Tam, kad išgyventų dar vieną turą, Kauno „Žalgiriui“ būtina laimėti: tik pergalė prieš Pirėjo „Olympiakos“ išsaugotų paskutinę jo gyvybę, bet koks kitoks rezultatas taptų paskutine šio sezono vakariene – išvyka į Madridą kitą savaitę tebūtų formalus pareigos atlikimas.

Tačiau artėjant išlikimo mūšiui su OLY optimizmas žaliai baltų stovykloje auga it ant mielių: mėnesį neklumpantys kauniečiai daro įspūdį ne tik varžovų treneriui Davidui Blattui, bet ir lažybininkams, kurie vis labiau tiki tuo, kad iš pragaro Graikijoje gyvas ištrūks būtent „Žalgiris“ – jei tokio įvykio tikimybė savaitės pradžioje nesiekė 40 proc., dabar ji jau sukasi apie 45 procentus.

Čia įtakos turi ir tai, kad net šešiose iš pastarųjų septynių akistatų su Pirėjo atstovais pajėgesni buvo žalgiriečiai, įskaitant ir 3:1 pasiimtą ketvirtfinalio seriją praėjusį sezoną, ir tai, jog „Olympiakos“, kuriam išlaikyti neryškaus favorito statusą leidžia tik namų sienos, krečia traumos bei vidinės problemos.

Kokie iš tiesų yra „Žalgirio“ šansai Graikijos uostamiestyje? Kuo pavojingas OLY klubas? Kas yra tikrasis penktadienio poros favoritas? Ir ar žalgiriečiai gali įmesti 90 taškų?

Pokalbis apie tai – DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su Eurolygos čempionu Mindaugu Žukausku ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Mindaugai, lygiai prieš 20 metų, 1999-tųjų pavasarį, jūsų atstovaujamas „Žalgiris“ susitiko su „Olympiakos“ ne ką mažiau svarbesnėmis aplinkybėmis – Eurolygos pusfinalyje (87:71). Žinoma, tos komandos – visiškai skirtingas, bet kuo išsiskiria graikai ir jų krepšinis? Kaip juos galima nugalėti?

– Čia sunku lyginti, nes tos komandos nesusideda vien iš graikų. Šiaip kas liko, tai turbūt spalvos tos pačios: balta-raudona prieš žalią-baltą. Pagal mentalitetą graikai, kaip tauta, yra kovotojai – jie tvirti vyrai, o prisijungus stipriems legionieriams būna dar pajėgesni. Bet „Žalgiris“ yra stipresnis šiais metais, būtent šiuo metu, todėl manau, kad mums turėtų pasisekti įveikti juos.

– Vaidai, kaip manai, kas šį vakarą bus svarbiausia – ar psichologija, ar žaidėjų mikrodvikovos?

– Viskas bus svarbu. Pritariu, kad „Žalgiris“ dabar yra geresnės sportinės formos: OLY pralaimėjo net septynerias iš paskutinių devynerių Eyrolygos rungtynių ir jiems labai trūks Janio Strelnieko. O Vassilis Spanoulis gal net būtų geriau, kad žaistų, nes jis beveik nebesigina visai šį sezoną, nors puolime dar gali driokstelėti.

Nikola Milutinovas padaręs didelę pažangą ir jis turės akivaizdžią ūgio persvarą prieš Brandoną Daviesą ir Antaną Kavaliauską. Bus svarbu neleisti jam priimti kamuolio arčiau krepšio.

„Olympiakos“ stiprybės – gynyba ir atkovoti kamuoliai, bet jų skurdus puolimas ir tritaškių bei baudų pataikymas. Graikai turi silpnų vietų ir, sakyčiau, kad jie parankūs varžovai žalgiriečiams dar ir dėl to, kad nežaidžia labai greito krepšinio kaip „Real“ ar „Baskonia“. Bet, aišku, jie namie bus labai pavojingi, nes irgi yra priremti prie sienos ir pralaimėję gali nepatekti į atkrintamąsias.

– Mindaugai, mėnesį tik pergales raškantis „Žalgiris“ per šią atkarpą vidutiniškai renka net po 90 taškų. Turbūt sunku tikėtis tokio rezultatyvumo tokios svarbos rungtynėse? Kokio pobūdžio krepšinio galime laukti Pirėjuje?

– Žalgiriečių puolimas yra ryškiai pagerėjęs – dabar labai gerai pataikomi tritaškiai. Žaidimas tapo daug dinamiškesnis ir patrauklesnis akiai. Manau, yra realu, kad jie gali įmesti 90 ir daugiau taškų. Su tokiu puolimu viskas įmanoma. Toks „Žalgiris“ – labai sunkus varžovas bet kam.

– Vaidai, nesutinki?

– Ne, manau, kad 90 gal neįmes, „Olympiakos“ pagal gynybą yra trečias, jie ginasi neblogai, ypač kai nėra V. Spanoulio. Spėju, kad „Žalgiris“ surinks mažiau taškų, bet ir praleisti turėtų mažai. Tik ties kai kuriais varžovais teks taikyti gynybinę riziką ir bus svarbu, kad jie neiššautų – čia reikės šiek tiek sėkmės, kad nepataikytų tie vidutiniai metikai. Aš duočiau 51 procentą „Žalgirio“ pergalei ir 49 procentus – „Olympiakos“.

– Mindaugai, pernai „Žalgiris“ eliminavo OLY ketvirtfinalio serijoje, nors neturėjo namų aikštės pranašumo, o apskritai laimėjo net 6 iš 7 pastarųjų tarpusavio susidūrimų. Ar tai kažką rodo?

– Viskas dėliojasi kaip ir pernai. Šiais metais žalgiriečiai vejasi tą traukinį ir vėl jų kely – „Olympiakos“. Taip, šį kartą ne viskas priklausys tik nuo šių rungtynių, dar reikės įveikti ir „Real“, bet jeigu taip klostosi tie rezultatai, tai gal ir paranki mums ta komanda.

– O, jūsų nuomone, kiek realu išsivežti gyvybiškai reikalingą pergalę ne tik iš Pirėjo, bet ir iš Madrido?

– „Žalgiris“ tikrai pajėgus įveikti abi komandas, nes dabar yra pačiame pike. Tą rodo paskutinės rungtynės tiek Europoje, tiek ir LKL prieš mus, kai atvažiavo į Šiaulius ir kovojo kaip su Eurolygos komanda. Tikėjomės, kad po dvigubos savaitės jie bus pavargę ar mažiau nusiteikę, bet ne (šypsosi).

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.


Dabartinė Eurolygos turnyro lentelė:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)