Kuklumas duoda naudos

Likus dviems turams iki Europos taurės varžybų pirmo etapo pabaigos elitiniame komandų, vis dar nepatyrusių nesėkmės kartėlio, klube „Lietuvos rytui“ kompaniją palaiko tik trys ekipos: Sankt Peterburgo „Spartak“, Maskvos srities „Chimki“ (abi – Rusija) ir BCM „Gravelines“ (Prancūzija).

Dar viena pergalė pirmadienį namuose prieš Novo Mesto „Krka“ (Slovėnija) krepšininkus vilniečiams garantuotų ir pirmą vietą F grupėje.

„Lietuvos ryto“ ekipa Europos taurės turnyre neturi lygių pagal kovą dėl atšokusių kamuolių (vidutiniškai 42 kamuoliai per rungtynes), o pagal įmestų ir praleistų santykį (+91) nežymiai nusileidžia tik „Gravelines“ komandai (+94).

Tačiau Vilniaus „Sakalų“ klubą ir Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktinę treniruojantis Kazys Maksvytis lipdyti Lietuvos atstovams favoritų etiketės kol kas nesiryžta.

„Anksti žarstytis tokiais drąsiais pareiškimais, nors „Lietuvos rytas“ demonstruoja išties gražų, gerą krepšinį. Vilniečių žaidimas turėtų dar pagerėti, todėl priskirti juos potencialių favoritų ateityje gal ir bus galima, bet palaukime bent jau antro etapo“, – svarstė K. Maksvytis.

Tuo tarpu trijų dešimtmečių darbo krepšinyje patirtį sukaupęs Vilniaus „Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos“ vyriausias treneris Šarūnas Sakalauskas įsitikinęs, kad, nepaisant pilnėjančios pergalių kraitės, „Lietuvos rytui“ derėtų ir toliau laikytis tylios partizaninės kovos taktikos ir apie savo ambicijas garsiai netrimituoti.

„Mąstant strategiškai, savęs vadinti favoritu niekada nereikia. Tai tik suteiktų varžovui daugiau motyvacijos kovoti. Geriau ramiai ir tyliai žaisti rungtynes po rungtynių, ką „Lietuvos rytas“ iki šiol sėkmingai ir daro. Tegu kiti vadinasi favoritais – nuo to žaisti bus tik lengviau“, – neabejojo specialistas.

Požiūris į varžovus – nevienareikšmis

Abu krepšinio ekspertai sutarė, kad „Lietuvos ryto“ žaidimas Europos taurės turnyre nuteikia viltingai, o treneriui Aleksandrui Džikičiui pavyksta protingai išnaudoti turimus resursus.

„Prisikabinti visada yra prie ko, bet „Lietuvos rytas“ šiemet ryškių spragų neturi. Kiekvienoje pozicijoje yra po keletą krepšininkų, sėkmingai keičiančių vienas kitą, geras treneris“, – sakė K. Maksvytis.

„Komanda išvengia bereikalingų permainų, visi žaidėjai tinka ir atlieka savo darbą. Man ypač krenta į akis tai, kad komanda gerai ginasi.

Kalbant apie trenerį, A. Džikičius gan sklandžiai įsiliejo į klubą. Sprendžiant iš žiniasklaidos, jis apsiėjo be verkšlenimų, nors, pavyzdžiui, prieš Eurolygos atrankos turnyrą „Lietuvos rytui“ trūko ir žaidėjų, ir laiko. A. Džikičius gana greitai paruošė komandą taktiškai, motyvavo ją, sulipdė vieningą kolektyvą“, – kalbėjo Š. Sakalauskas.

Tiesa, K. Maksvytis pastebėjo, kad pirmąjį Europos taurės etapą sostinės klubas įveikė išvengdamas sunkiausių išbandymų.

„Galima sakyti, kad rimtesnio varžovo „Lietuvos rytas“ dar nesulaukė. Tad daugiau apie vilniečių šansus bus galima pasakyti pamačius, kaip jie kovos antrame etape“, – samprotavo treneris.

Š. Sakalauskas buvo kiek kitokios nuomonės.

„Grupė nebuvo labai lengva: aš linkęs manyti, kad „Lietuvos rytas“ žaidė solidžiai ir tiesiog užgožė savo varžovus“, – teigė Š. Sakalauskas.

Debiutantų šansais ir tiki, ir abejoja

Daugiau pagyrimo nei kritikos žodžių iš DELFI kalbintų ekspertų susilaukė ir antras Europos taurės varžybose kovojantis Lietuvos klubas – Prienų „Rūdupis“. Pirmą kartą Senojo žemyno taurių turnyruose savo jėgas mėginantys prieniškiai (2 pergalės/2 pralaimėjimai) C grupėje žengia trečioje vietoje.

„Įspūdis – neblogas, ši komanda ypač talentinga puolime. Tik gaila, kad prieniškiai pralaimėjo du mačus namuose – tai gali tapti lemiamu faktoriumi. Būtų staigmena, jei „Rūdupiui“ pavyktų išvykoje nugalėti Salonikų „Aris“ krepšininkus, ir dar dideliu skirtumu“, – bronzinių praėjusio sezono Lietuvos čempionato prizininkų perspektyvas pratęsti kovą kitame etape nagrinėjo K. Maksvytis.

„Prieniškių debiutas turėtų džiuginti ir savus sirgalius, ir Lietuvos krepšinio visuomenę. „Rūdupis“ – mažo miestelio komanda – nei žaidžia blogai, nei pralaimi triuškinančiais skirtumais. Aš prieniškių galimybes patekti į antrą etapą vertinčiau palankiai“, – optimistiškiau nusiteikęs buvo Š. Sakalauskas.

Norint nepriklausomai nuo kitų komandų pasirodymo patekti į antrą etapą, „Rūdupiui“ antradienį namuose būtina įveikti Groningeno „GasTerra Flames“ (Olandija) ekipą ir kitą savaitę išvykoje atsirevanšuoti Salonikų „Aris“ (Graikija) krepšininkams daugiau nei 11 taškų skirtumu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją