Į Eurolygos aštuntuką nusitaikiusiai „Baskonios“(12/13) ekipai pergalė ketvirtadienio rungtynėse su „Žalgiriu“ (15/10) gyvybiškai svarbi, tačiau Vitorijos klubą treniruojantis katalonas P. Martinezas mačo išvakarėse žodžiais bandė kurti kitokį įspūdį.

„Rungtynės su „Žalgiriu“ yra svarbios, bet ne pačios svarbiausios, nes net ir po jų dar laukia ilgas kelias (paskutiniai keturi reguliariojo sezono mačai, – red. past.). Svarbiau nei pergalė yra faktorius, ar ekipa atiduos visas jėgas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo varžovų treneris, užsiminęs ir apie savų žaidėjų sveikatos problemas.

Praėjusį savaitgalį Ispanijos čempionato rungtynėse Badalonoje „Baskonia“ vertėsi be dviejų itin svarbių žaidėjų – Jaysono Grangerio ir Tornikės Šengelijos. Buvo manoma, kad strategas juos taupo mūšiui su „Žalgiriu“, tačiau artėjant Eurolygos turui užsiminta, kad abu jie negaluoja.

P. Martinezas teigė, kad gruzinas T. Šengelija nesitreniruoja jau visą savaitę, o urugvajietį J. Grangerį kamuoja Achilo sausgyslės bursitas. Prasta šių žaidėjų sportinė forma ar nedayvavimas rungtynėse baskams tikrai būtų dar vienas didelis smūgis – jau oficialiai aišku, kad rungtynes praleis traumą patyręs brazilas Marcelinho Huertas.

Tačiau Eurolygos senbuvis A. Milaknis mano, kad tokios miglotos varžovų trenerio šnekos gali būti ir bandymas suklaidinti svečius – krepšinio specialistai prieš svarbius susitikimus imasi įvairiausių gudrybių.

„Ne vienas panašus atvejis jau yra buvęs, – šypteli po 8,7 taško Eurolygoje pelnantis „Žalgirio“ snaiperis, – Treneriai žino, kaip greitai šiais laikais sklinda informacija, todėl gali imtis įvairių strategijų.“

A. Milaknis buvo vienas iš rezultatyviausių kauniečių žaidėjų Eurolygos pirmojo rato rungtynėse Kaune, kai „Baskonia“ pataikė 17 tritaškių ir privertė „Žalgirį“ kapituliuoti 77:79.

„Tąsyk Kaune jie mus užmėtė, tačiau išvadas pasidarėme. Galbūt tuomet iš vėžių išmušė ir aplinkybė, kad reikėjo žaisti antras Eurolygos rungtynes per savaitę, dar nebuvome įpratę. Bet nuo rudens gerokai patobulėjome, o tas skaudus pralaimėjimas motyvuoja ir papildomai“, – teigia A. Milaknis.

Vitorijos „Fernando Buesa“ arenoje, kur ketvirtadienį 21.45 val. (Lietuvos laiku) prasidės „Baskonios“ ir „Žalgirio“ dvikova, Krepšinis.lt su A. Milakniu kalbėjosi apie Š. Jasikevičiaus išsakytą kritiką komandai, laukiančią akistatą su Vitorijos snaiperiais ir artėjantį reguliarijo sezono finišą.

Po LKL rungtynių Kėdainiuose Š. Jasikevičius pareiškė, kad kai kurie žaidėjai pasidarė pernelyg didelės žvaigždės žaisti Lietuvoje ir pyko dėl prasto nusiteikimo. Ar komanda į tai reaguoja?“, – Krepšinis.lt paklausė A. Milaknio.

– Už visus atsakyti sudėtinga, tačiau jeigu treneris taip pasakė, reiškia priežastis buvo (nusijuokia). Aišku, tos emocijos po rungtynių būna įvairios... Bet, iš tikrųjų, visą eilę rungtynių LKL neblizgėjom, nerodėme tokio žaidimo kaip Eurolygoje, todėl treneris ir pasakė, ką galvoja.

Manau, kad tai toks savotiškas spyris – taip Š. Jasikevičius bando komandą motyvuoti, sugrąžinti į kelią, imasi visokių būdų, kad žaidimas būtų stabilesnesnis visą laiką – ir Eurolygoje, ir LKL.

