Kaip pernai, taip ir šiemet Eurolyga turi penkis favoritus – elitinę grupę, kuri turėtų dominuoti turnyre. Šis didysis penketas, kurio bendra biudžetų suma viršyja 100 milijonų eurų, užėmė pirmas penkias vietas praėjusiame reguliariajame sezone.

Tik tarnybinio etiketo nesilaikęs Kauno „Žalgiris“ gegužę įsibrovė ir sujaukė jų iš anksto suplanuotą uždarą vakarėlį Belgrade, kuriame netgi užšoko ant prizininkų stalo.

Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahče“, Madrido „Real“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“ kartu iškovojo keturis iš eilės ir net 11 iš 13 paskutinių Eurolygos trofėjų.

Tačiau „Žalgiriui“ prieš turnyro galinguosius kinkos nedreba: kauniečiai praėjusiame sezone laimėjo pusę dvikovų su elitinėmis ekipomis – 6 iš 12 (5/10 reguliariajame). Žalgiriečiams nepavyko parklupdyti tik čempiono „Real“, kuriam nusileido abu kartus – 66:87 namuose ir 81:88 Ispanijoje. Bet gali būti, kad šiemet nuo to nepabėgs ir madridiečiai, kadangi pernai Kaune fenomenalų pasirodymą surengęs visos Eurolygos MVP Luka Dončičius (pelnė 28 taškus ir surinko net 35 naudingumo balus – Krepšinis.lt) šią vasarą savo talentą perkėlė į NBA lygą.

Likus parai iki oficialaus Eurolygos starto Krepšinis.lt pristato pagrindinius sezono favoritus – penkis didžiuosius klubus, kurie tikisi titulo likimą išsiaiškinti tarpusavyje.

Vassilis Spanoulis ir Janis Strelnieks

Pirėjo „Olympiakos“

Penkios nesėkmės prieš „Žalgirį“ ir pralaimėtas Graikijos lygos finalas kainavo postą treneriui Ioanniui Sfairopoulos. Bet nėra to blogo, kas neišeitų į gera – į Pirėjų atvyko ką tik Europos taurę su Stambulo „Daruššafaka“ į viršų kėlęs Davidas Blattas. Šio specialisto plačiau pristatyti turbūt net nereikia. 2014-taisiais Tel Avivo „Maccabį“ į Eurolygos sostą užtempęs strategas paskui pusantrų metų vadovavo pačiam LeBronui Jamesui ir Klivlando „Cavaliers“.

Pasikeitimų Pirėjuje įvyko ne tik trenerių štabe: saulėtąją Graikiją apleido keturi amerikiečiai – Brianas Robertsas, Bobby Brownas, Jamelis McLeanas, Hollisas Thompsonas, kanadietis Kyle'as Wiltjeras ir prancūzas Kimas Tillie.

Atsilaisvinusias vietas užpildė naujokai Nigelis Williamsas-Gossas, Janis Timma, buvęs žalgirietis Axelis Toupane'as, Zachas LeDay'us ir Aleksandras Vezenkovas. Be to, komandoje liko jos simboliai: graikų trio – Vassilis Spanoulis, Kostas Papanikolaou ir Georgios Printezis, taip pat latvis Janis Strelniekas bei Nikola Milutinovas.

Gynybą akcentuojančiam D. Blattui teks pasukti galvą, kaip paslėpti 36-erių metų veterano V. Spanoulio trūkumus. Be to, gali kilti rūpesčių ir dėl ne jaunyn einančio G. Printezio, kuriam sezono eigoje stuktels 34-ti, sveikatos.

Apskritai OLY komplektacija kelia tam tikrų klausimų. Pavyzdžiui, kodėl reikėjo taip pergrūsti lengvojo krašto poziciją (K. Papanikolaou, A. Toupane'as, J. Timma, Z. LeDay'us), o ne įsigyti dar nors vieną žmogų po krepšiu, t. y. ketvirtą ar penktą numerį? Vienos-kitos detalės graikams gali iki Finalo ketverto ir pristigti.

Vasaros pirkiniai: Davidas Blattas ir Nigelis Williams-Gossas. D. Blattas – gerų rezultatų garantas ir N. Williamsas-Gossas, kurio norėjo ir „Žalgiris“, gali jų jam padėti pasiekti. Po 17 taškų ir 7 rezultatyvius perdavimus Belgrado „Partizan“ gretose rinkęs įžaidėjas bus svarbi „Olympiakos“ mozaikos dalis, ypač žinant V. Spanoulio amžių. Juk turbūt ne veltui graikai Nigeliui pasiūlė iškart trejų metų sutartį.

Praradimas: Jamelis McLeanas. Jis nebuvo svarbiausias OLY ginklas, tačiau patikimas ramstis. Sezono metu metė 25 taškus į CSKA krepšį ir dar atkovojo 12 kamuolių, o antrame ketvirtinalio mače 21 tašku nuskriaudė ir žalgiriečius. Jamelio taškų, šuolio ir centimetrų šiemet Graikijoje trūks.

Pirmi rezultatai: „Olympiakos“ – „Holargos“ 85:70, „Olympiakos“ – „Holargos“ 88:78.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 45 proc., pirma vieta – 9 proc.

Prognozuojama vieta: 5.

Nickas Calathesas

Atėnų „Panathinaikos“

Ketvirtfinalyje namų aikštės pranašumą turėjęs PAO seriją su „Real“ pradėjo tiesiog įspūdinga pergale 95:67 (po trijų kėlinių – 77:44), tačiau vėliau subyrėjo, atidavė seriją 1:3 ir užleido vietą Finalo ketverte. Nors vėliau atėniečiai reabilitavosi Graikijos čempionate, šiemet jų tikslai – kur kas aukštesni.

„Eurolygos ketverto man negana. Aš nenoriu tik į jį patekti, noriu jį laimėti. Negi atsidūręs jame sakysi: „O taip, aš tai padariau, dabar galima atsipalaiduoti“? Ne, aš noriu laimėti titulą, noriu laikyti tą taurę“, – tiesiai šviesiai rėžė į Atėnus sugrįžęs Stephenas Lasme.

Ar „Panathinaikos“ išties pajėgus tai padaryti? Kodėl gi ne. Graikų čempionai išsaugojo geriausią Eurolygos metų įžaidėją Nicką Calathesą (vid. 14,5 taško ir 8 rez. perd., kuris pernai pergalę atnešusiu reidu per visą aikštę sudaužė žalgiriečių širdis.

Be to, Xavi Pascualis pas save pasikvietė dukart rezultatyviausią turnyro krepšininką Keithą Langfordą, NBA milžiną Georgiosą Papagiannį (220 cm), Ioannį Papapetrou tiesiai iš Pirėjo, universalųjį DeShauną Thomasą ir jau minėtą patyrusį vilką Stephane'ą Lasmę.

Graikijos sostinės klube nebeišvysime Mike'o Jameso, Marcuso Denmono, K. C. Riverso, Kenny Gabrielio, Zacho Auguste'o, Adreiano Payne'o bei Chriso Singletono, tačiau čia savo karjeras toliau tęs du buvę žalgiriečiai Lukas Lekavičius ir Ianas Vougioukas, Nikos Pappas, Mattas Lojeski, atletiškasis Thanasis Antetokounmpo. Taigi potencialo – apsčiai.

Vasaros pirkinys: Keithas Langfordas. Sunkiausiai sulaikomam 2014 ir 2017 m. Eurolygos žaidėjui – jau 35-eri. Taip siautėti, kaip Milane ar Kazanėje, Atėnuose jam niekas neleis, tad tikėtis, kad K. Langfordas kovoje dėl Alphonso Fordo vardo prizo mes iššūkį Aleksejui Švedui, neverta, bet, kai labai reikės taškų, Keithas visada galės pasiūlyti savo paslaugas.

Praradimai: Mike'as Jamesas ir Chrisas Singletonas. Vidutiniškai po 19 taškų ketvirtfinalio serijoje į „Real“ krepšį atseikėjęs M. Jamesas pakėlė sparnus į Milaną, o tritaškių meistras Ch. Singletonas – į Barseloną. Abu buvo itin svarbūs PAO puolimo schemose ir ne tokie pastebimi gynyboje.

Pirmi rezultatai: „Panathinaikos“ – „Pagrati“ 100:66, „Panathinaikos“ – „Ifaistos Limnou“ 93:65.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 60 proc., pirma vieta – 12,5 proc.

