„Nesame garantuoti dėl visų žmonių, kurie yra sąraše. Dėl kai kurių sveikatos dar gali iškilti klaustukų. Todėl labai didelį dėmesį skirsime studentų komandai, kurioje yra keletas potencialių kandidatų“, – antradienį sakė J. Kazlauskas.

Treneris neslėpė, jog daugiausiai nerimo jam kelia rinktinės gynėjų grandis, todėl kaip potencialius pretendentus į nacionalinę komandą jis pirmiausia paminėjo įžaidėjus Vytenį Čižauską ir Šarūną Vasiliauską. Anot specialisto, vieną iš šių krepšininkų ketinama vėliau įtraukti į kandidatų sąrašą, bet dar neapsispręsta, kurį.

„Dabar labiausiai problematiška gynėjų pozicija. Mantas Kalnietis – vienintelis patyręs įžaidėjas, klausimas, ar spės pasveikti Martynas Pocius, Martynas Gecevičius visą sezoną nežaidė, Renaldas Seibutis – norėtųsi kažko galingesnio, tvirtesnio.

O patyrusių vidurio puolėjų ir sunkiųjų krašto puolėjų turime pakankamai daug. Jei būtų sutikęs žaisti Simas Jasaitis, stiprūs būtume ir lengvojo krašto puolėjo pozicijoje“, – svarstė rinktinės strategas.

Paklaustas apie puolėjus Gediminą Oreliką ir Deividą Gailių, šį sezoną buvusius atitinkamai „Prienų“ ir Klaipėdos „Neptūno“ ekipų lyderiais, J. Kazlauskas neslėpė bent jau kol kas abejojantis jų galimybėmis įsitvirtinti rinktinėje.

„Svarstėme šias kandidatūras. Mano nuomone, iki rinktinės jie dar nepriaugo“, – teigė treneris.

Praėjusį rudenį grįžęs į nacionalinę komandą jis pasirašė ketverių metų kontraktą, o Lietuvos krepšinio federacija (LKF) tuomet pabrėžė, kad pagrindinis J. Kazlausko uždavinys – paruošti rinktinę 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms.

Atkreipus dėmesį, kad rinktinės kandidatų sąraše ir šįkart dominuoja vyresni krepšininkai, kurių dalis pasitrauks iš komandos nesulaukę olimpiados, J. Kazlauskas pabrėžė nesiruošiantis dirbtinai eksperimentuoti ir žaidėjų kviesti avansu.

„Galima kiek nori kalbėti apie perspektyvą. Rinktinė yra rinktinė, joje turi žaisti geriausi. Kas bus, jei surinksime jaunių rinktinę, o žaidėjai iki kitos olimpiados nepriaugs iki rinktinės lygio? Taip daryti būtų nelogiška ir neteisinga.

Dar vienas dalykas: nenorėčiau nurašyti trisdešimtmečių ir vyresnių žaidėjų, nereikia jų varyti iš krepšinio. Arvydui Saboniui buvo 40 metų, kai jis buvo pripažintas geriausiu Eurolygos žaidėju. Taip, turime suteikti šansą jauniems žaidėjams, auginti juos, bet juk vietą komandoje kiekvienas turi išsikovoti. Jei per jėgą įgrūsime kažkokį netinkamą žmogų, kas iš jo liks?“ – retoriškai klausė treneris.

Primename, kad pasirengimą Europos čempionatui, kuris vyks rugsėjo 4-22 dienomis Slovėnijoje, Lietuvos komanda pradės fizinio pasiruošimo stovykla Palangoje liepos 15 d.

Per pusantro mėnesio rinktinė stovyklaus ne tik pajūryje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje bei Vilniuje, o rugpjūčio 26-29 d. dalyvaus turnyre Graikijoje. Pasirengimas bus užbaigtas rugsėjo 1 d. Kaune.

Lietuvių vasarą laukia intensyvus kontrolinių dvikovų grafikas: aštuonerios rungtynės bus žaidžiamos namuose, dar ketverios – Makedonijoje ir Graikijoje.

Pirmo Europos čempionato etapo B grupėje kartu su Lietuvos rinktine rungtyniaus Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos, Juodkalnijos, Serbijos ir Latvijos komandos.

Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas

Gynėjai:

Puolėjai:

Vidurio puolėjai:

Darjušas Lavrinovičius (Kauno „Žalgiris“),
Robertas Javtokas (Kauno „Žalgiris“),
Jonas Valančiūnas (Toronto „Raptors“).