Eurolyga penktadienį paskelbė 24 jaunimo komandas, dalyvausiančias šio sezono „Adidas Next Generation“ turnyre. Šįkart Lietuvos garbę šiame prestižiniame turnyre gins tik „Žalgiris“, kurio jaunimas sausį dalyvaus atrankos turnyre Vokietijos mieste Miunchene.

Dalyvių sąraše nebeliko „Ryto“, kurio jaunimo komanda buvo tikra turnyro senbuvė, kovojusi jame nuo pat 2007-2008 metų sezono. Vilniaus ekipos pamaina 2012 bei 2018 metais buvo iškovojusi ir nugalėtojos titulą, o šiemet buvo iškovotas bilietas į finalinį turnyrą, kuris neįvyko dėl COVID-19 pandemijos.

Tinklalapiui Delfi situaciją komentavęs „Ryto“ direktorius Justas Jankauskas tvirtino, jog Eurolygos sprendimas klubui buvo netikėtas.

„Labai sunku pasakyti, kodėl paskelbtame dalyvių sąraše mūsų nėra. Mes teikėme paraišką dalyvauti. Jaunimo komanda šiame turnyre turi istoriją, o mūsų piramidė turi aiškią kryptį ir jau esame įrodę savo vertę. Taigi, tikrai labai keista, kad jaunimo Eurolygoje mūsų nėra.“

Justas Jankauskas (Foto: rytasvilnius.lt)

Daug metų su Eurolyga bendradarbiavęs bei pastaraisiais metais Europos taurėje žaidęs „Rytas“ šiemet nutarė keisti kryptį ir prestižiškiausio Senojo žemyno turnyro išsižadėjo – dabar Vilniaus komanda varžosi FIBA Čempionų lygos varžybose.

Vis dėlto Eurolygos vadovai, aiškindami sprendimą nepriimti „Ryto“ jaunimo į „Adidas Next Generation“ turnyrą, apie vilniečių sąsajas su FIBA neužsiminė. Negana to, J. Jankauskas buvo patikintas, kad Vilniaus komanda yra išplėstiniame dalyvių sąraše ir kvietimo dar gali sulaukti.

„Oficialios priežastys yra tokios, kad yra daug komandų, sumažėjęs turų skaičius ir tiesiog pasakyta, kad mums neužteko vietos. Tiesa, Eurolyga dar sako, kad mes galimybę dalyvauti turime, jei atsisakytų kažkas iš dabartinių dalyvių.“

Pats J. Jankauskas netiki, kad taip nutikti gali iš tikrųjų. „Ryto“ direktorius įtaria, kad Eurolyga principingai laikosi pozicijos nebendradarbiauti su FIBA Čempionų lygą pasirinkusiu klubu.

„Spėjimas toks, kad priežastys yra politinės. Mūsų perėjimas į FIBA Čempionų lygą yra gana reali politinė priežastis, dėl kurios Eurolygos organizuojamiems turnyrams mes nesame reikalingi“, – sakė Rolandą Jarutį aukštose pareigose prieš mėnesį pakeitęs J. Jankauskas.

Eurolygos jaunimą du kartus yra laimėjęs ir „Žalgirio“ jaunimas, tačiau kauniečiai triumfavo jau gana seniai – 2003 ir 2007 metais. Pastarųjų metų turnyrai sėkmingesni buvo vilniečiams: 2012 metais juos į viršūnę vedė Edvinas Šeškus, o 2018 metais – Marekas Blaževičius, Deividas Sirvydis ir Domantas Vilys.

„Šis turnyras klubui davė daug. Daug davė ir patiems žaidėjams. Matome, kad 2018 metų jaunimas jau žaidžia aukščiausiame lygyje. Tokie turnyrai duoda daug, nes prideda patirties žaidėjams, o klubas pamato, kokiame lygyje esame kitų šalių komandų atžvilgiu“, – sakė J. Jankauskas.

Direktorius pripažino, jog tokio tokio turnyro praradimas „Ryto“ organizacijai yra nemažas nuostolis, tačiau pridūrė, jog jau yra ieškoma alternatyvų.

„Nuostolis tikrai yra, bet jau pradėjome galvoti ir dėliotis, kaip tą netektį kompensuoti vienu ar dviem kitais aukšto lygio tarptautiniais turnyrais. Eurolygos turnyras svarbus, bet galima padaryti ir kitokio pobūdžio turnyrą. Tai tiesiog neturės tokio paties prestižo, kokį duoda Eurolygos vardas.

Ieškome galimybių ir svarstome įvairius variantus. Ieškome ir turnyrų, prie kurių galėtume prisijungti išvykstant į kitą šalį, o taip pat svarstome ir galimybę patiems apsiimti turnyro organizavimą“, – kalbėjo J. Jankauskas.

Armandas Plintauskas

„Ryto“ direktorius apgailestauja dėl to, jog sostinės klubas praranda šansą įrodyti savo pamainos pranašumą prieš principinį varžovą „Žalgirį“ tarptautiniame lygmenyje, tačiau džiaugiasi tuo, jog dublerių akistatos yra vis spalvingesnės Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL).

„Nieko nepadarysi, užteks akistatų ir vietiniame fronte. Vadinamąją priešpriešą matome ir NKL čempionate, kur komandų fanai jau gausiai renkasi palaikyti ir jaunimą bei sukurdami įspūdingą šou suteikia tokioms varžyboms naujų spalvų.

O mums svarbiausia, kad mūsų jaunimas varžytųsi aukštame lygyje. Kad žaidėjai žaistų prieš stiprius varžovus bei pranoktų ne tik „Žalgirio“, bet ir visų kitų komandų jaunuosius krepšininkus“, – teigė J. Jankauskas.

Šį sezoną NKL pirmenybėse šiek tiek geriau sekasi penktą NKL vietą užimantiems jauniesiems žalgiriečiams, kurie per penkis turus pasiekė keturias pergales ir vilniečius tarpusavio akistatoje įveikė 86:81. Vilniaus „Perlas-Energija“ komanda per penkis turus iškovojo dvi pergales ir turnyrinėje lentelėje yra aštunta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)