„Sąrašas galbūt per daug pasikeitęs nei norėtųsi. Yra nenumatytų atvejų – žaidėjai gavo traumų, automatiškai atsirado naujos pavardės. Norėsiu išbandyti kelis naujus žaidėjus“, – komentavo D. Adomaitis.

Lietuvos rinktinei dėl nesuderintų tvarkaraščių per taip vadinamą antrąjį FIBA atrankos langą vėl nepadės NBA ir Eurolygoje žaidžiantys mūsų šalies krepšininkai bei Kinijoje įspūdingus dvigubus dublius renkantis Donatas Motiejūnas.

„Visiems kandidatams buvo išsiųsti kvietimai į klubus. Į juos klubai visada atsako. Iš Donato klubo negavome jokio atsakymo. Turime kandidatų sąrašą, remkimės tais, kurie yra šalia ar net Lietuvoje, kaip Edgaro Želionio atveju, kuris nori ir gali atstovauti Lietuvos rinktinėje“, – paklaustas apie D. Motiejūno galimybes atvykti į atrankos rungtynes sakė D. Adomaitis.

Artimiausias dvejas atrankos rungtynes dėl traumų praleis trys krepšininkai, rudenį jau vilkėję nacionalinės ekipos marškinėlius.

Gediminas Orelikas Italijos čempionato rungtynėse susižeidė kelį ir veikiausiai praleis likusią sezono dalį. Jis pirmose dvejose atrankos rungtynėse vidutiniškai pelnė po 10,5 taško, atkovojo po 6 kamuolius ir rinko po 12,5 naudingumo balo.

Dėl traumos šį kartą prie rinktinės neprisijungs ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas Arnas Butkevičius bei Burgoso „Miraflores“ ekipoje rungtyniaujantis Deividas Gailius.

Per pirmąsias atrankos rungtynes A. Butkevičius vidutiniškai pelnė po 9 taškus ir atkovodavo po 3 kamuolius. D. Gailius per dvejas rungtynes vidutiniškai pelnė po 8 taškus ir atkovojo po 4,5 kamuolio.

14-os kandidatų sąraše atsirado vietos naujiems veidams. Pirmą kartą į nacionalinės ekipos stovyklą pakviesti puolėjai Edgaras Želionis (Klaipėdos „Neptūnas“) ir Martynas Echodas (Vilniaus „Lietuvos rytas“).

Taip pat Palangoje bus rudenį į rinktinės stovyklą kviesti, bet oficialiose varžybose dar nedebiutavę Laurynas Birutis („Šiauliai“) ir Arnoldas Kulboka (Kapo d'Orlando „Orlandina Basket“).

„Dėl Egidijaus Mockevičiaus sprendimas buvo priimtas paskutinėmis akimirkomis. Jis ilgai nežaidė ir iš karto įšoko į varžybinį ritmą. Pradžia nuteikė optimistiškai, tačiau vėliau jo žaidimo kreivė ėjo žemyn. Jam šis langas labiau pasitarnaus kaip žaidėjui, kad įgytų tą formą, kokią nori“, – kalbėjo treneris.

Anot jo, jauni žaidėjai – Kulboka, Echodas, Birutis gaus savo šansus: „Aišku, viskas priklauso nuo treniruočių, kaip atrodys, kokį žaidimą rodys, niekas už dyką minučių skaičiaus neduos“.

Po pertraukos Lietuvos rinktinės marškinėlius vėl vilksis Žygimantas Janavičius (Braunšveigo „Loewen“) ir Marius Grigonis (Berlyno „Alba“).

Iš rudenį dvejas pirmąsias atrankos rungtynes žaidusios nacionalinės ekipos neliko Šarūno Vasiliausko (Trabzono „Trabzonspor“). Gynėjui D. Adomaitis šįkart į treniruočių stovyklą kvietimo neįteikė.

„Norėjosi išmėginti Žygimantą Janavičių. Stebime jo žaidimą klube, jis rungtyniauja tikrai gerai. Kita vertus priešininkas – Vengrija, su kuria reikės daugiau gynybinio tipo žaidėjo toje pozicijoje, – kalbėjo D. Adomaitis ir nukirto tolesnius klausimus apie kitus nekviestus krepšininkus. – Šiuo metu nėra aktualu pasikviesti visus žaidėjus, kiek yra“.

Lietuvos rinktinės strategas neabejojo Kšištofo Lavrinovičiaus indėliu komandoje: „Jis svarbus ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Iškritus Gediminui ketvirtoji pozicija nėra labai stipri. Čia norime ir „prisidengti“ Kšištofu. Juo visada galima pasitikėti“.

Paklaustas apie NBA žaidžiančius Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį, kokios jų galimybės padėti rinktinei birželio mėnesį atsiversiančiu FIBA atrankos langu, treneris pasidžiaugė geromis naujienomis po viešnagės iš už Atlanto.

Pozityvi žinia iš klubų. Jie džiaugiasi, kad šie žaidėjai atstovauja nacionalinėms rinktinėms. Gerai, kai tiesiai bendrauta. Jie nelabai žinojo tos naujos pasaulio čempionato atrankos sistemos niuansų. Jei dėl rudens jie buvo pratę, tai birželį FIBA langas jiems kėlė nuostabą, bet tai palengvins suderinti individualius planus vasarai. Greitu laiku turėtume viską suderinti“, – sakė D. Adomaitis.

Pasaulio čempionato atrankos varžybų rezultatai ir tvarkaraštis

Kandidatai į treniruočių stovyklą rinksis vasario 19 dieną Palangoje. Lietuviai abejas šio FIBA atrankos lango rungtynes žais Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje.

Vasario 23-ą dieną D. Adomaičio auklėtinių laukia akistata su Vengrijos rinktine, o vasario 26-ą dieną – su Kosovu.

Lietuvos rinktinė pasaulio čempionato atrankos etapą C grupėje pradėjo pergalingai – praėjusių metų lapkričio mėnesį Kosove įveikė vietos rinktinę – 99:61, o namuose 75:55 nugalėjo Lenkijos ekipą.

Į kitą planetos pirmenybių atrankos etapą pateks po tris geriausias grupes komandas.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas pasaulio čempionato atrankos rungtynėms su Vengrijos ir Kosovo rinktinėmis:

Adas Juškevičius (Stambulo „Galatasaray Odeabank Istanbul“)

Mindaugas Girdžiūnas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)

Žygimantas Janavičius (Braunšveigo „Loewen“)

Marius Grigonis (Berlyno „Alba“)

Renaldas Seibutis (Klaipėdos „Neptūnas“)

Rokas Giedraitis (Vilniaus „Lietuvos rytas“)

Arnoldas Kulboka (Kapo d‘Orlando „Orlandina Basket“)

Edgaras Želionis (Klaipėdos „Neptūnas“)

Eimantas Bendžius (Santjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“)

Kšištofas Lavrinovičius (Panevėžio „Lietkabelis“)

Evaldas Kairys (Biujukčekmedžės „Demir Insaat“)

Martynas Echodas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)

Vaidas Čepukaitis (Panevėžio „Lietkabelis“)

Laurynas Birutis („Šiauliai“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)