„Europos čempionate gal nelabai gali pavykti (dalyvauti), bet pusę metų aš tikrai nesiruošiu ilsėtis“, - įsitikinęs valingas krepšininkas, kuriam trūko dešinės kojos kelio priekinis kryžminis raištis.

Traumos nelabai pamena

Mačo su Kremonos komanda ketvirtame kėlinyje aikštėje po keitimo pasirodęs J. Mačiulis, verždamasis link krepšio susmuko ant parketo iš skausmo.

„Įvyko tai... Aš iš tikrųjų ir nelabai pamenu. Veržiausi be jokio kontakto... Po to žiūrėjau nuotraukas, žiūrėjau video. Paprasčiausiai, be jokio kontakto buvo bandymas atsispirti ir mesti praktiškai iš po krepšio. Ir viskas...“, - prisiminė Jonas lemtingą momentą.

Krepšinyje kartais taip jau, nutinka kad dėl traumos per akimirką žlunga ilgalaikiai planai ar svajonės.

„Iš pradžių griebiausi už kojos ir žiūrėjau, ar kaulas nelūžęs, nes net girdėjau, kaip kaulas „suvaikščiojo“...Bet nieko, viskas gerai pasirodo“.

J. Mačiulis savo sužeidimo diagnozę sužino anksčiau, nei jam buvo atlikti medicininiai tyrimai.

„Pas mus (Milano klube – DELFI) yra labai geras daktaras, ką jis iš karto pasakė, tą ir radome. Magnetinį rezonansą padarė ir viskas“.

Šiuo metu praėjus kelioms dienoms po traumos krepšininkas gali judėti be ramentų ir stiprūs skausmai jo nekankina.

„Šiaip realiai dabar jokio fizinio skausmo nejaučiu, nes kaip pajuokavo vienas daktaras: „būtų įplyšę, - jaustum skausmą, o kadangi viskas nuplyšo, tai nieko ir nejauti“ (juokiasi). O psichologiškai (sunku), kai vienas pasilieku. Pradedu mąstyti. Na ką, veji mintis šalin ir viskas. Stengiesi nepasinerti į tą psichologinį skausmą ar niūrias mintis“.

Operacija – antradienio rytą

J. Mačiulis dešinės kojos traumą jau buvo patyręs metų pradžioje ir nejautė jokių simptomų ar nuojautos, kad ją reiktų labiau saugoti.

„Čia ta pati koja, kur sausio mėnesį gydžiausi blauzdą, kai buvo raumuo įplyšęs. Gal čia pasekmės, gal kažkas? Bet šiaip tai tikrai nebuvo nei kažkokio nuovargio, nei kažko...Nežinau iš tikrųjų. Nieko prieš varžybas, jokių skausmų nejaučiau. Nieko nebuvo, net kažkokių ženklų“.

Operuotis, gydytis ir sveikti J. Mačiulis be ilgų dvejonių nusprendė Lietuvoje.

„Nematau reikalo (operuotis) Italijoje. Vis tiek čia reikės daryti reabilitaciją. Kitas dalykas Italijoje kontrakto neturiu ir klubas nelabai yra suinteresuotas mane laikyti. Taip, kad reikia grįžti į Lietuvą ir bandyti kuo greičiau atsigauti“.

Savo traumą J. Mačiulis jau aptarė su rinktinės ir „nelaimės“ draugais Martynu Pociumi ir Linu Kleiza.

„Kalbėjomės su visais. Nežinau, su kuo dar nekalbėjau iš telefonų knygos, kurių turiu adresus (juokiasi). Visi pasiruošę ir pažadėjo pagalbą. Kuo galės, tuo padės. Dabar svarbiausia laukiu operacijos ir bus matyti, kaip bus. Operacija – antradienį (gegužės 17 d. – DELFI) ryte“.

