Belgradas išgyvena savotišką apgultį.

Pirmadienį policiją šokdino šimtai pranešimų apie bombas, padėtas ne tik mokyklose ar oro uoste, bet ir verslo bei prekybos centruose, restoranuose, vandenvalos stotyse.

Diena anksčiau anonimai siuntė išminuotojus į Belgrado zoologijos sodą, traukinių stotį, įvairius bendrabučius.

Nė vienas pranešimas iki šiol nepasitvirtino.

Su klaidinančių perspėjimų apie bombas banga serbų teisėsauga dorojasi jau kurį laiką, pastarosiomis dienomis ji pakilo iki neregėto lygio, rašo BBC.

Atsakingų institucijų atstovai tai vadina atakomis iš užsienio ir sieja jas su spaudimu šaliai, nesutinkančiai prisidėti prie sankcijų Ukrainą puolančiai Rusijai.

„Tai – ne vieno individo, o gerai organizuotų programišių, kuriems vadovauja įvairūs hibridinio karo centrai, darbas. Jų tikslas – atimti iš Serbijos jos savarankišką laikyseną“, – sakė vidaus reikalų ministras Aleksandras Vulinas.

„Esame vienintelė Europos šalis, nepaskelbusi sankcijų Rusijai, ir dėl to mums tenkantis spaudimas iš užsienio yra neįtikėtinas“, – pridūrė premjerė Ana Brnabič.

Generalinės prokuratūros duomenimis, panašios tendencijos pastebimos ir kituose Serbijos miestuose, „netikrais aliarmais“ maksimaliai apkrautos visos Vidaus reikalų ministerijai pavaldžios tarnybos.

Serbijos specialiųjų operacijų policija

Intensyviai tiriama, kas skleidžia šiuos elektroniniu paštu platinamus pranešimus. Teigiama, kad jais siekiama kelti paniką ir chaosą.

„Viskas prasidėjo nuo pranešimų apie „Air Serbia“ reisuose į Maskvą padėtas bombas ir išplito didžiuliu mastu. Sutapimų nebūna, tai susiję su karu Ukrainoje. Ir esama indikacijų, jog pranešimai siunčiami iš užsienio – niekas Serbijoje nebūtų suinteresuotas šitaip paralyžiuoti įprasto gyvenimo“, – neabejojo Belgrado universiteto Saugumo fakulteto profesorius Goranas Mandičius.

Pagal galiojančius teisės aktus, specialiosios tarnybos privalo reaguoti į kiekvieną pranešimą apie padėtą bombą, o tai lemia milžiniškus finansinius kaštus.

Kurie išaugtų dar labiau, jei netikri „teroristai“ nusitaikytų į 18 tūkst. vietų turinčioje „Štark“ arenoje ketvirtadienį prasidedantį Eurolygos finalo ketvertą.

Todėl apie tai pasisakė ir vienas žymiausių praeities Serbijos krepšinio trenerių Božidaras Maljkovičius, dabar einantis šalies olimpinio komiteto prezidento pareigas.

„Šiek tiek nerimauju, nes pastarosiomis dienomis neaiškios tautybės kvailiai ir idiotai mums nuolat grasina. Akivaizdu, kad viskas dėl to, kas vyksta tarp Rusijos ir Ukrainos, tačiau Serbija bet kokiu išliks neutrali. Esu tikras, kad jokio realaus pavojaus finalo ketverto metu Belgrade nekils“, – ispanų „Marca“ radijo programoje kalbėjo 70-metis keturiskart Eurolygos čempionas.

Primename, kad ketvirtadienį nuo 19 val. Lietuvos laiku pusfinalyje varžysis titulą ginantis Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija) ir Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija), o nuo 22 val. į tarpusavio kovą stos du Ispanijos klubai: „Barcelona“ ir Madrido „Real“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją