Dalis ekipų sezono pradžią išnaudoja eksperimentams ir pasiruošimui svarbiausiam Europos turnyrui - Eurolygai, kurioje šiais metais rungtyniaus kaip niekad daug lietuvių. Kad Eurolygos dvikovas stebėti būtų dar įdomiau, 2013-2014 metų sezono starto proga, sporto portalas SportIN.lt pristato RealGM.com krepšinio analitiko Erildo Budraičio parengtą Eurolygos klubų reitingą. E. Budraitis pagal pajėgumą sureitingavo šiuo metu Eurolygos sezonui besirengiančias komandas nuo 1 iki 24.

Įdomu tai, kad Lietuvos komandos, kurių šiame sezone Eurolygoje bus dvi, priklausė Eurolygos mažumai, mat lygos stipriausi nebuvo linkę imtis rimtų permainų ir stengėsi išlaikyti gerai pažįstamus žaidėjus.

1. Maskvos CSKA

Praėjusią vasarą CSKA komandos vadovas Andrejus Vatutinas duodamas interviu kalbėjo apie pasikeitusią Maskvos ekipos politiką - kantrybę ir naują trijų metų planą. Nors po pokalbio praėjo tik vieneri metai, panašu, kad A. Vatutino kantrybė jau senka ir CSKA vėl pasiryžusi bet kokia finansine kaina tapti Eurolygos čempione. Kai atrodė, kad CSKA klubo sudėtis neturi spragų ir trūksta tik palankaus klimato komandos viduje, Ettore Messinos komandą papildė vienas iš dviejų geriausių Europoje rungtyniaujančių rusų Vitalijus Fridzonas, prieš kelerius metus Tel Avivo "Maccabi" į finalą nuvedęs Jeremy Pargo ir praėjusį sezoną RealGM.com geriausiu šeštuoju (atsarginiu) žaidėju pripažintas dukart Eurolygos čempionas Kyle'as Hinesas. E. Messina vėl savo rankose turi geriausius įrankius, kurie kitoms ekipos – neįperkami.

2. Pirėjo „Olympiakos“

Didžiausia dviejų praėjusių sezonų sėkmės istorija (ir kartu viena didžiausių mįslių Europoje): Pirėjo "Olympiakos" komanda šią vasarą įgyvendino pagrindinę užduotį ir už mažesnę nei rinkos kaina išsaugojo naudingiausią praėjusio sezono Eurolygos žaidėją Vassillį Spanoulį. Tiesa, dėl MVP kovoję "FC Barcelona" ir CSKA iš "Olympiakos" nugvelbė snaiperį Kostą Papanikolaou ir jau minėtą ir kiek neįvertintą K.Hinesą, tačiau šios netektys buvo neišvengiamos dėl didžiulės išaugusios krepšininkų vertės. Net ir netekusi kelių V.Spanouliui talkinusių žaidėjų, du titulus iš eilės iškovojusi "Olympiakos" šiais metais turės realius šansus pasiekti tai, kas Europos klubams buvo nepasiekiama nuo 1991 metų - triskart iš eilės laimėti Eurolygą.

3. Madrido „Real“

Praėjusį sezoną iki Eurolygos finalo žengusi Madrido "Real" ekipa, tarpsezoniu išsaugojo visus svarbiausius žaidėjus bei vietoj Mirzos Begičiaus į komandą pasikvietė vieną geriausių Eurolygos aukštaūgių Ioannį Bourousį. Ispanijos čempionais tapę "Real", kaip ir "Olympiakos", pastaraisiais metais vengė atlikinėti kardinalius pakeitimus ir vietoj naujų sužibėjusių žaidėjų medžioklės investavo į dabartinių žaidėjų išlaikymą. "Real" ekipos branduolys išlieka toks pat jau kelis sezonus iš eilės, tad šiais metais Madrido klubas yra tvirtas ir stabilus kandidatas vėl žaisti Eurolygos finalo ketverte.

