Per pirmuosius 24 susitikimus Vilniaus „Lietuvos rytas“ buvo vienintelė komanda Eurolygoje, sugebėjusi pateikti staigmeną ir parklupdžiusi vieną iš TOP-10 lygio ekipų Atėnų „Panathinaikos“ klubą, tuo metu kituose mačuose didelių netikėtumų neįvyko.

Stipriausios komandos išlaikė savo pozicijas ir įrodė, kodėl jos yra laikomos pretendentėmis patekti į finalo ketvertą, tuo tarpu čempionato vidutiniokams ir žemesnio lygio komandoms dar reikės stipriai gerinti žaidimą arba tikėtis didesnės sėkmės ateityje.

Kad būtų lengviau susigaudyti kas yra kas Eurolygoje, sporto portalas SportIN.lt pristato RealGM.com krepšinio analitiko Erildo Budraičio parengtą Eurolygos klubų reitingą, kuriame E. Budraitis pagal pajėgumą sureitingavo šiuo metu Eurolygoje kovojančias komandas nuo 1 iki 24 bei palygino dabartinę klubų padėtį su prieš tai sudarytu Eurolygos priešsezonio reitingu.

Didžiausias kilimas: +3 „Fenerbahce Ulker“, „Bayern“, „Budivelnik“, „Crvena Zvezda“.

Didžiausias kritimas: -6 „EA7 Emporio Armani“.

Paryškintos eilutės paaiškinimas: 1 – šiuo metu užimama vietą. Skliausteliuose – praėjusio reitingo vieta. Paskutiniai du skaičiai – Eurolygoje iškovotos pergalės ir patirti pralaimėjimai.

1. (3) Madrido „Real“ 2-0

Ispanijos čempionai Madrido „Real“ krepšininkai sezoną pradėjo dviem lengvais sutriuškinimais prieš B grupės autsaideres Bambergo „Brose Baskets“ ir Kauno „Žalgirį“ ekipas. „Real“ komanda ne tik apibėgo savo varžovus, tačiau ir išlaikė pavydėtiną drausmę gynyboje. „Real“ po pirmų dviejų turų yra vidutiniškai mažiausiai taškų per 100 atakų į savo krepšį praleidžianti komanda (81,8) ir greičiausia tokia išliks viso reguliaraus sezono metu. Mat šiuo metu „Real“ be konkurencijos atrodo solidžiausia B grupės komanda ir tikri Ispanijos sostinės žaidėjų išbandymai lauks TOP-16 etape.

2. (5) Stambulo „Fenerbahce Ulker“ 2-0

Po trijų kėlinių šešiais taškais nuo Kijevo „Budivelnik“ klubo atsilikusi Stambulo „Fenerbahce Ulker“ ekipa ketvirtame pademonstravo savo puolimo potencialą ir per dešimt minučių pelniusi 31 tašką prigesino ukrainiečių viltis kautis dėl pergalės. „Fenerbahce Ulker“ komanda šiais metais, kovodama su vidutiniokais ar autsaideriais, reikalus gali išspręsti per vieną kėlinį. Tuo tarpu praėjusią savaitę pirmoje Eurolygos milžinų tarpusavio dvikovoje „Fenerbahce Ulker“ ekipa, įveikdama „FC Barcelona“ komandą parodė, kad praėjęs siaubingas sezonas jau užmirštas.

3. (1) Maskvos CSKA 2-0

Tragiškai tritaškius per pirmus du turus metusi (25 proc.) ir abukart nesėkmingai rungtynes pradėjusi Maskvos CSKA ekipa išsigelbėjo ir Prancūzijoje, ir Ukrainoje. CSKA, regis, vis dar eksperimentuoja ir ruošiasi visą sezoną rungtyniauti pasikliaudama devyniais žaidėjais. Tikras CSKA pajėgumas matysis per artimiausias dvi savaites, kai Rusijos komanda išbandys jėgas su dviem TOP-5 reitingo klubais – „Fenerbahce Ulker“ ir „FC Barcelona“.