– Rungtynės su „Baskonia“ Kaune „Žalgiriui“ buvo vienos nesėkmingiausių šį sezoną – pralaimėta 20 taškų skirtumu, o varžovai tąsyk pataikė net 17 tritaškių. Pats esi snaiperis – kaip sustabdyti snaiperių komandą, jos lyderius, kai jie šitaip pataiko? Ar tai įmanoma?

– Tai ilgas darbas, gero snaiperio per 5 minutes tu nesustabdysi. Nors aišku, visokių „metikų“ būna. Tačiau „Baskonia“ turi daug patyrusių žaidėjų, todėl vadinamas stabdymo procesas užsitęs – nuo pirmos iki paskutinės minutės.

Iš savo patirties sakau, kad svarbiausia snaiperiui neduoti patogių progų išmesti kamuolį, reikia naudoti kontaktą, kitas gudrybes. Toks, kaip sakoma, nuolatinis varžovo erzinimas ir išmuša iš vėžių. Tačiau svarbiausia, neleisti išmesti pirmo gero ir patogaus metimo. O Kaune tąsyk mus užmėtė.

– Kodėl taip nutiko? Ir ar tokia skaudi patirtis papildomai motvuoja prieš šias rungtynes?

– Be abejo. Atlikome skautingą, žiūrėjome vaizdus – tos rungtynės mums visiškai nepavyko. Buvo labai daug klaidų – sunku atgaminti, bet darėme ne tik technines, bet ir „mentalines“ klaidas. Be to, tuomet buvo ta dviguba Eurolygos savaitė – žaidėme vos sugrįžę po rungtynių Malagoje.

Gal dar buvome nepagavę kampo, kaip čia reikia su tokiomis situacijomis tvarkytis, kaip žaisti. Manau, kad nuo rudens tikrai patobulėjome, atsirado bendra patirtis, kaip su tomis dvigubomis savaitėmis susitvarkyti. Na, o čia, Vitorijoje, žaisti turėtų būti vienas malonumas – arena jauki, susirenka nemažai žiūrovų, krepšinį jie supranta. Ir nesvarbu, kad išvykos atmosfera – čia jaučiamės gerai (praėjusį sezoną „Žalgiris“ Vitorijoje laimėjo paskutines reguliariojo sezono rungtynes – 84:79, – red. past.).

– Aikštėje ketvirtadienį tikrai nepasirodys varžovų gynėjas M. Huertasas, o mačo išvakarėse P. Martinezas prakalbo ir apie kitų svarbių žaidėjų – J. Grangerio, T. Šengelijos negalavimus. Tikino nežinantis, kiek jie galės padėti komandai ir ar apskritai galės. Ar tai negali būti nedidelis bandymas blefuoti?

– Manau, kad tikrai gali būti. Ir ne vienas toks atvejis istorijoje jau yra buvęs (šypteli). Kiekviena komanda, kiekvienas treneris turi savo teoriją, savo strategiją ir žino, kad šiais laikais per žiniasklaidą informacija sklinda akimirksniu. Galbūt tai kažkokie žaidimai tikintis, kad varžovai nepasiruoš, gal norima įnešti netikėtumo faktorių. Tačiau tokie „kabliukai“ jau seniai nebeveikia.

– Eurolygos reguliariojo sezono finišo tiesioji jau visai čia pat. Ar psichologinis spaudimas artėjant atomazgai didėja?

– Aš nemanau, kad komanda jaučia papildomą spaudimą, nes panašūs atvejai kartojasi ne pirmą sykį. Kiekvienoms rungtynėms ruošiamės atskirai. Nėra taip, kad iš karto rengumėmės paskutinėms sezono rungtynėms su Pirėjumi – ar jos kažką nulems ar nenulems.

Bandome laimėti kiekvieną mačą, ir geriausia, kad dabar esame savo likimo kalviai – laimėk visas likusias rungtynes ir nereikės į kitus žvalgytis. Aišku, kelias liko nelengvas. Bet Eurolygoje su visais reikia susitikti po du kartus. Ir nemanau, kad būtų didelis skirtumas – kada, ar tu sužaisi sezono pradžioje, ar pabaigoje, skirtumo nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)