Žinias rinko po kruopelę

Pajėgiausia Latvijos ekipa apsigaubė slaptumo skraiste. Nors VEF treniruoja lietuvis, o klubą neseniai papildė Lietuvos rinktinės gynėjas Tomas Delininkaitis, antradienio priešininkus analizuojančių „Lietuvos ryto“ žvalgų užduotis nuo to nė kiek nepalengvėjo.

Todėl pirmą iš trijų žūtbūtinių žingsnių šią savaitę Vilniuje vyksiančiame Eurolygos atrankos turnyre „Lietuvos rytas“ bandys žengti apgraibomis.

„Varžovai slepia savo kortas, sunku surinkti informaciją apie juos. VEF žaidėjus, be abejo, žinome, be to, turime ir kitų informacijos šaltinių. Galiausiai mačo baigtis priklausys nuo mūsų pačių“, – teigė Vilniaus klubo vyriausiasis treneris Dirkas Bauermannas.

Didžiausią nerimą „Lietuvos ryto“ trenerių štabui turėtų kelti VEF gynėjų grandis. Nors Rygoje užsirekomendavęs įžaidėjas iš JAV Earlas Rowlandas vasarą persikėlė į kitą vietos Eurolygoje Vilniuje sieksiančią ekipą – Bandirmos „Banvit“ (Turkija), jį pakeitė priešinga kryptimi pasukęs Dee Brownas. Praėjusiame sezone amerikietis buvo rezultatyviausias Ankaros „Turk Telekom“ klubo žaidėjas, per rungtynes Turkijos pirmenybėse rinkdavęs po 14 taškų.

Greta jo ties tritaškio linija pavojų kels Slovėnijoje vykusiame Europos čempionate rankas jau pamiklinę latviai Kristapas Janičenokas ir Arturas Strelniekas bei savo progų visada tykantis T. Delininkaitis.

Tuo tarpu VEF priekinėje linijoje išvykusius bokštus iš Lietuvos Antaną Kavaliauską ir Donatą Zavacką pakeitė amerikiečiai Antywane'as Robinsonas bei Gani Lawalis.

„Nors VEF slapstosi, šį tą matėme, žinome, kokius jie turi žaidėjus, ką jie moka individualiai. Todėl jų žaidimo planą maždaug įsivaizduojame“, – apie oponentus atsiliepė „Lietuvos ryto“ gynėjas Martynas Gecevičius.

Apie Europos taurę nenori nė pagalvoti

Tiesa, iš nežinios, kurioje VEF prieš sezoną stengėsi laikyti savo konkurentus, išsivadavo ne visi Vilniaus ekipos atstovai.

„VEF? Kas tas VEF? Nieko apie juos nežinau“, – užkluptas iš netyčių, sumišo naujasis „Lietuvos ryto“ atakų organizatorius Omaras Cookas.

Pastaruosius šešerius metus Eurolygoje rungtyniavusiam amerikiečiui niekada neteko susidurti su Europos taurės varžybose žaidusiais latviais, ir O. Cookas neturi jokio noro pakeisti sau įprastos aplinkos.

„Man yra didelis skirtumas, kur žaisti. Aš manau, kad Eurolyga – žymiai aukštesnio lygio turnyras nei Europos taurė. Mes norime varžytis su geriausiais, todėl darysime viską, kad ten patektume“, – pareiškė įžaidėjas.

Prieš sezoną būtent jis buvo įvardintas D. Bauermanno kaip potencialus komandos lyderis. Ką apie tai mano pats O. Cookas?

„Esu labai tylus vaikinas, tačiau, jei komandai reikia lyderio, aš juo būsiu. Prieš atvažiuodamas į Vilnių nebuvau geriausios nuotaikos, bet dabar viskas pasikeitė. Esu laimingas, vėl mėgaujuosi krepšiniu, o mano komandos draugai – puikūs“, – tvirtino vienas daugiausiai rezultatyvių perdavimų Eurolygos istorijoje atlikusių krepšininkų.