4. (2) Pirėjo „Olympiakos“ 2-0

Net ir išvykus geriausiam Pirėjo „Olympiakos“ klubo snaiperiui Kostui Papanikolaou, raudonieji šį sezoną yra taikliausiai tritaškius metanti Eurolygos komanda. Ekipos naujokai Brentas Petway pataikė penkis iš šešių, Matthew Lojeski – penkis iš aštuonių. „Olympiakos“ šį sezoną taip pat demonstruoja, kad vėl yra komanda, galinti pakreipti rungtynių eigą į savo pusę net ir sudėtingais momentais. Tiek kovoje su Malagos „Unicaja“ komanda, tiek su Stambulo „Galatasaray“ klubu, trečiame kėlinuke „Olympiakos“ ekipa atsilikdavo, tačiau laimėdavo rungtynes.

5. (4) „FC Barcelona“ 1-1

„FC Barcelona“ klubo naujokai K. Papanikolaou ir Maciejus Lampe yra du iš trijų daugiausiai aikštelėje laiko praleidžiančių Barselonos komandos žaidėjų (trečias – Marcelinho Huertas) ir kol kas atrodo, kad Ispanijos ekipos nariams prireiks daugiau laiko susižaisti, nei manyta iš pradžių. „FC Barcelona“ komanda ilgai vargo su Belgrado „Partizan“ klubu (30 min. komandas skyrė trys taškai) ir negebėjo primesti savo žaidimo „Fenerbahce Ulker“ klubui.

6. (6) Atėnų „Panathinaikos 1-1

Po netikėto kluptelėjimo Vilniuje, Atėnų „Panathinaikos“ klubas sėkmingai atsitiesė namuose parklupdydamas Vitorijos „Laboral-Kutxa“ ekipą ir pakartodama Eurolygos rezultatyvių perdavimų rekordą (31). Kaip jau minėjau anksčiau, „Panathinaikos“ tarpsezoniu buvo vienintelė Eurolygos komanda, išsaugojusi visą starto penketą, tad jau ne pirmus metus kartu žaidžiantis „Panathinaikos“ branduolys puikiai jaučia vienas kita ir šį sezoną pagal rezultatyvius perdavimus turėtų būti tarp pirmaujančių komandų.

7. (9) Stambulo „Anadolu Efes“ 2-0

Stambulo „Anadolu Efes“ ekipai teko labiau pavargti praėjusios savaitės rungtynėse Strasbūre nei tikėtasi: turkai jau antrame kėlinuke susikrovė triuškinamą pranašumą, tačiau neišlaikė koncentracijos ir mačo nugalėtojas paaiškėjo tik paskutinę minutę. Vis dėlto net ir be didesnio Zorano Planiničiaus indėlio, „Anadolu Efes“ ekipa sezoną pradėjo dviem pergalėmis ir atrado naują lyderį - Scotty Hopsoną. 24-erių metų gynėjas šiuo metu yra vienas naudingiausių Eurolygos žaidėjų, vidutiniškai pelnydamas 21 tašką ir atkovodamas 5 kamuolius.

8. (8) Vitorijos „Laboral-Kutxa“ 1-1

Praėjusią savaitę buvo galima dar kartą įsitikinti, koks svarbus „Laboral Kutxa“ ekipai yra piršto traumą patyręs Fernando San Emeterio. Pirmą savaitę „Laboral Kutxa“ komanda su F. San Emeterio Tel Avivo „Maccabi“ klubą įveikusi, antrame ture nesugebėjo rimčiau priešintis „Panathinaikos“ komanda, o tai reiškia, kad tinkamai susiklosčius aplinkybėms „Lietuvos rytas“ turi antrą galimybę namuose nugalėti TOP- 8 kalibro komandą.

9. (7) Tel Avivo „Maccabi“ 1-1

Šių metų „Maccabi“ klubas negali pasigirti talento kiekiu, kokiu būdavo pripildytos 2004-2010 metų „Maccabi“ komandos, tačiau kaip įprasta, Davido Blatto auklėtiniai stengiasi žaisti greitą, puolimu paremtą krepšinį. Visgi jei „Maccabi“ ekipa norės kovoti dėl vietos TOP-8, jiems reikės demonstruoti solidesnę gynybą ir lopyti spragas ten, kur atrodė jų nebus – baudos aikštelėje. Pirmame ture prieš „Maccabi“ komandą puikiai rungtyniavo Tiboras Pleissas (19 naud. bal.) ir Lamontas Hamiltonas (19 naud. bal.), o antrame ture Tel Avivo klubas nesustabdė Ivano Radenovičiaus (20 naud. bal.) ir Bobano Marjanovičiaus (29 naud. bal.).

10. (12) Krasnodaro „Lokomotiv Kuban“ 2-0

Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ ekipa jau per pirmas dvi savaites įrodė, kad bus viena greičiausių ir staigiausiai į greitą puolimą pereinančių komandų visoje Eurolygoje. Kai „Lokomotiv-Kuban“ komanda žaidžia mažu penketu, aikštelėje turėdama Derricka Browną ir Richardą Hendrixą, varžovams tampa sudėtinga spėti su įspūdingu Krasnodaro komandos tempu (78 atakos per rungtynes, didžiausias tempas Eurolygoje). Beje, amerikiečiai taip pat pataikė 30 dvitaškių iš 40 mestų ir atkovojo 26 kamuolius, tad įdomu, kas laimės aukštaūgių dvikovą artimiausių rungtynių metu su „Maccabi“ ir „Panathinaikos“ klubais.

11. (14) Miuncheno „Bayern“ 2-0

Eurolygos debiutantams Miuncheno „Bayern“ klubui sezono pradžioje teko dėkingi varžovai – net ir be traumuoto Deono Thompsono, kuris įsibėgėjus sezonui turėtų tapti vienu ekipos lyderių, vokiečiai be didesnių problemų nugalėjo C grupės autsaideres „Stelmet“ ir Sienos „Montepaschi“ ekipas. Per pirmas dvi savaites Nihado Djedovičiaus vedama „Bayern“ komanda nepriminė Eurolygos naujokės, žaidė solidžiai ir brangino kamuolį. Įdomu tai, kad „Bayern“ klubas pirmauja Eurolygoje pagal varžovų perimtus kamuolius. Iki šiol „Bayern“ ekipa priešininkai perimdavo tik po 2,5 kamuolio, tačiau viskas gali pasikeisti kitą savaitę, nes Miuncheno klubo puolimo laukia pirmasis rimtas išbandymas – Pirėjo „Olympiakos“ komanda.

12. (11) Stambulo „Galatasaray“ 1-1

Praėjusios savaitės rungtynėse su „Olympiakos“ komanda 29 min. po Carloso Arroyos tritaškio „Galatasaray“ klubas pirmavo rezultatu 57:56, tačiau vėliau sveikatos problemų turėjusiam gynėjui nesisekė vesti savo ekipos į priekį ir „Galatasaray“ ekipa pralaimėjo Eurolygos čempionams. C. Arroyo, jau pirmą savaitę pelnęs 21 tašką, parodė, kad bus neabejotinas Stambulo komandos lyderis, tad „Galatasaray“ rezultatai labai priklausys nuo puertorikiečio formos.

13. (15) Vilniaus „Lietuvos rytas“ 1-1

Atslūgus pirmos savaitės euforijai, „Lietuvos rytui“ teko susidurti su realybe. Jei stipriai pralaimėta kova dėl atšokusių kamuolių nesutrukdė įveikti „Panathinaikos“ klubą, antrą savaitę persvara po krepšiu „Lokomotiv-Kuban“ ekipai suteikė aiškų pranašumą. Nors ir atlieka daugybę tolimų metimų, šiuo metu „Lietuvos rytas“ yra blogiausiai puolime dėl kamuolių kovojanti ekipa. Pagerinus šį žaidimo komponentą, „Lietuvos rytas“ galėtų pagalvoti apie realias galimybes eliminuoti vieną iš TOP-10 klubų ir žengti į TOP-16 etapą.

