„Daugiau dviejų juodų, juodaodžių krepšininkų, komandoje negali būti. Atsitiko taip, kad treneris Tomas Pačėsas mėgsta žaisti su juodaodžiais žaidėjais, juos treniruoti, mokyti, auklėti. Ir viskas susiklostė taip, kad mūsų komandoje atsirado keturi juodi, juodaodžiai žaidėjai. Ir jie susibūrė į tokią, kaip čia pasakyti, gaują. Negalima. Maksimaliai komandoje gali būti tik du juodaodžiai žaidėjai. Per savo 20 metų darbo praktiką aš galiu tai pasakyti. Daugiau jų negali būti ir visos komandos – niekados neturėkit daugiau dviejų juodaodžių žaidėjų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo G. Vainauskas, tačiau vėliau televizijos interneto portale patalpintame vaizdo įraše šis epizodas buvo iškirptas.

G. Vainausko pareiškimas apie juodaodžius sukėlė tikrą audrą, kadangi greitai šie žodžiai pasiekė ir Europos žiniasklaidą.

„Rasizmas „Lietuvos ryte“, – skelbia didžiausias ispanų sporto portalas Marca.com. Apie tai rašo ir Turkijos, ir Italijos spauda, netgi JAV sporto žiniasklaidos kanalas CBS.

Gedvydo Vainausko žodžiai Marca.com puslapyje

Socialiniuose tinkluose piktinasi ir buvę „Lietuvos ryto“ krepšininkai amerikiečiai.

„Nesuvokiu kaip galima treniruotis ar žaisti komandoje, kurios prezidentas apie juodaodžius žaidėjus kalba šitaip“, – teigė Corey Fisheris, kuris buvo atleistas iš klubo sezonui dar nepasibaigus.

Davidas Loganas, kuris „Lietuvos rytą“ paliko sezonui įpusėjus, taip pat pratrūko socialiniame tinkle „Twitter“.

„Negaliu patikėti tuo, ką šitas žmogus kalba. Žiūrint iš kitos pusės, aš galiu. Džiaugiuosi, kad laiku palikau tą komandą“, – rašė D. Loganas.

Netrukus amerikietis brūkštelėjo dar vieną sakinį.

„Jeigu aš būčiau labai smulkmeniškas, aš galėčiau paskelbti tekstines žinutes, kurias mano žmonai siuntė jo žmona prieš išvykstant“, – parašė D. Loganas.

„Negatyvumas ir rasizmas, kuris supa „Lietuvos rytą“, yra tiesiog sunkiai suvokiamas“, – nustebęs buvo ir Drew Gordonas.

Primename, kad „Lietuvos rytas“ prieš LKL bronzinį finalą iš komandos išsiuntė C. Fisherį, Taylorą Browną ir Cleviną Hannah. Tvirtinama, kad šie krepšininkai pažeidė komandos vidines taisykles ir mėgavosi Vilniaus naktiniu gyvenimu.

Gydytis namo buvo išleistas ir D. Gordonas.

Prieš pat vidurnaktį DELFI redakciją pasiekė G. Vainausko pareiškimas.

„Lietuvos ryto" krepšinio klubo prezidento Gedvydo Vainausko pareiškimas:

„Kalbėdamas apie sezono pamokas, vertinau šio sezono situaciją dėl legionierių. „Lietuvos ryto“ klubo principinė pozicija - krepšininkas pirmiausia turi būti profesionalas. Deja, šiame sezone, kai kurie užsieniečiai nepateisino klubo lūkesčių, nes prieš lemiamas rungtynes elgėsi neatsakingai, ir tai turėjo lemiamos įtakos neigiamiems komandos rezultatams. Kalbėjau tik apie legionierių parodytą rezultatą.

Atsiprašau už netinkamai parinktus žodžius.“

Pateikiame D. Žeimytės ir G. Vainausko jau iškarpyto pokalbio santrauką.

– Baigėsi LKL sezonas. Visi ditirambai skambėjo (Kauno) „Žalgiriui“. Ar neapmaudu?

– Neapmaudu. „Žalgiris“ buvo šiemet tikrai puiki komanda, puikiai sustyguota komanda, net negalėjai pagalvoti, kad iš tokių žaidėjų sudaryta ekipa gali taip puikiai žaisti, rungtyniauti. Aš tik galiu nulenkti galvą. Čia galbūt primena mūsų 2009 metų komandą, kuri laimėjo Europos taurę. Buvo panaši komanda. Taip gyvenime susiklostė, kad žaidėjų tarpusavio ryšys ir trenerio darbo naujovės – viskas susidėjo į krūvą. Ir „Žalgiris“ šiemet nenustebino. Jis tiesiog – pribloškė. Aš tikrai lenkiuosi čempionams.

– O „Lietuvos ryto“ sezono rezultatas? Juk jis yra prasčiausias istorijoje... Kaip jūs tai aiškinate?

– Aš esu klube nuo pirmų dienų jau 20 metų. Suraskite man Europoje bent vieną komandą, kuri 20 metų nebūtų kritusi žemiau trečios vietos. Ir šiemet mes antrą kartą užėmėme trečią vietą. Tai yra absoliučiai labai geras rezultatas. 20 metų išlaikyti lygį, būti aukštumoje nėra taip paprasta. Patikėkite manimi. Ypač sporte. Penkiskart tapti čempionais, daug kartų būti antriems ir porą kartų būti tretiems, nė karto žemiau trečios vietos nenukristi... Tai yra geras rezultatas.

– Geras, bet ne geriausias.

– Taip, bet pažiūrėkime „Barceloną“. Kur „Barcelona“ šiemet? Kelintoje vietoje „Barcelona“ Ispanijos lygoje? Pažiūrėkime „Armani“ su tokiais pinigais. Kelintoje vietoje jis šiemet? Finale net nežaidžia. Pažiūrėkime, kur „Maccabis“? Net nepatenka į finalą. Pažiūrėkime, kur „Zenitas“? Irgi nėra net Rusijos finale. Kur didžiausi pinigai yra. Aš tai manau, kas sporte reikia siekti maksimumo. Bet, deja, taip kartais susiklosto aplinkybės.

– O tos aplinkybės. Yra kažkokios klaidos Jūsų manymu padarytos? Kas nutiko „Lietuvos rytui“ per visą šį sezoną?

– Per tuos 20 metų aš visą laiką žinojau, kad aš turiu daugiau ambicijų negu pinigų ir daugiau priešų negu draugų. Būtent šitoje aplinkoje man reikėjo suktis. Buvo krizės Lietuvoje – viena, kita. Mes išsaugojome komandą. Su visais žaidėjais, treneriais, darbuotojais yra atsiskaityta. Yra didelis pasiekimas. „Žalgiris“ kelis kartus laimėjo prieš mus, kai nemokėdavo žaidėjams. Mes nuėjome kitu keliu. Čia ne krizė, čia yra gyvenimas. Kiekvieno žmogaus gyvenime būna pakilimų ir atoslūgių. Mes norime laimėti, tai faktas. Aš tikrai nesidžiaugsiu, kaip Panevėžio „Lietkabelis“ antra vieta, bet aš džiaugiuosi trečia vieta, nes ji buvo iškovota pakankamai garbingoje kovoje, kai niekas netikėjo.

Savaime suprantama, kad mes po „Lietkabelio“ rungtynių treneriui parodėme tam tikras nuotraukas iš krepšininkų gyvenimo. Jei būtų laimėję, tų nuotraukų nebūtų buvę parodyta. Mes kartu priėmėme sprendimą, kad reikia apsidrausti prieš rungtynes. Jeigu mes būtume pralaimėję su tais legionieriais, tai aš tikrai būčiau turėjęs pasitraukti iš klubo prezidento posto.

– Jūs gi žinojote apie legionierių šėliones Vilniaus naktiniame gyvenime?

– Taip.

– Juk tai buvo ne pirmas kartas? Nes treneris Pačėsas į treniruotes nešdavosi alkotesterį. Tai ne visai normali situacija. Kodėl tuo metu sprendimų nebuvo priimta?

– O kuo pakeisti tuos žaidėjus vidury sezono?

– O (Rimui) Kurtinaičiui ir nereikėjo pakeisti. Jis juos tiesiog pašalino...

– Pirmiausiai, pašalino ne Kurtinaitis. Kurtinaitis tik dalyvavo tame veiksme. Pašalino klubas. Jei būtume laimėję, jie nebūtų pašalinti. Jie suaugę žmonės, jie yra profesionalai. Mes negalime jų kontroliuoti kiekvieną minutę, kiekvieną akimirką. Žmogus gali daryti ką nori, bet jis turi žaisti, atiduoti visas jėgas.

– Gal galima tuos sprendimus buvo priiminėti anksčiau? Pagrasinti baudomis? Gal tai būtų padėję?

– Kodėl aš to nepadariau anksčiau? Todėl, kad buvo padarytos dvi klaidos. Pirma klaida, kad mes leidome jų žmonoms išvažiuoti balandžio mėnesį. Jos turėjo likti iki sezono pabaigos. Labai žmogiška klaida. Antroji klaida buvo tai, kad mes norėjome prieš rungtynes su „Lietkabeliu“ ir po rungtynių apsigyventi „Villon“ viešbutyje. Kad jie niekur negalėtų išeiti į miestą, nes mes žinojome situaciją. Bet po pirmos nakties jie visi pradėjo skųstis treneriui, kad jie blogai išsimiegojo, kad lovos per trumpos, kad jiems čia nepatinka, kad jie daug geriau žais, jei gyvens namuose. Ir treneris sutiko. Tai – antra klaida.

– Kai būna ne toks rezultatas, kokio norėtųsi, visą laiką ieškoma tos asmeninės atsakomybės. Ar jūs kaip klubo prezidentas kažkokią asmeninę atsakomybę už šią situaciją prisiimate?

– Taip. Aš atsakingas už tai, kas atsitiko. Bet, manau, kad nieko blogo neatsitiko. Turint galvoje visą 20 metų klubo istoriją, dvi iškovotas Europos taures (...). Tegul kiekvienas klubas tuo pasigiria. Bent „Žalgiris“ tegu pasako, ar tarptautinėje arenoje jis yra iškovojęs. Tai yra normali komandos būsena. Gali pataikyti su žaidėjais, gali nepataikyti. Praėjusiais metais nepasisekė pusfinalyje, bet buvo daug subjektyvių ir objektyvių priežasčių. Bet aš juo (T. Pačėsu – DELFI) tikėjau. Pasirodo, kai jis prieš pat Karaliaus Mindaugo taurę pasakė: „aš pasitraukiu iš komandos“, mes buvome palikti „ant ledo“.

– Treneris Kurtinaitis išlieka ir pats nori likti.

– Taip.

– Bet jis kelia tam tikras sąlygas.

– Jokių sąlygų jis nekelia.

– Tarkime, kad jis pats norėtų komplektuoti komandą kitam sezonui.

– Niekados treneris Kurtinaitis nekomplektuodavo komandos. Nei „Lietuvos ryte“, nei (Maskvos stities) „Chimkuose“. Jis nemėgsta to daryti.

– Gal dabar nori? Gal pasikeitė jo nuomonė?

– Mes su juo sutarėme taip: jis gali pasiimti du žaidėjus. Pasirinkti. Centrą ir įžaidėją. Visa kita yra ne jo reikalas. Mes turime tam tikras klubo tęstinumo tradicijas, tam tikrus įsipareigojimus ir mes turime juos vykdyti. Mes negalime vėl iš naujo išvaikyti komandą ir dabar treneris Kurtinaitis sakys: „dabar buriame visiškai naują komandą“. Ne.

– Jo noras (yra) žinoti, koks yra klubo biudžetas ir už kiek jis gali nupirkti tą žaidėją...

– Mes jam pasakėme, kiek jis turi pinigų tiems dviems žaidėjams. Jį tos sąlygos tenkina. Jis turi pritarti klubui, kad tie žaidėjai bus kiti. Arba tie patys, arba dar nauji. Jis irgi turėjo šansą pasiimti žaidėją atėjęs į komandą. Jis pasirinko Browną, kuris irgi dalyvavo tose šėlionėse. Bet šiaip jis yra geras žaidėjas. Aš nežinau, gal kitąmet jis grįš. Mes turime kitų metų kontraktą su juo.

– Ką Jūs planuojate tam naujam sezonui?

– Bus tik du nauji veidai. Ne daugiau. Įžaidėjas ir vidurio puolėjas. Jei liks komandoje Artūras Gudaitis... Jis turi išėjimo galimybę su didele išpirka. Jei jis norės išeiti, mes jam netrukdysime. Jei jis liks, jis liks. Tada reikės ieškoti sunkiojo puolėjo ir įžaidėjo. Jei jis išeina, tada Kurtinaičiui reikės ieškoti 4-5 (pozicijos žaidėjų). Komandos tikslai lieka tie patys – pirma vieta.

– Klubo vadovybėje kokie pokyčiai galimi? Gal ir Jums pačiam laikas užleisti vietą kam nors kitam?

– Visada tokios mintys apninka. Aš esu pasiruošęs pasitraukti, bet kuriuo momentu ir aš tą padarysiu, jei matysiu, kad ir toliau ta sėkmė nuo manęs nusisuko. Nes viską stengiuosi daryti sąžiningai pakankamai. Paskaičiavau, kiek buvo išleista pinigų žaidėjams, treneriams per tuos 20 metų. 45 milijonai. Eurų. Aišku, į tą sumą įeina ir arenos statyba. Iš pirmo žvilgsnio, tai labai daug. Iš kitos pusės, tai yra labai nedaug. Jei palyginti, kad šių metų Maskvos CSKA biudžetas buvo apie 50 mln. eurų. Vieno sezono! Mes su daug mažiau pinigų galėjome išsilaikyti aukštumoje 20 metų. (...) Jei dar kartą aš apsiriksiu, aš viešai pažadu po šio sezono pasitraukti. O galbūt net jo viduryje.

– Treneriui kokios esminius reikalavimus keliate?

– Tik pirma vieta. Treneris Kurtinaitis yra toks pat žmogus, kaip ir aš. Jis nesidžiaugs antra vieta.

– Jei jam nepavyktų? „Lietuvos rytas“ garsėjo trenerių kaita dažna.

– Ne, šito nebus. Aš tikrai pastaruoju metu nenoriu daryti staigių judesių. Net ir trenerio Pačėso atveju. Jis pats išėjo iš komandos. (...) Kai daug laiko neturi komandai, nes yra ir kiti reikalai (...), yra tam tikras vadybos principas ir pats lengviausias – pakeisti. Jis gal duos, o gal neduos rezultatą. Yra tikimybė, kad duos. Norint, kad komanda visą laiką būtų aukštumoje, turi klubo direktorius, sporto direktorius ir aš nuolat labai daug dirbti. Aš negaliu to sau leisti. Kartais priimdavau sprendimą labai greitai pakeisti žmogų. Pakeiti žmogų ir tikiesi, kad bus rezultatas. Kartais pavykdavo, kartais ne.

Aš iki šiol jaučiu širdgėlą, kad Kurtinaičiui po pergalingo sezono... Ilgai mąsčiau ir nutariau, kad jis viską laimėjo ir jam „Lietuvos ryte“ nebėra ką veikti.

– Klaida buvo?

– Ir mes per tą sezoną pakeitėme tris trenerius ir jie kainavo daug brangiau, negu vienas Kurtinaitis.

Skupus moka du kartus.

– Taip. Bet kai nėra pinigų kartais reikia apie tai galvoti irgi.

– Klubo direktorius Martynas Purlys traukiasi?

– Jis priėmė tokį sprendimą pats, bet jam dar kol kas niekas nepasakė, kad jis gali trauktis. Priklausys nuo manęs, nuo trenerio požiūrio. Kol kas mes sutarėme, kad jis dirba iki rugsėjo 1 d., o paskui žiūrėsime.

– T. Pačėsas galėtų jį pakeisti?

– Ne, jokiu būdu. Jis turi savo verslą, jis yra treneris, turi savo klubą Alytuje. Taip nebus tikrai. Bus žmogus iš klubo ar iš kito Lietuvos krepšinio lygos klubo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (630)