4. „FC Barcelona“

CSKA likimo komanda, "FC Barcelona" 2013-2014 metų Eurolygos sezone rungtyniaus ne tik pasikliaudama tais pačiais kertiniais žaidėjais kaip ir pernai, bet taip pat į savo sudėtį pridėtomis keliomis praėjusį sezoną puikiai rungtyniavusiomis žvaigždėmis. Prie dabartinio pajėgių žaidėjų būrio prisijungė Maciejus Lampe, Bostjanas Nachbaras ir investicija į ateitį vadinamas K. Papanikolaou. Kartu su Juanu Carlosu Navarro, Ante Tomičiumi, Marcelinho Huertas ir kitais, "FC Barcelona" atrodo kaip viena universaliausių komandų, kuriai nepatekimas į Eurolygos finalinį ketvertą prilygtų fiasko.

5. Stambulo „Fenerbahce Ulker“

Po nuviliančio praėjusio sezono, kuriame net ir prisiviliojusi būrį žinomų žaidėjų su Bo McCalebbu priešakyje, "Fenerbahce Ulker" iškovojo tik 7 pergales iš 17 galimų. Todėl Turkijos komanda metė visas finansines pajėgas užtikrinti, kad toks gėdingas pasirodymas niekada nepasikartotų. Taip, "Fenerbahce Ulker" savo sudėtyje turi McCalebbą, Liną Kleizą, Nemanją Bjelicą, Bojaną Bogdanovičių, Emirą Preldzičių, tačiau svarbiausias žmogus Stambulo komandoje - naujasis treneris Željko Obradovičius. Įdomu tai, kad Ž.Obradovičius per savo karjerą tik kartą turėjo neigiamą pergalių ir pralaimėjimų koeficientą Eurolygoje (2003-2004 m. sez.), laimėjęs 45 proc. žaistų dvikovų. Tuo tarpu pernai "Fenerbahce Ulker" laimėjo tik 29 proc. susitikimų, tad įdomu, ar Ž.Obradovičius sugebės iš atskirų talentingų žaidėjų suburti komandą ir atvesti ją į seniai neregėtas aukštumas.

6. Atėnų „Panathinaikos“

2012 metų vasarą Ž.Obradovičiui palikus Atėnus, "Panathinaikos" kapituliacija neįvyko. Priešingai, "Panathinaikos" rungtyniavo solidžiai, laimėjo 17 dvikovų iš 29 galimų ir tik pralaimėję lemiamas penktąsias atkrintamųjų varžybų serijos rungtynes nepateko į finalo ketvertą. Po sėkmingo permainų sezono "Panathinaikos" išsaugojo savo simbolį Dimitrį Diamantidį dar dvejiems metams bei susigrąžino du anksčiau sėkmingai Atėnuose rungtyniavusius Antonį Fotsį ir Mike'ą Batiste'ą. Pratęsę sutartis su keturiais iš penkių starto penketo narių (penktasis narys, Michaelis Bramosas dar turėjo galiojantį kontraktą) ir išvengę didelių permainų "Panathinaikos" turėtų laimėti D grupę ir vėl būti tarp lyderių Eurolygoje.

7. Tel Avivo „Maccabi“

Praėjusį sezoną rimčiau atkrintamosiose varžybose "Real" nepasipriešinusi Tel Avivo "Maccabi" pat pat stengėsi neinicijuoti esminių pokyčių, o verčiau išsaugoti pagrindinius komandos žaidėjus bei surasti jiems tinkamus talkininkus. Vasarą "Maccabi" susiejo savo ateitį su dviem startiniais priekinės linijos žaidėjais, Shawnu Jamesu ir Sofokliu Schortsanidžiu, su kuriais pasirašė atitinkamai ketverių ir trijų metų kontraktus. Pernai "Maccabi" buvo daugiausiai metimų per rungtynes blokuojanti komanda Eurolygoje, tad kertinių priekinės linijos žaidėjų išlaikymas turėtų garantuoti komandai stabilumą ir užtikrinti "Maccabi" persvarą baudos aikštelėje prieš žemesnio lygio komandas.

8. Vitorijos „Laboral Kutxa“

Pernai pavadinimą pakeitusi "Laboral Kutxa", šį tarpsezonį išsaugojo lyderį Andresą Nočioni, tačiau prarado Maciejų Lampę ir Nemanją Bjelicą. Pastariesiems dviem "Laboral Kutxa" lygiavertės pamainos nerado, tad Milane nieko nenuveikusiam Sergio Scariolo debiutas Vitorijoje gali greitai apkarsti. Per pastaruosius devynis sezonus Ispanijos komanda tik kartą (2011-2012 m. sez.) nepateko į atkrintamąsias varžybas. Daugumai "Laboral Kutxa" varžovų sustiprėjus panašu, kad Vitorijos komandai bus sunku išvengti antrojo nepatekimo į Top 8 per paskutinį dešimtmetį.

9. Stambulo „Anadolu Efes“

Praėjusį sezoną atrodė, kad Jordanas Farmaras buvo tas žmogus, kuris galėjo atvesti "Anadolu Efes" ekipą į Eurolygos finalinį ketvertą. Kaip pastaraisiais metais tapo įprasta, dėtos viltys nepasiteisino. J. Farmaras išvyko į NBA, o "Anadolu Efes" rado naują lyderį. Zoranas Planiničius tapo žaidėju, kuriam Stambulo ekipa patikėjo lyderio vaidmenį ateinantiems dviem sezonams. 30-ejų metų įžaidėjas praėjusį sezoną Eurolygoje pirmavo pagal rezultatyvius perdavimus (6,3) ir pagerino savo Eurolygos taškų vidurkio per vieną sezoną rekordą (12,4). Jei Z.Planiničius sugebės Turkijoje rungtyniauti taip pat sėkmingai kaip ir Rusijoje, "Anadolu Efes" taps realiu pretendentu pakartoti praėjusio sezono sėkmę ir patekti į atkrintamąsias varžybas.

10. Milano „EA7 Emporio Armani“

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet "EA7 Emporio Armani" pasitinka optimistiškai tikėdamasi, kad blogiau nei pernai būti negali. Milano komanda šį sezoną iš dalies primins Italijos rinktinę - naujo trenerio Lucos Banchi vedama ekipa turės vieną stipriausių gynėjų liniją, tačiau dėl ūgio stygiaus susidurs su problemomis po krepšiu. Curtis Jerrells praėjusį sezoną buvo vienas geriausiu įžaidėjų visoje Eurolygoje, Alessandro Gentile spindėjo Europos čempionate, o Keithas Langfordas pastaruosius keturis sezonus vidutiniškai Eurolygoje rinko 14,7 taško. "EA7 Emporio Armani" nėra nieko laimėjusi jau 17 metų, tačiau susilpnėjus "Montepaschi", išvardintos galingos antros linijos gali pakakti nutraukti šią sausrą ir tapti stipriausia Italijos komanda.

11. Stambulo „Galatasaray“

Po penkerių metų pertraukos į pajėgiausią Europos turnyrą sugrįžta 2008-2009 metų Eurolygos sezone spindėjęs Carlosas Arroyo. Devynis sezonus NBA lygoje rungtyniavęs Puerto Riko rinktinės veidas C. Arroyo prieš penkerius metus vilkėjo Tel Avivo "Maccabi" klubo marškinėlius ir Eurolygos turnyre rinko 14,6 taško, sugriebdavo 2,7 kamuolio ir atlikdavo 4,1 rezultatyvaus perdavimo. Net ir būdamas 34-erių metų amžiaus, šią vasarą Amerikos čempionate C. Arroyo demonstravo tokius pat įspūdingus skaičius, tolimus metimus mesdamas net 44 proc. taiklumu, ir dar kartą patvirtindamas, kad šiame sezone "Galatasaray" lyderis bus minimas tarp pretendentų laimėti naudingiausio žaidėjo prizą.

12. Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“

Europos taurės nugalėtojas Krasnodaro "Lokomotiv-Kubas" tarpsezoniu prarado svarbiausią komandos žaidėją Nicką Calathesą, tačiau į graiko vietą prisiviliojo praėjusį sezoną sėkmingai Eurolygoje debiutavusį ir NBA patirties turintį Marcusą Williamsą. M.Williamo atėjimas reiškia, kad Mantui Kalniečiui vėl teks kurį laiką rungtyniauti atakuojančio gynėjo pozicijoje, kurioje taip pat rungtyniaus buvęs M.Williamos komandos draugas Malagoje Krunoslavas Simonas. Būtent nuo amerikiečio adaptacijos priklausys, kuriai kategorijai šį sezoną "Lokomotiv-Kuban" priklausys. Jei M.Williamsas rungtyniaus sėkmingai, Rusijos ekipa kovos dėl D grupės nugalėtojų titulo, jei ne - dėl išlikimo kartu su "Lietuvos rytu" ir "Crvena Zvezda".

13. Malagos „Unicaja“

Malagos "Unicaja" ekipa yra rimčiausius pasikeitimus patyrusi ir sunkiausiai prognozuojama komanda Eurolygoje. Joano Plazos treniruojamas Ispanijos klubas neteko keturių svarbiausių puolamųjų žaidėjų - M.Williamos, K.Simono, Andy Panko ir Luka Žoričiaus - ir į jų vietą pasikvietė dar tik į Europos elitą pretenduojančius žaidėjus. Visgi netektys ir išvykimai suteikia šansus kitiems, o šiuo atveju Mindaugas Kuzminskas Malagoje turi realias galimybes tapti starto penketo žaidėju bei gauti daugiau progų pasireikšti Eurolygoje nei kada nors rungtyniaudamas "Žalgiryje".

14. Miuncheno „Bayern“

Tik prieš du metus Europos taurėje debiutavusi Miuncheno "Bayern" netruko sulaukti Eurolygos malonės ir gauti vardinį kvietimą į stipriausią Europos turnyrą. Puiki infrastruktūra, neribotos miesto galimybės, trečias geriausias lankomumas Vokietijos lygoje (vid. virš 6000 tūkst. žiūrovų) - pastaruosius metus "Bayern" ekipa stabiliai augo, tad žaidimas Eurolygos yra šio augimo rezultatas. Nors "Bayern" yra šio sezono debiutantė, komandos žaidėjų naujokais vadinti negalima. Ekipos branduolys į Miuncheną šį sezoną persikėlė iš Berlyno: praėjusį sezoną "Alba" garbę gynę ir susižaidę Deonas Thompsonas, Nihadas Djedovičius ir Heiko Schaffartzikas turi visas galimybęs nuvesti "Bayern" į antrąjį varžybų etapą.

15. Vilniaus „Lietuvos rytas“

Į savo komandą pasikvietę žaidėjus: Milenko Tepičių, Omarą Cooką, Andreasą Glyniadakį, Martyną Gecevičių, kuriems reikėjo vietos atgaivinti prislopusias karjeras, Vilniaus "Lietuvos rytas" neprašovė, prasibrovė į Eurolygą ir kartu pasiekė dar vieną pergalę šį sezoną - patraukė krepšinio gerbėjų iš Vilniaus dėmesį. Visgi nepalankūs burtai ("Lietuvos rytas" savo grupėje turi keturias komandas iš šio reitingo Top 12) stipriai sumažino vilniečių galimybes prasibrauti tolyn ir "Laboral Kutxa" ar "Lokomotiv-Kuban" eliminavimas prilygtų siurprizui. Visgi priešingai nei pirmieji "Lietuvos ryto" varžovai Eurolygoje, "Panathinaikos" ir "Lokomotiv-Kuban", lietuviai šiose dvikovose turės daugiau rimtų rungtynių patirties, o tai gali būti svarbus svertas, jei "Lietuvos rytas" konkurencingai kovos iki mačų pabaigos.

16. Kauno „Žalgiris“

Kauno komandos sezonas primins loteriją ne tik dėl atjaunėjusios sudėties, tačiau ir dėl to, kad visi pagrindiniai ir po praėjusio sezono atpigę "Žalgirio" lietuviai priklauso padidintos rizikos žaidėjų grupei. Dar studijų laikais daugybę rungtynių dėl kulkšnies traumų praleidęs Martynas Pocius praėjusį sezoną dėl dešinios kojos problemų praleido daugiau nei pusę (žaidė 27 iš 73) "Real" rungtynių. Paulius Jankūnas ir Tadas Klimavičius šį sezoną pradės atsigavę po sudėtingų atitinkamai peties ir kryžminių kelio raiščių traumų. Kšištofas Lavrinovičius šiuo metu yra traumuotas, o priminti Roberto Javtoko traumų istoriją net nebūtina. Sezono pradžioje "Žalgiris" atrodo kaip kortų namelis, kuris dėl iš rikiuotės išeinančių žaidėjų bei kol kas aukščiausio lygio dvikovas menkai temačiusio jaunimo gali bet kada subyrėti.

17. Sienos Montepaschi

Praėjusį sezoną netekusi pagrindinių veikėjų, Sienos "Montepaschi" turėjo nugrimsti į seniai neregėtas žemumas, tačiau fenomenalus Bobby Browno žaidimas padėjo italams išlikti konkurencingiems. Su B.Brownu Eurolygoje "Montepaschi" iškovojo 12 pergalių ir patyrė 12 pralaimėjimų, ir tik duobė Top 16 etapo pabaigoje (5 nesėkmės iš eilės) užkirto italams kelią į atkrintamąsias varžybas. Vis dėlto šią vasarą B.Brownas paliko Sieną ir "Montepaschi" klubui reikės rasti naują gelbėtoją. Jei nei vienas iš komandą papildžiusių amerikiečių nesugebės tempti Italijos komandos į priekį (daugiausiai vilčių tapti reikalingu išgelbėtoju turi Kimas Englishas), net ir apylygėje C grupėje "Montepaschi" gali būti eliminuota jau grupių etape.

18. Kijevo Budivelnik

Milžiniškos Ukrainos investicijos į krepšinį pamažu duoda dividendus. Ukraina ruošiasi surengti pirmąjį savo istorijoje vyrų krepšinio čempionatą, Ukrainos rinktinė pirmą kartą iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą, o Kijevo "Budivelnik" klubas taps pirmuoju Ukrainos krepšinio istorijoje, kuris žais Eurolygoje. Stipriausios Europos lygos debiutantai tarpsezoniu į savo gretas pasikvietė vidutinio pajėgumo amerikiečių, kurie turėtų užlopyti silpnų vietinių žaidėjų spragas ir padėti "Budivelnik" varžytis dėl kelialapio į Top 16 etapą.

19. Belgrado Partizan

Belgrado "Partizan" ekipos šį sezoną greičiausiai priklausys nuo Leo Westermanno brandos. Iš pagrindinių žaidėjų Serbijos klubą paliko tik Vladimiras Lučičius, tuo tarpu likusi komandos dalis, kuri praėjusį sezoną iškovojo tik dvi pergales, liko Belgrade ir toliau turi galimybę kartu augti ir tobulėti. Visgi didžiausi lūkesčiai šiais metais siejami su 21-erių metų Prancūzijos talentu L.Westermannu, kuris praėjusį sezoną sulaukė neriboto pasitikėjimo iš vyriausiojo trenerio Duško Vujoševičiaus ir artėjančią vasarą dalyvaus NBA naujokų biržoje. Jei L.Westermannas artėjantį sezoną rungtyniaus kaip elitinis įžaidėjas, "Partizan" sugebės kovoti dėl patekimo į kitą etapą. Kitu atveju, net ir namie padedami ištikimų gerbėjų, "Partizan" šansai pagerinti 2012-2013 metų sezono rezultatą bus itin menki.

