Turnyro ketvirtfinalyje „Rytas“ susitiks su Valensijos „Valencia Basket“. Būtent ši ekipa, tiesa, anuomet žinoma kitu pavadinimu, buvo Vilniaus ekipos varžovas istoriniame 2004-2005 metų sezone. Prieš keturiolika metų Europos taurės pusfinalyje sostinės klubas susitiko su galingąją Valensijos „Pamesa“.

Tuo metu Valensijos komandos garbę gynė tokie žaidėjai kaip Igoris Rakočevičius, Ademola Okulaja, Fabricio Oberto, Dejanas Tamoševičius ir Antoinas Rigaudeau. Garsiomis žvaigždėmis išsiskyręs Ispanijos klubas buvo įvardijamas kaip ryškus šios pusfinalio poros favoritas.

„Žiūrint į Valensijos ekipos pavardes, atrodo, jog nugalėti jų neįmanoma, bet krepšinį žaidžia ne pavardės, o laimi tas, kas geriau pasirengęs“, – prieš akistatą kalbėjo Vilniaus ekipos treneris Tomo Mahoričius.

2004-2005 metų sezone atkrintamųjų varžybų serija buvo žaidžiama dvejose rungtynėse – išvykoje bei namuose, o geresnį taškų santykį surinkusi ekipa žengė į kitą etapą.

Pirmoji Vilniaus ekipos bei „Pamesos“ akistata vyko Ispanijoje ir joje sostinės ekipa parodė, jog nepaiso autoritetų. T. Mahoričiaus treniruojamai sostinės ekipai jau nuo susitikimo pradžios teko besivejančių vaidmuo.

Po dviejų kėlinių vilniečiai turėjo 9 taškų deficitą, tačiau įspūdingai trečiąjį ketvirtį sužaidę Vilniaus krepšininkai atsitiesė ir jau pirmavo 61:58. Paskutinio ketvirčio metu „Pamesa“ sugebėjo išsiveržti į priekį bei įgyti dviejų taškų pranašumą, kurį vilniečiai norėdami žengti į finalą privalėjo likviduoti namuose.

Tituluoti varžovai vedini 32 taškus pelniusio Igorio Rakočevičiaus iškovojo trapią pergalę dviejų taškų skirtumu – 77:75. Vilniečių gretose sunkiai sustabdomas buvo amerikietis Tyronas Nesbis pelnęs 30 taškų, tačiau trūko kitų krepšininkų indėlio – visus komandos taškus pelnė vos 7 krepšininkai.

Būtent T. Nesbis turėjo galimybę išplėšti pergalę, tačiau paskutinėmis sekundėmis jo mestas kamuolys praskriejo pro šalį.

„Turėtume būti patenkinti rezultatu, nes jis palieka galimybę kovoti dėl patekimo į finalą“, – po pralaimėjimo Ispanijoje sakė R.Štelmaheris.

Atsakomoji dvikova pilnutėlėje „Siemens“ arenoje taip pat klostėsi klampiai ir apylygiai. Gausiai savų žiūriovų palaikomi vilniečiai taškas į tašką žaidė daugiau nei du kėlinius. Po 16 taškų surinkusių T. Nesbio bei Roberto Štelmaherio vedini vilniečiai trečiame kėlinyje įgavo trapų pranašumą – 58:52.

Robertas Javtokas kartu su Hariu Mujezinovičiumi įspūdingai rungtyniavo gynyboje ir sustabdė svečių aukštaūgius. Svečius į priekį vesti bandė I. Rakočevičius, tačiau serbo pelnytų 17 taškų nepakako.

11 tūkstančių sirgalių „Siemens“ arenoje palaikomi vilniečiai 75:65 palaužė „Pamesa“ ir sensacingai pateko į Europos taurės finalą. Pergalingose rungtynėse 12 taškų pridėjo Tomas Delininkaitis, 10 pelnė Simas Jasaitis, po 7 surinko H. Mujezinovičius ir Andrius Šležas.

Finale Vilniaus klubas 78:74 įveikė Kozario „Makedonikos“ ir pirmą kartą klubo istorijoje iškovojo Europos taurę.

Vilniaus „Rytas“ dar kartą peržengti Valensijos ekipos barjerą Europos taurėje bandys jau kitą savaitę. Rungtynių iki dviejų pergalių serijoje pirmasis mačas vyks Ispanijoje kovo 5 dieną. Atsakomoji akistata sostinėje vyks kovo 8 dieną, o bilietus į ketvirtfinalio rungtynes platina „Tiketa“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)