Ispanų dienraštis „El Mundo Deportivo“ praneša, kad pagal Ispanijos sporto įstatymą krepšininkai, priklausantys žaidėjų asociacijai, privalo atstovauti nacionalinei komandai.

„Eurolyga negali drausti to daryti, nes taisyklės verčia sportininkus atsakyti į kvietimus prisijungti prie rinktinių“, – pabrėžė asociacijos generalinis direktorius Rafa Jofresa, omenyje turėdamas keturias kitą sezoną Eurolygoje žaisiančias Ispanijos komandas (Madrido „Real“, „Barcelona“, Malagos „Unicaja“ ir Vitorijos „Baskonia“) ir joms atstovaujančius krepšininkus.

Ispanijos sporto įstatymo 47 straipsnio 1 punkte rašoma, kad „norėdami dalyvauti tarptautiniuose turnyruose ar ruoštis jiems, žaidėjai privalo atsiliepti į nacionalinių komandų kvietimus“. Įstatyme įvardijama ir daugiau aspektų, nuo kurių priklauso krepšininkų atstovavimas rinktinei, tačiau žaidėjų asociacija pirštu bado būtent į įvardintąjį teiginį.

Verta prisiminti, kad FIBA daug sykių kaitaliojo kvalifikacinių varžybų į Europos, pasaulio ir olimpinių žaidynių sistemą, tačiau „langų principu“ varžybos būdavo organizuojamos ir anksčiau. Pavyzdžiui, langų principu vykusiose kvalifikacinėse varžybose į 1999-ųjų Europos čempionatą dalyvavo tiek Lietuvos, tiek Ispanijos, tiek visos kitos pajėgiausios žemyno rinktinės, vėliau ši sistema ne kartą koreguota.

„Savo laiku mes žaisdavome FIBA atrankos varžybų langų metu ir nebuvo jokios problemos. Kol dar nebuvo Eurolygos sistemos, viskas buvo racionaliau, nes klubams nereikėdavo žaisti tiek rungtynių. Dabar problema kyla tik dėl to, kad mačų skaičius Eurolygoje ženkliai išaugo. J. Bertomeu bando rodyti galią nurodinėdamas, kas gali vykti į rinktines. Kas jis toks, kad turėtų tokią teisę?“, – retoriškai klausia buvęs Ispanijos rinktinės krepšininkas, dabartinis Ispanijos žaidėjų asociacijos prezidentas Alfonso Reyesas.

Nusižiūrėjęs nuo futbolo, pastarąjį kartą FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas pertvarkyti tarptautinių varžybų kalendorių pasiryžo prieš dvejus metus ir tąsyk dėmesio centre atsidūrė pasaulio pirmenybės. Į Kinijoje 2019 metais vyksiančias planetos pirmenybes nacionalinės komandos turės skintis atrankos varžybose.

Didžiausią sumaištį sukėlė pastarųjų „langai“, numatyti klubų sezono metu. NBA nė nesileido į kalbas apie galimybę išleisti pajėgiausius pasaulio krepšininkus, susitarimo su Eurolyga FIBA taip pat nepasiekė.

Tad iš kokių žaidėjų Dainiui Adomaičiui ir kitiems treneriams reikės burti rinktines – lieka mįslė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)