Tačiau naujų veidų netrūks ir šiemet: tiek ir tarp pačių klubų, tiek ir jų sudėtyse. Eurolygos gretas paliko keturios praėjusio sezono ekipos – jas pakeitė naujokės. Vietoje Malagos „Unicaja“ (9 vieta), Valensijos „Basket“ (11), Bambergo „Brose“ (12) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (14) pavadinimų matysime Stambulo „Daruššafaką“, Las Palmo „Gran Canarią“, „Bayern“ ir Podgoricos „Budučnost“.

Praėjusį sezoną stebuklus kūręs ir galutinę trečią vietą iškovojęs Kauno „Žalgiris“ laimėjo 6 iš 8 mačų su tais klubais, kurie paliko turnyrą. Akivaizdu, kad ne prastesnio rezultato Šarūno Jasikevičiaus diriguojami vyrai sieks ir šį sezoną, nes kiekvieno pralaimėjimo kaina čia – milžiniška.

Pavyzdžiui, užpernai trečią ir devintą vietą reguliariajame sezone skyrė viso labos trys pergalės.

Įprastai turnyro aritmetika rodo, kad iš 15 namų rungtynių reikia laimėti 12, o iš 15 išvykų susitikimų reikia 6-7 pergalių. Maždaug tiek garantuoja vietą aštuntuke. 18 pergalių tikrai suteikia vietą atkrintamosiose, o 21 ir daugiau – vietą geriausiųjų ketvertuke.

Ar nors viena iš keturių Eurolygos naujokių yra pajėgi tai padaryti? O gal jos tebus lengvas grobis turnyro senbuviams ir turtuoliams?

Krepšinis.lt pristato pirmas keturias naujojo sezono komandas, kurios pamėgins kišti pagalius į ratus pripažintiems favoritams.

Podgoricos „Budučnost“

Kiek nelauktai „Crveną Zvezdą“ Adrijos lygos finale 3:1 užgesinę Aleksandaro Džikičiaus auklėtiniai atsidūrė Eurolygoje.

Į naują iššūkį juodkalniečiai pažiūrėjo rimtai ir tarpsezonio metu pasistiprino iš peties: įsigijo tris amerikiečius – įžaidėją Aaroną Craftą, puolėjus Coty Clarke‘ą ir Earlą Clarką, prancūzą Edwiną Jacksoną ir 216 cm ūgio centrą Aleną Omičių iš tos pačios „Crvenos Zvezdos“.

Be kita ko, „Budučnost“ išsaugojo finalo MVP tapusį bosnį Nemanją Gordičių, taip pat Nikolą Ivanovičių ir brolius Suadą bei Seadą Šehovičius.

Visgi po 15 metų pertraukos į pajėgiausią Europos klubų turnyrą grįžtančios Podgoricos komandos veikiausiai laukia panašus likimas kaip ir tada, 2003 m., kai buvo užimta 23 vieta tarp 24 dalyvių.

Juodkalniečių reiktų prisibijoti „Morača“ sporto arenoje, kuri tikrai nebus tyli ir svetinga. Tačiau tokių pergalių, kaip pernykščio „Crvena Zvezda“ triumfo Madride 87:83 prieš būsimąjį čempioną „Real“, vargu, ar verta tikėtis.

Vasaros pirkinys: Edwinas Jacksonas. Į net po 21,7 taško užpraėjusiame Ispanijos ACB lygos sezone rinkusį prancūzą akys kryps ir Juodkalnijoje. Pernai ir Barselonoje, ir Kinijoje spėjusiam pažaisti gynėjui „Budučnost“ puolime bus atrištos abi rankos ir dar įteiktas kamuolys.

Praradimas: Justinas Doelmannas. 33-ejų metų veteranas, turintis savo kuprinėje ne vieną Eurolygos sezoną, tikrai pridėtų patirties. Dar palyginti neseniai, 2016 m., puolėjas yra smeigęs 6 iš 7 tritaškių į „Real“ krepšį ir su 24 taškais padėjęs iš Ispanijos sostinės išsivežti pergalę.

Pirmi rezultatai: „Budučnost“ – Igokea“ 90:86, „Budučnost“ – „Partizan“ 90:87 (po pratęsimo), „Budučnost“ – „Crvena Zvezda“ 75:89, „Budučnost“ – „Krka“ 86:64.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 2,5 proc., pirma vieta – 0,2 proc.