20. Bambergo Brose Baskets

Ketvirtąjį sezoną iš eilės Eurolygoje rungtyniausianti ir keturis Vokietijos čempionų titulus paeiliui iškovojusi Bambergo "Brose Baskets", šį sezoną pasitinka netekusi svarbiausio komandos nario. Tarpsezoniu Bostjanas Nachbaras paliko Vokietiją ir taip apsunkino "Brose Baskets" galimybes vėl prasibrauti į Top 16. Tiesa, likusi komandos dalis stipriai nepakito, tad "Brose Baskets" turi galimybių kovoti su "Žalgiriu" dėl kelialapio į Top 16, tačiau taip pat kaip ir pernai, kai Bambergo klubo sąskaitoje buvo 3 pergalės ir 21 pralaimėjimas, didesnio chaoso vokiečiams Eurolygoje sukurti nepavyks.

21. Belgrado Crvena Zvezda

Dar viena Eurolygos debiutantė Belgrado "Crvena Zvezda" ekipa į stipriausią Europos lygą ateina be savo veido. Praėjusį sezoną "Crvena Zvezda" vedliu tapęs ir komandai Serbijos taurę iškovoti padėjęs Igoris Rakoševičius, tarpsezoniu paliko Belgradą ir iki pat šiol ieškosi naujos komandos. Tiesa, serbai vietoj I. Rakoševičiaus, kurio 8-uoju numeriu pažymėti marškinėliai turėtų atsidurti "Crvena Zvezda" arenos palubėse, pasikvietė praėjusį sezoną įspūdingai Eurolygoje debiutavusį Blake'ą Schilbą. Po 15,5 taško rinkęs, 4,6 kamuolio atkovodavęs ir 4 rezultatyvius perdavimus atlikdavęs B. Schilbas turėtų tempti "Crvena Zvezda" į priekį, tačiau vieno gynėjo pastangų prasibrauti į Top 16 turėtų būti maža.

22. Nantero JSF

Jau šešerius metus nei viena Prancūzijos komanda nėra patekusi į Eurolygos Top 16 etapą. Nors Prancūzijos vyrų rinktinė pastaruosius tris metus diktuoja sąlygas Europoje, klubiniame krepšinyje 2007 metais "Pau-Orthez" buvo paskutinioji Prancūzijos ekipa pravėrusi Top 16 etapo duris. Praėjusį sezoną netikėtai Prancūzijos čempionais tapę Nantero JSF šiemet vėl turi geras galimybes gimtojoje šalyje pakartoti istorinį pasiekimą. Tačiau net ir pasipildę Europos čempionate sėkmingai žaidusiu Sergejumi Gladyru, JSF galimybės pakartoti "Pao-Orthez" pasiekimą Eurolygoje atrodo nerealios.

23. Strasbūro IG

Per keturis sezonus NBA lygoje vos 71 rungtynes sužaidęs ir retai nuo atsarginių žaidėjų suolo pakildavęs Alexis Ajinca, Europos čempionate Slovėnijoje vėl patraukė NBA skautų dėmesį. 215 cm ūgio 25-erių metų vidurio puolėjas buvo vienas svarbiausių Tony Parkerio talkininkų Europos čempionate, vidutiniškai pelnydavęs 9,1 taško ir atkovodavęs 7 kamuolius. A.Ajinca vilkės Strasbūro IG marškinėlius trečiąjį sezoną iš eilės, tad aukštaūgis gerai pažįstamoje Strasbūro komandoje turi visas galimybes sėkmingai pasirodyti Eurolygoje ir jau kitąmet grįžti į NBA.

24. Zielionos Goros „Stelmet

Lenkijos komandos Eurolygoje per pastaruosius trejus metus iš viso iškovojo penkias pergales. "Asseco Prokom" Eurolygoje pakeitusi naujoji Lenkijos čempionė Zielionos Goros "Stelmet" statistikos iškraipyti neturėtų, kadangi tarpsezoniu “Stelmet” neteko visų pagrindinių komandai sėkmę atnešusių žaidėjų: Walterio Hodge'o, Quintono Hosley ir Oliverio Stevičio. Net ir perviliojusi pagrindinius "Asseco Prokom" žaidėjus bei pasipildžiusi NBA patirties turinčiu Christianu Eyenga, "Stelmet", kuri šiuo metu yra aiškiausia C grupės autsaiderė, pagrindinė kandidatė Eurolygos sezoną baigti be pergalių.