14. (13) Malagos „Unicaja“ 1-1

Sezono pradžioje Eurolygoje ir Ispanijos čempionate Malagos „Unicaja“ ekipa atrodo kaip tvirta vidutiniokė, kuriai vis dar trūksta pajėgumo ir stabilumo įveikti stipriausius. Po praėjusio turo rungtynių su „Stelmet“ klubu, „Unicaja“ tapo geriausiai dėl kamuolių kovojančia Eurolygos komanda (40,5 atk. kam. per. rungt.), tačiau tokiomis po susitikimų su „Stelmet“ ar Nantero JSF tampa dauguma ekipų. „Unicaja“ buvo viena paslaptingiausių komandų prieš prasidedant sezonui, tokia pat išlieka ir dabar, ir greičiausiai tik artimiausi mačai su „Galatasaray“ ir „Bayern“ klubas padės geriau įsitikinti tikru Mindaugo Kuzminsko ir Domanto Sabonio komandos pajėgumu.

15. (18) Kijevo „Budivelnik“ 0-2

Nei vienos pergalės neiškovojusi dar viena Eurolygos debiutantė vis dar atrodo kaip reali pretendentė žaisti TOP-16. Ukrainos klubui teko startuoti Eurolygoje kovojant su pačiais stipriausiais, ir „Budivelnik“ šiame teste pasirodė gana neblogai. „Budivelnik“ klubas 34 minutes pirmavo prieš „Fenerbahce Ulker“ ir 27 min. prieš CSKA komanda ir nors abukart patyrė pralaimėjimus, parodė, kad surinko pajėgią sudėtį žaisti su geriausiais.

16. (10) Milano „EA7 Emporio Armani“ 1-1

Kaip jau tampa įprasta, kiekvieną sezoną kinta Milano komandos pavadinimas, tačiau rezultatai išlieka nuviliantys. Vieną geriausių gynėjų liniją ant popieriaus turinti „EA7 Emporio Armani“ ekipa nesugebėjo rimčiau kibti į atlapus „Anadolu Efes“ komandai, o praėjusią savaitę išbarstė 18 taškų persvarą, bet paskutiniame kėlinuke nugalėjo „Žalgirį“. Kol kas Italijos ekipos žaidimas atrodo padrikas, be aiškios vizijos, tad nieko nuostabaus, kad „EA7 Emporio Armani“ klubas patiria didžiausią kritimą Eurolygos pajėgumo reitinge.

17. (19) Belgrado „Partizan“ 1-1

Jei šiandien reikėtų rinkti labiausiai patobulėjusį Eurolygos žaidėją, Draganas Milosavljevičius būtų vienas iš realiausių pretendentų laimėti šį apdovanojimą. „Partizan“ klubui netekus Vladimiro Lučičiaus, 24-erių metų D. Milosavljevičius tapo neabejotinu Belgrado komandos lyderiu, vidutiniškai pelnančiu 20,5 taško (55 proc. tritašk.) ir atkovojančiu penkis kamuolius. Žinoma, netikėtumo faktorius serbui jau nebepadės ir statistiniai rodikliai turėtų kristi, tačiau įdomu, kaip D. Milosavljevičius atrodys prieš rimčiausius A grupės varžovus CSKA ir „Fenerbahce Ulker“ klubus.

18. (21) Belgrado „Crvena Zvezda“ 0-2

Belgrado „Crvena Zvezda“ šį sezoną varžovams kelią daugiau sunkumų, nei tikėtasi, o pagrindinis problemų kaltininkas – Bobanas Marjanovičius. Nepaisant galingų varžovų – Shawno Jameso, Sofoklio Schortsanidžio, D. Browno, Alekso Maričiaus, R .Hendrixo – 221 cm ūgio B. Marjanovičius vidutiniškai Eurolygoje rinko 15 taškų (72 proc. dvitašk.) ir atkovojo 11,5 kamuolių. Panašu, kad CSKA ir „Žalgiryje“ komandose atsarginiu buvęs vidurio puolėjas šį sezoną gali tapti viena didžiausių Eurolygos žvaigždžių.