J. Mačiulį Kauno medicinos klinikose operuoti turėtų Lietuvos rinktinės medikas docentas Rimtautas Gudas.

„Skambinsiu daktarams, kada atvažiuoti, kokius tyrimus dar reikia atlikti. Šeima laukia už (oro uosto) durų. Šeima jau dvi savaites yra grįžusi čia, Lietuvoje. Žmonai reikėjo mokytis. Pradžiai noriu dukrą ir žmoną pamatyti, toliau nuvažiuoti pas mamą barščių pavalgyti (juokiasi). O daugiau nežinau... Dabar visos mintys yra apie operaciją. Pramogos - jau po to“.

Didžiausia netektis – Europos čempionatas

Medicinos teorija teigia, kad po kryžminių raiščių operacijos reabilitacija trunka pusę metų, todėl J. Mačiulis veikiausiai nespės atsigauti iki Europos čempionato pradžios.

„Tas Europos čempionatas tai tikrai yra viena didžiausių netekčių, ką dėl šitos traumos galėjau prarasti. Tikrai, čempionatas - namie. Įsivaizdavau, aišku, kaip gerai bus žaisti prie savų fanų... Dabar reikia tas mintis nustumti truputį į šoną“.

Lietuvos rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra DELFI yra sakęs, kad J. Mačiulis buvo labai svarbus krepšininkas stratego taktikos schemose. Kas jį galėtų pakeisti?

„Schemas gal reikės truputėli perpaišyti. Renaldas Seibutis? Gal, aišku, jis truputėlį kitokio pobūdžio žaidėjas, bet pozicijos - panašios. Lietuvoje talentų, kurie galės mus pakeisti, tikrai netrūksta. Jie degs noru įrodyti, kad yra puikūs žaidėjai“, - svarstė J. Mačiulis.

Antras likimo smūgis – nėra kontrakto

Ne veltui sakoma, kad bėda viena nevaikšto. Trauma ne tik sužlugdė J. Mačiulio viltis atstovauti Lietuvai „namų“ Europos čempionate, bet ir temdo jo ateitį klubiniame krepšinyje. Mat vasarą baigiasi mūsiškio sutartis su „Armani Jeans“ klubu, o ilga reabilitacija smukdo J. Mačiulio akcijas krepšinio rinkoje.

„Buvo vykdomos derybos su Milanu, o dabar nežinau, kokia bus situacija. Buvo kitų pasiūlymų, buvo visko, bet dabar jau reikės išgyti ir tik po to tuos visus pasiūlymus, jei jų dar bus, svarstyti. „Žalgiris“? Visos komandos gali būti. Dabar jau ne aš rinksiuos, o mane rinksis“, - paaiškino krepšininkas.

J. Mačiulio bute Milane liko jo asmeninių daiktų, bet kaunietis dėl materialinių vertybių neišgyvena ir net neprašė kolegos Marijono Petravičiaus palaistyti gėlių.

„Ne, pas mane tik kaktusai auga (juokiasi). Yra paliktų daiktų, aišku ne tų, pačių būtiniausių. Buvo pradėtos derybos, nežinau, kokia linkme jos pasisuks. Jei kažkas atsitiks, aš tikrai nevažiuosiu ten jų pasiimti. Šiaip tai dar ne visiškai išsikrausčiau iš Milano“.

Nors lietuvio ateitis Milane miglota, „Armani Jeans“ klubo vadovai norėtų, kad visų komandų, kompanijų ar draugijų siela - J. Mačiulis - grįžtų į Italiją palaikyti ekipos draugų per atsakingiausias sezono rungtynes.

„Buvo kalbėta su komanda, jie norėtų, kad aš grįžčiau ir palaikyčiau juos atkrintamose varžybose, pusfinaliuose ir finaluose. Bet viskas – tolesni mano planai ir kelionės, visi tolesni veiksmai - priklausys nuo operacijos (sėkmės)“, - pokalbį baigė J. Mačiulis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją