Išgarsėjo per savaitę

Vienas žmogus negali įveikti komandos – tik jau ne krepšinyje.

Šią taisyklę kadaise skaudžiai lietuviams neigė Dž. Musa, surengęs pasirodymą, kurio jo liudininkai veikiausiai nepamiršo iki šiol – kad ir kaip to geistų.

Tai yra vienas ryškiausių įrašų Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio istorijoje, tad labai juo didžiuojuosi. Tikrai kažkas panašaus kaip patekti į Eurolygos finalo ketvertą.
Džananas Musa

Bent jau pats Madrido „Real“ gynėjas neabejotinai prisimins jį, kol kvėpuos.

„Šiandien kaip tik pasakojau komandoms draugams, jog apsistojome tame pačiame viešbutyje, kuriame gyvenau tada, kai laimėjome Europos čempionatą. Kaunas mano prisiminimuose užima ypatingą vietą, nes čia nuveikėme kai ką nepaprasto. Tikiuosi, ir vėl tai padarysime“, – Delfi ketvirtadienį sakė 24-erių bosnis.

2015 metais Kaune jis ant savo pečių nunešė komandą į aukštumą, neturinčią analogų Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio istorijoje.

Bosniai tapo Europos jaunių (iki 16 metų) čempionais, o Dž. Musa – pirmenybių žvaigžde.

Naudingiausiu turnyro krepšininku išrinktas talentas per 9 mačus tik dukart rinko kiek mažiau nei 20 taškų.

Dviejų pratęsimų pareikalavusioje pusfinalio dramoje jis pranoko Ispanijos rinktinės lyderį, dabartinį „Barcelona“ atstovą Sergi Martinezą. O finale suvertė 33 taškus į šeimininkų krepšį – Arno Veličkos vedama Lietuvos komanda iš anksto rankomis trynusio šalies krepšinio elito akivaizdoje netikėtai krito 83:85.

„Geriausiai prisimenu finalą su lietuviais – kaip rungtynių metu sugebėjome išlaikyti ramybę, nors būnant 16-os tai tikrai nebuvo paprasta susidūrus su 6 ar 7 tūkstančiais priešiškų sirgalių minia (oficialiame protokole buvo nurodyta, jog mačą stebėjo 4,5 tūkst. žiūrovų – Delfi).

Spaudimas buvo milžiniškas, Lietuvos rinktinė – nuostabi, bet galų gale laimėjome mes. Tai yra vienas ryškiausių įrašų Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio istorijoje, tad labai juo didžiuojuosi. Tikrai kažkas panašaus kaip patekti į Eurolygos finalo ketvertą“, – samprotavo Dž. Musa.

Tik jei „Real“ per ateinančias tris dienas laimėtų Eurolygą, kažin, ar Ispanijos sostinėje komandą sveikintų 50 tūkst. iš laimės svaigstančių tautiečių – būtent tokių karališkų sutiktuvių Sarajeve sulaukė iš Kauno grįžę bosnių jauniai.

Charakterį taisė ir veteranas, ir pats gyvenimas

Dž. Musa tuomet savo tėvynėje per vieną savaitę virto sporto dievaičiu.

Tai buvo spąstai, į kuriuos lengva įkliūti tokio amžiaus jaunuoliui.

„Esu iš labai kuklios šeimos, pats nelaikau savęs žvaigžde. Esu paprastas vaikinas, žaidžiantis krepšinį, kartais pašmėžuojantis televizoriaus ekrane. Na, gyvenu gražų gyvenimą, bet dėl to nesu geresnis nei bet kuris kitas žmogus“, – dabar sako Dž. Musa.

Klausimas, ar jis kalba tikrai nuoširdžiai – dabartinis Džananas gerokai skiriasi nuo savo paaugliškos versijos.

Po triumfo Kaune žiniasklaida vaikiną ėmė siųsti tiesiai į NBA, jam iškart atsivėrė vyrų rinktinės durys.

Apie aikštingą Dž. Musos charakterį pradėjo sklisti gandai, kartą neapsikentęs tiesiog aikštėje rungtynių metu jaunąjį komandos draugą bandė paauklėti Bosnijos ir Hercegovinos veteranas Mirza Teletovičius.