Kolektyvas greitai rado bendrą kalbą

O. Cookas – vienas iš šešių „Lietuvos ryto“ naujokų, neskaičiuojant M. Gecevičiaus. Pastarasis klubo aprangą apsivilko po dvejų metų pertraukos.

„Pasikeitė žaidėjai, treneriai. Liko tik vienas Stepas (komandos kapitonas Steponas Babrauskas – DELFI). Dabar jis dar daugiau kalba, – paklaustas, kokias permainas pamatė grįžęs į savo gimtojo miesto komandą, juokėsi snaiperis. – Bet dauguma krepšininkų – matyti iš anksčiau, pažįstami. Be to, visi legionieriai yra tikrai draugiški, todėl šiemet susilipdėme labai greitai, per kelias dienas.“

Pasiruošimas Eurolygos atrankos turnyrui „Lietuvos rytui“ buvo sklandesnis ir dėl to, jog Europos čempionate rungtyniavo vienintelis Renaldas Seibutis – jis prie komandos prisidėjo prieš praėjusio savaitgalio Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes su Klaipėdos „Neptūnu“, kurias vilniečiai laimėjo 87:78.

Tiesa, iš pradžių „Lietuvos rytas“ sezonui turėjo rengtis be D. Bauermanno, bet jo vadovaujamai Lenkijos rinktinei pirmenybės Slovėnijoje baigėsi jau po pirmo etapo.

Sezono stadija – palanki staigmenoms

Nors laiko repeticijoms šįkart netrūko, D. Bauermannas pabrėžė, jog Eurolygos atrankos turnyras pačioje sezono pradžioje yra tarsi loterija, kurioje paprasčiausia sėkmė lemia ne ką mažiau nei savo žaidimą dar styguojančių konkurentų pajėgumas.

„Dar net spalis neatėjo, todėl žaisti tokias atsakingas varžybas yra sudėtinga. Tikiuosi, mums padės savi sirgaliai. Toks klubas kaip „Lietuvos rytas“, toks miestas kaip Vilnius turi būti Eurolygoje. Buvau labai nusivylęs, kad negavome vardinio kvietimo. Ką gi, dabar turime užsitarnauti jį aikštėje“, – kalbėjo specialistas iš Vokietijos.

Ir nors sezonas dar nė dorai neprasidėjo, D. Bauermannas pažadėjo leisti komandai atšvęsti, jei tik jai pavyks pralįsti pro atrankos rėtį.

„Jeigu gyventume arčiau Miuncheno, ko gero, reikėtų nuvažiuoti į „Octoberfest“ šventę. Šiaip ar taip, laisvą dieną žaidėjai tikrai gautų“, – paklaustas, kaip pažymėtų pelnytą kelialapį į Eurolygą, šyptelėjo buvęs Miuncheno „Bayern“ klubo strategas.

„Lietuvos ryto“ ir VEF komandų akistata „Siemens arenoje“ įvyks antradienį, nuo 20.30 val. Sėkmės atveju, antrame kvalifikacijos etape ketvirtadienį vilniečiai susikautų su Varezės „Cimberio“ (Italija) ir Oldenburgo „EWE Baskets“ (Vokietija) poros nugalėtojais.

Pirmame etape taip pat grumsis Rimo Kurtinaičio treniruojama Maskvos srities „Chimki“ (Rusija) ir Ostendės „Telenet“ (Belgija) bei Kęstučio Kemzūros vadovaujama Nymburko ČEZ (Čekija) ir „Banvit“.

Vienintelę laisvą vietą Eurolygoje užimsianti ekipa pateks į D grupę, kurioje rungtyniaus kartu su Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija), Vitorijos „Laboral Kutxa“ (Ispanija), Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis), Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija) ir Krasnodaro „Lokomotiv“ (Rusija) klubais.