Prognozuojama vieta: 4.

Madrido „Real“

Reguliariajame sezone buksavęs (net savo aikštėje neatsilaikė prieš Belgrado „Crveną Zvezdą“) ir tik penktą vietą užėmęs „Real“ tikrąjį krepšinį pradėjo demonstruoti atėjus lemiamų kovų metui. Eurolygos ir ACB čempionų titulai garantavo Pablo Laso geriausio metų trenerio vardą.

Net ir netekę savo MVP Lukos Dončičiaus „Los Blancos“ naująjį sezoną pasitiko nauja pergale – laimėjo Ispanijos Supertaurę. Madride vasarą permainų vėjas nebuvo labai stiprus: išskyrus Luką, praktiškai jokių kitų nuostolių nepatirta. Ir tai yra logiška.

„Real“ sudėtis – puikiai subalansuota. Gynėjų grandyje minutes dalinsis Sergio Llullas, Facundo Campazzo, Jaycee Carrollas, Klemenas Prepeličius, Rudy Fernandezas ir Fabienas Causeuras, lengvojo krašto funkcijas atliks Jeffery Tayloras, Santi Yusta ir Gabrielis Deckas, kamuolio po krepšiu prašys Felipe Reyesas, Anthony Randolphas, Gustavo Ayonas, Walteris Tawaresas bei Ognjenas Kuzmičius.

Akivaizdu, kad su į rikiuotę grįžusiu šimtaprocentinės formos Sergio Llullu, kurį NBA komandų generaliniai vadybininkai užtikrintai išrinko geriausiu ne jų lygoje žaidžiančiu pasaulio krepšininku, „Real“ ir vėl bus labai realus pretendentas triumfuoti vos už 360 km nuo namų esančioje Vitorijoje, kur ir vyks 2019-tųjų Finalo ketvertas.

Vasaros pirkiniai: Klemenas Prepeličius. 21 tašką Europos čempionato finale į serbų krepšį įpyškinęs slovėnas Madride veikiausiai neatstos savo tautiečio L. Dončičiaus, tačiau baus visus iš eilės, kurie bent akimirkai snūstels. Tą Klemenas jau įrodė Supertaurės finale, kai pakilęs nuo suolo tik trečiame kėlinyje pasiuntė į nokdauną „Baskonią“.

Praradimas: Luka Dončičius. Viską, ką galėjo, Europoje laimėjęs Slovėnijos fenomenas dabar bandys užkariauti Amerikos krepšinio gerbėjų simpatijas. Niekas nenustebtų, jei Luka taptų geriausiu šio sezono NBA naujoku ir gal net atvestų Dalaso „Mavericks“ į atkrintamąsias.

Pirmi rezultatai: „Real“ – „Obradoiro“ 81:61, „Real“ – „Baskonia“ 80:73, „Real“ – „Tenerife“ 88:72, „Real“ – „Valencia“ 88:70, „Real“ – „Unicaja“ 89:82.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 60 proc., pirma vieta – 17 proc.

Prognozuojama vieta: 3.

Stambulo „Fenerbahče“

Per vieną laiptelį arba Luką Dončičių nuo apginto titulo buvusi „Fenerbahče“ vasarą sulaukė nemalonių žinių – daugiamilijoninę bendradarbiavimo sutartį nutraukė pagrindinė ekipos rėmėja „Doguš Group“. Taigi Željko Obradovičius tarpsezonį pernelyg neišlaidavo.

„Fener“ atsisveikino su vienu savo lyderių Bradu Wanamakeriu, kuris sudomino pačius Bostono „Celtics“, taip pat Jamesu Nunnally, sulaukusiu Minesotos „Timberwolves“ kvietimo, bei Jasonu Thompsonu, išskridusiu į Kiniją. Į 14 milijonų gyventojų miestą atsikraustė Tyleris Ennisas ir Joffrey Lauvergne – abu iš NBA klubų.

Čia pasiliko ir komandos senbuviai: Kostas Sloukas, Bobby Dixonas (Ali Muhammedas), Melihas Mahmutoglu, Sinanas Guleras, Luigi Datome, Marko Guduričius, Nikola Kaliničius, Nicolo Melli, Janas Vesely. Tam tikrų klausimų gali kelti nebent ketvirta pozicija, kurioje tėra vienas tikras pasirinkimas – N. Melli. Vis dėlto turkų grandas turėtų susirinkti beveik visas pergales namų arenoje ir nesunkiai laikytis lyderių grupėje.

Vasaros pirkinys: Tyleris Ennisas. 18-tasis NBA naujokų biržos šaukimas, būdamas pačiame savo jėgų žydėjime, ne taip dažnai atsiduria Europoje. Pernai Tyleris Los Andželo „Lakers“ starto penkete pradėjo 11 mačų ir viename jų metė 22 taškus, tad sau vietos tikrai atras ir galingoje „Fenerbahče“ sudėtyje.

Praradimas: Bradas Wanamakeris. Ir pulti, ir ginti galėjusio B. Wanamakerio netektis Stambule bus juntama. Bradas per visą pirmąjį Eurolygos ratą tik du kartus nesurinko dviženklio taškų skaičiaus (6 ir 9 tšk.), bet individualiais veiksmais nepiktnaudžiavo – atlikdavo vidutiniškai beveik po 4 rezultatyvius perdavimus.

Pirmi rezultatai: „Fenerbahče“ – „Anadolu Efes“ 62:65, „Fenerbahče“ – „Bešiktaš“ 78:73.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 72 proc., pirma vieta – 22 proc.

Prognozuojama vieta: 2.

Cory Higginsas, Andrejus Voroncevičius

Maskvos CSKA“

Turtingiausias Eurolygos dalyvis jau dvejus metus iš eilės turnyro finalą buvo priverstas stebėti iš šono. Maža to, CSKA ambicijas dar labiau užgauti turėjo rungtynėse dėl trečios vietos patirtas pralaimėjimas „Žalgiriui“ su vienu kukliausiu biudžetų apskritai.

Vasarą Šarūnas Jasikevičius gelbėti CSKA reputacijos į Maskvą taip ir neatvyko, tad prie armiečių vairo ir toliau stovės graikas Dimitrios Itoudis. Esminių permainių sudėtyje irgi neįvyko.

CSKA išsiskyrė su savo veteranais Viktoru Chriapa ir Vitalijumi Fridzonu bei Rusijoje nepritapusiais Leo Westermannu ir Victoru Ruddu. Įsigytas italas Danielis Hackettas ir du Europoje dar neišbandyti JAV atstovai – Alecas Petersas ir Joelis Bolomboy'us.

Bet kuriuo atveju akivaizdu, kad maskviečių žaidimas ir toliau suksis aplink tas pačias figūras: Sergio Rodriguezą, Nando De Colo, Cory Higginsą, Willą Clyburną, Michailą Kulaginą, Semioną Antonovą, Nikitą Kurbanovą, Andrejų Voroncevičių, Kyle'ą Hinesą ir Othello Hunterį.

Atrodo, kad VTB lygos čempionai nepasimokė ir vėl grumsis su centimetrų stygiumi – nė vieno CSKA nario ūgis nesiekia 210 cm, o tai gali tapti rimta problema, kaip kad pernai, kai J. Vesely jiems suvertė net 31 tašką. Beje, panašios taktikos šiemet laikosi ir kitas Rusijos atstovas „Chimki“.

Vasaros pirkinys: Danielis Hackettas. Patikimas žaidėjas abiejose aikštės pusėse, pasižymintis gera individualia gynyba, sugebantis organizuoti atakas, greitai priimantis ne rizikingus, o pasvertus sprendimus. D. Hackettas turėtų sėkmingai kilti nuo suolo ir neleisti subyrėti CSKA žaidimui pasipylus keitimams.

Praradimas: Viktoras Chriapa. Ilgametis CSKA kapitonas nebebuvo toks naudingas aikštėje kaip kadaise, bet už jos ribų, aikštėje, vis dar turėjo tvirtą žodį. Kiek netikėta, bet dabar šias pareigas eis amerikietis Kyle'as Hinesas.

Pirmi rezultatai: CSKA – „Jenisej“ 91:66, CSKA – „Astana“ 86:61.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 82 proc., pirma vieta – 28 proc.

Prognozuojama vieta: 1.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)