Filme buvo atkreiptas dėmesys į problemas, su kuriomis susiduria į svečią šalį atvykę krepšininkai. Be Š. Jasikevičiaus savo mintimis dalinosi ir jo auklėtiniai Nickas Calathesas bei Alexas Abrinesas, CSKA vairininkas Dimitris Itoudis ir Milane žaidžiantis Kyle'as Hinesas.

Š. Jasikevičius prisiminė 1993-uosius, kai paliko Lietuvą ir išvyko mokytis į mokyklą Pensilvanijos valstijoje JAV.

„Pirmą kartą savo šalį palikau būdamas 17-os. Vaikui iš Sovietų Sąjungos išvykti į JAV buvo tarsi pereiti iš juodo į baltą. Tai buvo daug pareikalavęs prisitaikymas, pirmi 3-4 mėnesiai man buvo tikras šokas.

Kita kultūra, maistas, papročiai. Kitokios situacijos, kitokia kalba. Galėjau kalbėti angliškai gana neblogai, bet pirmą kartą susidūriau su žargonu. Bendravau su vietiniais juodaodžiais vaikinais, kurių situacijos tuo metu visiškai nesupratau.

Prieš atvykdamas į JAV aš nieko nežinojau apie smurtą, ginklus ir rasizmą, su kuriuo jie susiduria. Man tai buvo šokas“, – pasakojo buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris.

Š. Jasikevičius taip pat papasakojo, kad savo į savo komandas jis visuomet stengiasi pasikviesti legionierius, kurie jau yra rungtyniavę Europoje.

„Man yra svarbu komandoje neturėti žaidėjų, kurie iš JAV į Europą atvyko pirmą kartą. Žinau, kad jiems tai būna didelis kultūrinis šokas. Turėjome atvejų, kai pirmaisiais metais tokius žaidėjus tiesiog mėgini suprasti ir įsivaizduoti save jų vietoje.

Naujai atvykusiems žaidėjams būtina padėti. Reikia jiems paaiškinti kas ir kaip vyksta Europoje. Tai nėra lengva, tačiau tikri profesionalai dažniausiai prisitaiko“, – sakė „Barcelona“ strategas.

Prisitaikyti pavyksta ne visiems. Š. Jasikevičius atskleidė ir tai, jog vienas buvęs jo auklėtinis būdamas toli nuo namų pasijautė itin prastai.

„Vienas vaikinas tiesiog priėjo ir tiesiai į akis pasakė, kad pasiilgo namų. Tai pastatė mus į labai sudėtingą situaciją, nes jis pasirašė kontraktą ir įsipareigojo būti čia 10 mėnesių, tačiau jis neištvėrė jau pirmojo mėnesio.

Visada nori, kad žaidėjai tavo sistemoje būtų susikoncentravę, nusiteikę dirbti ir tobulėti bei padėti komandai laimėti. Jei krepšininko galva yra kažkur kitur, reikia ieškoti sprendimų“, – sakė Š. Jasikevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)