Vakar Kauno savivaldybėje vyko Eurolygos generalinė asamblėja.

Nuo šeštadienio Kaune viešėjusi Eurolygos delegacija, vadovaujama generalinio direktoriaus Chordžio Bertomėjaus, Petrašiūnų kapinėse aplankė garsaus krepšinio žinovo Arūno Pakulos ir prieš dvi savaites aikštėje mirusio buvusio žalgiriečio Tauro Stumbrio kapus.

Tris dienas trukusių renginių kulminacija įvyko vakar vėlai vakare, kai Sporto halėje pirmąsias 2004-2005 metų Eurolygos rungtynes žaidė “Žalgiris” ir Tel Avivo “Maccabi”.

“Žalgiris” vienija tautą

Skambant Vidmanto Bartulio sukurtai odei “Tas kosminis krepšinio jausmas”, Muzikinio teatro scenoje pakabintame ekrane prabėgo visi 60 “Žalgirio” gyvavimo metų.

Pagerbti geriausio šalies krepšinio klubo atvyko Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, Kauno meras Arvydas Garbaravičius, Eurolygos direktorius Chordis Bertomėjus, kiti Eurolygos pareigūnai, daugelio Europos bei Lietuvos krepšinio klubų vadovai, taip pat įvairių kartų “Žalgirio” žaidėjai, komandos rėmėjai ir bičiuliai.

Sveikindamas “Žalgirį”, šalies Prezidentas V.Adamkus kalbėjo: “Žalgiris” turi milžinišką įtaką augančiai kartai, formuodamas patriotizmą ir meilę tautai. “Žalgirio” laimėjimai sujungia tautą. Krepšinis buvo vienijanti jėga, kurios negalėjo įveikti joks okupantas”.

Seimo Pirmininkas A.Paulauskas taip pat dėkojo “Žalgiriui” už sugebėjimą vienyti tautą ir už tai, kad išmokė pasaulį tarti žodį “Lietuva”.

Išrinktas geriausiųjų dvyliktukas

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Vytas Nėnius A.Saboniui įteikė ordiną su grandine “Už nuopelnus Lietuvos sportui”.

“Čia ne man, o “Žalgiriui”, - priimdamas apdovanojimą sakė A.Sabonis.

“Žalgirį” sveikino ir buvęs rėmėjas Šabtajus Kalmanovičius, kuriam padedant komanda laimėjo Eurolygą. Jis sukūrė “Žalgiriui” ištisą poemą, kurią skaitydamas nepamiršo paminėti ir neseniai staiga mirusio krepšinio eksperto, intelektualo Arūno Pakulos.

Po sveikinimų buvo paskelbtas geriausių visų laikų “Žalgirio” krepšininkų dvyliktukas bei du treneriai, kuriuos išrinko “Žalgirio” interneto svetainės “zalgiris.lt” lankytojai.

Geriausiais paskelbti šie krepšininkai: Stanislovas Stonkus, Kazys Petkevičius, Stepas Butautas, Romualdas Venzbergas, Algirdas Linkevičius, Modestas Paulauskas, Sergejus Jovaiša, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, Saulius Štombergas, Tajus Ednis ir Arvydas Sabonis.

Geriausiais treneriais pripažinti Vladas Garastas ir Jonas Kazlauskas.

A.Gomelskio sentimentai Lietuvai

Tarp gausybės “Žalgirio” svečių Muzikiniame teatre buvo ir Maskvos CSKA klubo prezidentas Aleksandras Gomelskis.

“Esu labai laimingas, būdamas Kaune. Tai - mano mylimas miestas, jame aš pirmą kartą tapau SSRS čempionu 1955 metais. Smagu matyti savo buvusius auklėtinius - Jovaišą, Paulauską ir kitus, su kuriais mus daug kas sieja. Man kito tokio žaidėjo, kaip Sabonis, ne tik Europoje, bet ir pasaulyje daugiau nėra, - kalbėjo A.Gomelskis, prieš du dešimtmečius dar buvęs vienu aršiausiu “Žalgirio” priešų. - Lietuva - man artima šalis, esu nusipelnęs Lietuvos treneris. Jeigu ne Lietuvos krepšininkai, aš niekada nebūčiau tapęs olimpiniu čempionu”.

S.Jovaiša juokėsi, kad A.Gomelskis iki šiol prisimena visas jo “nuodėmes”.

Tačiau pats rusų krepšinio tėvas kalbėjo rimtai: “Jovaiša buvo didis krepšininkas. Tačiau jį nebuvo lengva valdyti - kai reikėdavo, aš jį paglostydavau, o kartais - prilaikydavau. Bet savo darbą aikštėje jis atlikdavo meistriškai - ir už “Žalgirį”, ir už rinktinę”.

Viršelį puošia Šaro nuotrauka

Sekmadienį Eurolygos vadovas Ch.Bertomėjus Sporto halėje pristatė naują 2004-2005 metų Eurolygos informacinį leidinį “Media guide”, ant kurio viršelio - triumfuojantis ir emocijų kupinas “Maccabi” įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius.

“Tai antrasis toks leidinio pristatymas. Pirmasis vyko praėjusiais metais Romoje, tuomet jame dalyvavo Dejanas Bodiroga ir Karltonas Majersas. Dabar turime dvi ryškiausias krepšinio žvaigždes - Arvydą Sabonį ir Šarūną Jasikevičių”, - taip garsiausius Lietuvos krepšininkus, dėl kurių Kaunas tarsi tapo naujo sezono Eurolygos sostine, pristatė Ch.Bertomėjus.

“Džiaugiuosi, kad ant viršelio - toks linksmas lietuvis”, - šmaikštavo A.Sabonis.

Neliko skolingas ir Š.Jasikevičius: “Noriu padėkoti Eurolygai už tokią gražią nuotrauką. Kaip visada, joje esu labai ramus ir save kontroliuojantis”.

Nuvilnijus juoko bangai, A.Sabonis pridūrė: “Linkiu tau atrodyti taip, kaip save įsivaizduoji ant viršelio, per rytojaus rungtynes su “Žalgiriu”.

A.Sabonis ir Š.Jasikevičius pasirašė 10 leidinio egzempliorių, kurie atiteko vakar “Žalgirio” ir “Maccabi” rungtynes stebėjusiems žiūrovams.

“Džiaugiuosi, jog Eurolygos vadovai rado laiko pagerbti mūsų komandą 60-mečio proga, kad atvyko į mūsų mažytę krepšinio šalį, į mūsų mylimą miestą. Tai - didelis mūsų valstybės ir mūsų klubo įvertinimas”, - sakė A.Sabonis.