Prognozuojama vieta: 16.

Las Palmo „Gran Canaria“

Xavi Rabaseda

Valensijos „Basket“ krepšininkus Ispanijos čempionato atkrintamosiose pranokusi „Gran Canaria“ ne tik pateko į ACB lygos pusfinalį, bet ir pelnė kelialapį į Eurolygą. Tarpsezonio įkarštyje D. J. Seeley į „Rytą“ išsiuntę ispanai įsigijo du buvusius Vilniaus ekipos žaidėjus – 178 cm ūgio Cleviną Hannah ir D. J. Strawberry. Abu jie niekada negarsėjo gynyba ir tai išryškėjo jau pirmame naujojo sezono susitikime.

„Gran Canarią“ gretas taip pat papildė prancūzas Kimas Tillie, sunkusis puolėjas iš JAV Christopheris Evansas, britas Luke‘as Nelsonas ir naujasis treneris Salva Maldonado – patyręs Ispanijoje, bet niekuo nepasižymėjęs Europos turnyruose.

Panašu, kad su tokiomis pajėgomis Las Palmo klubas yra pasmerktas galynėtis su „Budučnost“ dėl priešpaskutinės pozicijos reguliariajame sezone. Tuo labiau, kad teks žaisti dviem frontais, o skrydžiai iš Kanarų salyno į žemyninę Europą nebus patys patogiausi Eurolygoje.

Vasaros pirkinys: Kimas Tillie. 30-metis aukštaūgis, kuris Eurolygoje yra rinkęs ir 31 naudingumo balą, neabejotinai pridės solidumo po krepšiais. Iš Pirėjo „Olympiakos“ atvykusiam prancūzui nesvetima ir gynyba – naujoje komandoje jam dažnai teks uždarinėti duris po komandos draugų snūstelėjimų.

Praradimas: treneris Luisas Casimiro. Šią savaitę Vilniuje viešėjęs ir per akistatą su Dainiumi Adomaičiu nieko nepešęs strategas Las Palme pasiekė skambių pergalių: 2016 m. iškovojo pirmą klubo istorijoje Ispanijos Supertaurę, o šiemet komandą išvedė į Eurolygą.

Pirmi rezultatai: „Gran Canaria“ – „Barcelona“ 78:98.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 5 proc., pirma vieta – 0,4 proc.

Prognozuojama vieta: 15.

Miuncheno „Bayern“

Nihadas Djedovičius

Galingai visą praėjusį sezoną Vokietijoje atrodę bavarai (31/3) neišskydo ir prasidėjus atkrintamosioms: pusfinalyje 3:1 eliminavo „Brosę“, o finale 3:2 įveikė Berlyno ALBA su Mariumi Grigoniu ir po trejų metų pertraukos susigrąžino čempionų karūną. „Bayern“ neužmigo ant laurų ir vasarą – kaip reikiant pasidarbavo žaidėjų turguje.

Vokietijos čempionai pirko praktiškai tik tuos, kurie jau yra žaidę Eurolygoje: du Bambergo atstovus – Maodo Lo ir Leoną Radoševičių, Nemanją Dangubičių iš „Crvenos Zvezdos“ ir Petterį Koponeną iš „Barcelonos“. Paskutinis ir skambiausias pirkinys – amerikietis Derrickas Williamsas, dar pavasarį gynęs Los Andželo „Lakers“ garbę.

Išsaugojęs savo branduolį – Eurolygos rekordininką Stefana Jovičų (19 rez. perd.), jo tautiečius serbus Vladimirą Lučičių ir Milaną Mačvaną, „Bundesligos“ finalo MVP Danilo Barthelį, Nihadą Djedovičių, Alexą Kingą, amerikiečius Deviną Bookerį ir Braydoną Hobbsą – „Bayern“ šį sezoną tikriausiai dar tik bandys apšilti kojas prieš kitus metus, kuriems jie jau turi garantuotą vietą Eurolygos 18-tuke. Vis dėlto instrumentų patriukšmauti Dejanas Radonjičius gali pakankamai atrasti jau ir šiemet.