Į NBA dvimetrinis gynėjas išvyko 2018-aisiais, ir tuomet jo laukė gyvenimiškos pamokos, kurios dažniausiai veiksmingesnės nei bet kokios kitos.

Stipriausioje planetos lygoje savo vietos per pustrečių metų bosnis taip ir nerado, o grįžęs į Senąjį žemyną tik formaliai tapo Eurolygos čempionu, pranykęs Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija) atsarginių suolo gelmėse.

Karjerą teko perkrauti iš naujo, ir antrą kartą ją pavyko suręsti ant kur kas stabilesnių pamatų.

Atstovaudamas Ispanijos mastais kukliam Lugo „Breogan“ klubui Dž. Musa tapo naudingiausiu ACB lygos žaidėju ir sulaukė kvietimo į „Real“.

O žaidimas Ispanijos čempionų komandoje šią savaitę leido pirmąsyk karjeroje patekti į simbolinį Eurolygos penketą.

„Man tik neseniai sukako 24-eri, bet noriu savo vardą įrašyti tarp Europos elito. Manau, šiame sezone visiems įrodžiau, ką sugebu. Bet kartu išlieku kuklus, tvirtai stoviu ant žemės“, – pabrėžia krepšininkas, kurio statistika siekia 15,2 taško, 2,3 atkovoto kamuolio ir 2,7 rezultatyvaus perdavimo.

Džananas Musa

Pralaimėjimas finalo ketverte – ne fiasko

Vis dėlto Eurolygos ketvirtfinalio serijoje jis su visu „Real“ nevaldomai sviro į bedugnę, kai Belgrado „Partizan“ (Serbija) laimėjo abu pirmuosius mačus išvykoje.

Dabar madridiečiai juokais vadinami vaikščiojančiais numirėliais – jie pirmieji turnyro istorijoje sugebėjo perlaužti seriją atsilikdami 0-2.

O kiek dar triukšmo sukėlė masinės muštynės antrosios dvikovos pabaigoje, per kurias ant parketo buvo patiestas ir Dž. Musa.

Jos dar atsirūgs ir Kaune, kadangi Guerschonas Yabusele, nors atskrido su komanda, žaisti finalo ketverte negalės dėl diskvalifikacijos.

„Nesidžiaugiu, kad įvyko tai, kas įvyko. Bet ką dabar padarysi. Kaip tada norėjau, kad kova vyktų pagal taisykles, taip ir dabar – mes čia atvykome tik žaisti krepšinio, o ne kariauti karų.

Manau, esame puikioje situacijoje. Susirinko keturios galingos komandos, ir laimėti gali bet kuri – likusioms to nederėtų traktuoti kaip fiasko. Manau, kad patekimas į finalo ketvertą jau yra sėkmė. Bet, žinoma, mūsų šansų nereikėtų nurašyti.

„Barcelona“? Puiki komanda, dažnai žaidžiame tarpusavyje: kartais laimi jie, kartais – mes. Manau, šįkart triumfuos tie, kurie išlaikys šaltesnes galvas“, – apie penktadienio pusfinalį atsiliepė Dž. Musa.

Džananas Musa

Jis pažymi, kad „Žalgirio“ arenoje atmosfera būna panaši į tą, kurią teko atlaikyti Belgrade.

Ir supranta, jog didžioji dalis publikos veikiausiai stos į lietuviškosios „Barcelona“ pusę.

„Sirgaliai – puiku, man mieliau matyti pilnas tribūnas net ir tuo atveju, kai jos palaiko mūsų varžovus. Bet galų gale žaidimas vyksta ant parketo, o ne kur kitur. Tai, kas dedasi už aikštę rėminančių keturių linijų, mūsų nedomina“, – užbaigė Dž. Musa.

„El Clasico“ tarp „Barcelona“ ir „Real“ penktadienį prasidės 21 val., o prieš tai – nuo 18 val. – susigrums „Monaco“ (Prancūzija) ir Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija).

Rungtynės dėl trečios vietos ir finalas vyks sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją