos ir specialiųjų tarnybų pajėgas.

Įvairių žiniasklaidos priemonių redakcijas ir „Eagle Valley“ pradinės mokyklos vadovybę pasiekė viešas Ch. Craigo laiškas, kuriame 35-erių amerikietis pagrasino vidury dienos suprogdinsiantis mokymo įstaigą. Laiške Ch. Craigas pareiškė atsivertęs į radikalujį islamą ir vykdantis džihadą.

„Gimiau būdamas vergu kaip Christopheris Craigas. Dabar esu žinomas kaip radikalus islamo džihadistas Muhamadas Allahas Al-Khdiras“, – išdėstė amerikietis, pažymėjęs, kad netrukus visa mokykla „išlėks į orą“.

„Aš pats paskambinsiu telefonu 911, kai tai įvyks“, – gąsdino jis, laiške miglotai aiškinęs, kad greitai pradės ir bado streiką.

Netrukus tuniką ir maskuojamąją kaukę dėvintis vyras atvyko prie mokyklos, o atskubėjusiems policijos pareigūnams pareiškė, jog jo automobilyje yra galinga bomba.

Kol 250 vaikų buvo evakuojama, pareigūnai pradėjo derybas su chaosą sukėlusiu vyrišku. Atliktas nuotolinis automobilio tyrimas, bomba neaptikta, o netrukus „džihadistas“ buvo sulaikytas. Sprogmenų neaptikta ir pačioje mokykloje, todėl vėliau įprastinis jos darbas buvo atnaujintas.

Sulaikytam Ch. Craigui pateikti kaltinimai dėl teroristinių veiksmų ir viešosios tvarkos sutrukdymo.

Netrukus ėmė aiškėti, kad chaosą sukėlęs vyras gali turėti rimtų psichologinių problemų.

2002-2004 m. Ch. Craigas žaidė Teksaso universiteto komandoje NCAA lygoje, tačiau profesionaliu krepšininku netapo. Jis pradėjo vaikų trenerio karjerą – dirbo ne tik JAV, bet ir Airijoje, Meksikoje.

Pasistažavęs užsienyje ir sugrįžęs į gimtinę jis buvo laikomas itin perspektyviu. „Maniau, kad iš jo gali išaugti naujas Rickas Pitino, jis turėjo išskirtinį talentą dirbti su vaikais ir jaunimu“, – sakė buvęs C. Craigo treneris Rusas Bradburdas.

Visgi tęsti karjerą jam trukdė neprognozuojamas elgesys. Ch. Craigas ne kartą viešoje vietoje priešinosi pareigūnams, piktybiškai vairavo prieš eismą, kėlė chaosą oro uostuose ir netgi buvo sulaikytas bandantis išvykti į Izraelį. Ne kartą jis įkliuvo ir dėl marihuanos vartojimo. Vilkintis tunika pasivadinęs džihadistu jis buvo sulaikytas ir anksčiau.

Dar 2014-ųjų straipsnyje „Sports Illustrated“ rašė, kad dėl psichikos ligos Ch. Craigas atsidūrė ligoninėje. Amerikiečio šeimos nariai prasitarė, kad jam diagnozuota šizofrenija.

„Aš nemanau, kad jis yra pavojingas, jam tiesiog reikia pagalbos. Tai kas nutiko yra tikra amerikietiška tragedija“, – svarstė R. Bradburas.

Apie tai, kad chaosą sukėlęs vyras serga, užsiminė ir vietps policijos atstovas Spenceris Cannonas.

„Buvo žinoma, kad jis turi bėdų, tačiau neaišku, ar pastaruoju metu jis gavo kokį nors gydymą. Bandysime tai nustatyti, aiškinamės įvykio aplinkybes“, – aiškino jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)