19. (16) Kauno „Žalgiris“ 0-2

Kauno „Žalgiris“ antrus metus iš eilės yra tarp geriausiai baudas metančių Eurolygos komandų, tačiau kol kas šalti nervai prie baudų metimo linijos menkai tepadeda kauniečiams. Visgi dvikovos, kurias būtinai reikia laimėti, „Žalgirio“ laukia trečiame ir penktame ture su Bambergo „Brose Baskets“ ir Strasbūro IG kluabis. Iki tol Kauno komandai reikia sugalvoti, kaip užkaišioti Šarūno Jasikevičiaus gynybos spragas, kadangi vyriausiam Eurolygos žaidėjui esant aikštelėje, varžovai „Žalgiriui“ per 100 atakų įmeta 34,2 (!) taško daugiau, nei Š. Jasikevičiui sėdint ant atsarginių žaidėjų suolo.

20. (20) Bambergo „Brose Baskets“ 1-1

Pirmos savaitės rungtynėse su Strasbūro IG ekipa, Alexiui Ajincai prisirinkus pražangų, Bambergo „Brose Baskets“ klubas surengė spurtą 19:1 ir žengė mažą žingsnelį TOP-16 etapo link. Kovojant su rimtesniais varžovais, „Brose Baskets“ komanda neturi pakankamai gynybinių išteklių ir sunkiai geba stabdyti didžiausias lygos žvaigždes. Pavyzdžiui, mače su „Real“ Nikola Mirotičius ir Sergio Lullas kartu pirmame kėlinuke pelnė visus 18 Madrido ekipos taškus ir iškart savo komandai sukrovė dviženklį pranašumą (18-7).

21. (23) Strasbūro IG 0-2

25-erių metų Europos čempionas A. Ajinca, nepaisant prastų Strasbūro IG klubo rezultatų, buvo vienas naudingiausių Eurolygos žaidėjų. A. Ajinca per du susitikimus vidutiniškai rinko 18,5 taško ir 5 atk. kam. ir jei ne problemos su pražangomis rungtynėse su „Brose Baskets“ klubu, prancūzo rodikliai būtų dar įspūdingesni. Jau dabar aišku, kad A. Ajinca yra vertas rungtyniauti kur kas stipresnėje ekipoje ir greičiausiai kitąmet prisijungs prie Eurolygos elito arba net grįš į NBA.

22. (17) Sienos „Montepaschi“ 0-2

Sienos „Montepaschi“ klubo pastangos surasti naują Bobby Browną ar Bo McCalebbą kol kas yra nesėkmingos. „Montepaschi“ ekipa nesugebėjo rimčiau pasipriešinti nei vienai iš Eurolygos vidutiniokių, o naujai į Italiją atvykę amerikiečiai neatrodė, galintys imtis lyderių vaidmens. Jei situacija nesikeis iš esmės, „Montepaschi“ komanda užleis į priekį „Galatasaray“ ir „Bayern“ klubus bei šį sezoną liks už TOP-16 borto.

23. (22) Nantero JSF 0-2

Nantero JSF klubas pirmame ture pranešė apie save lygiai kovodamas su TOP-3 reitingo komanda CSKA, tačiau visiškai subyrėjo praėjusią savaitę Belgrade. Prancūzijos klubas iš viso pelnė vos 43 taškus (tik du taškai pelnyti baudų metimais) ir išprovokavo 10 pražangų. Specialaus paminėjimo vertas Europos čempionate sėkmingai žaidęs Sergejus Gladyras, kuris per dvejas rungtynes iš 14 atliktų metimų pataikė vos du ir suklydo daugiau kartų (6), nei iš viso pelnė taškų (5).

24. (24) Zielionos Guros „Stelmet“ 0-2

Kaip ir tikėtasi, Zielionos Goros „Stelmet“ krepšininkai yra šio sezono Eurolygos turistai, kuriems rungtyniavimas su „Unicaja“ ar „Olympiakos“ klubais jau yra laimėjimas. „Stelmet“ ekipos gynyba geriausiu atveju prilygsta Europos taurės vidutiniokėms: lenkai per du turus į savo krepšį vidutiniškai praleisdavo po 97,5 taško ir išprovokuodavo tik po 7,5 varžovų klaidas. Tai – blogiausi rezultatai Eurolygoje ir greičiausiai šį sezoną Lenkijos komanda liks be pergalių.