Vasaros pirkinys: Derrickas Williamsas. 2011-tųjų NBA naujokų biržoje žemiau tik už Kyrię Irvingą pašauktas sunkusis kraštas iki galo nepateisino į jį dėtų vilčių ir po septynių sezonų už Atlanto (su trumpu vizitu Kinijoje) atsisuko į Europą. Geriausią vakarą NBA lygoje 31 tašką metęs ir 16 kamuolių atkovojęs atletiškas puolėjas gali pataikyti ir iš toli, tačiau didžiausią grėsmę visgi kels po krepšiais.

Praradimas: Jaredas Cunninghamas. Taip pat NBA patirties turintis atakuojantis gynėjas pernai Europos taurės atkrintamosiose rinko po daugiau nei 14 taškų. Jis skriaudė ir „Lietuvos rytą“, įmetęs 18 ir 23 taškus.

Pirmi rezultatai: „Bayern“ – „Ulm“ 83:77, „Bayern“ – „Vechta“ 79:66.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 7 proc., pirma vieta – 1 proc.

Prognozuojama vieta: 14.

Stambulo „Daruššafaka“

Stambulo Daruššafaka

Eurolygoje komandų liko tiek pat, o derbių padaugėjo. Dėl stipriausio Stambulo krepšinio klubo vardo šį sezoną kovos nebe tik „Fenerbahče“ ir „Anadolu Efes“, bet ir į turnyrą sugrįžusi „Daruššafaka“, tapusi Europos taurės nugalėtoja.

Kaip ir „Gran Canaria“ ekipos atveju, treneris, padovanojęs komandai bilietą į Eurolygą, paliko savo postą: Davidas Blattas su jam į parankę įsikibusiu Kęstučiu Kemzūra perėmė Pirėjo „Olympiakos“ vairą.

Turkai vasarą nesnaudė: į Stambulą atsikraustė keturi nauji amerikiečiai – Markelis Brownas ir Jeremy Evansas iš NBA G lygos, Ray‘us McCallumas iš „Unicajos“ ir Jonas Diebleris iš Stambulo „Bešiktaš“ – bei latvis Žanis Peineris iš Panevėžio „Lietkabelio“.

„Daruššafaka“ neišsaugojo pagrindinio pergalės Europos taurėje architekto Scottie Wilbekino, bet jos gretose liko kiti du legionieriai – Stantonas Kiddas ir Michaelas Ericas, taip pat keli patyrę turkai – Oguzas Savas, Furkanas Aldemiras.

Visgi būtų didelė staigmena, jei su tokiais resursais Eurolygos sugrįžėlė sugebėtų įsiterpti į lenktynes dėl vietos pirmame dešimtuke. Greičiausiai 43-ejų metų treneriui Ahmetui Čaki teks tenkintis pavienėmis pergalėmis ir tuo, kad jo komanda – ne paskutinė.

Vasaros pirkinys: Ray‘us McCallumas. Pernai „Unicajai“ atstovavęs R. McCallumas Eurolygoje vidutiniškai rinko po 9 taškus, o rezultatyviausią pasirodymą surengė būtent prieš „Žalgirį“. Laimei, jo 19 taškų nublanko prieš pergalingą Edgaro Ulanovo metimą su sirena (83:85). Ray‘us Turkijoje turėtų gauti gerokai daugiau laisvės nei pas žaidimo minučių dalintoją visiems Joaną Plazą.

Praradimas: Scottie Wilbekinas. Trenerio D. Blatto netektis – milžiniška, bet taškus aikštėje renka krepšininkai. Fantastiškai lemiamoje Europos taurės turnyro stadijoje žaidęs amerikietis pakėlė sparnus į Tel Avivo „Maccabį“. 10 taiklių tritaškių ir 41 pelnytas taškas pusfinalyje bei 26 taškų vidurkis finalo serijoje – tai, ko „Daruššafakai“ tikrai trūks Eurolygoje.

Pirmi rezultatai: žaidė tik draugiškas.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 8 proc., pirma vieta – 1 proc.

Prognozuojama vieta: 13.

Antroje naujojo Eurolygos sezono pristatymo dalyje Krepšinis.lt apžvelgs pagrindinius „Žalgirio“ konkurentus, su kuriais teks stumdytis dėl vietos atkrintamosiose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)