2002 metais jis pabaigė “Wake Forest” universitetą Šiaurės Karolinos valstijoje ir tapęs vienu iš dviejų geriausiai žinomų universiteto sportininku apsigynė bakalauro laipsnį komunikacijų srityje. „Aš tikrai esu labai patenkintas, kad pirmiausia pabaigiau mokslus. Koledže subrendau kaip žmogus ir žaidėjas, – praeitą mėnesį amerikiečių žiniasklaidai sakė Darius.

Dabar 205 cm ūgio krepšininkas iš Lietuvos nebeabejoja, ar jis pasirinko teisingą kelią palikdamas savo Tėvynę ir nuvykęs mokytis į JAV. „Mano šalyje nebuvo tokių komandų, kurios galėjo mokėti pakankamus pinigus už profesionalų krepšinį, kad galėčiau išlaikyti save ir savo šeimą – samprotauja Darius – ko gero, mokslai JAV buvo geriausia išeitis“.

2002 m. antrajame NBA „drafto“ etape Darių pasikvietė Bostono „Celtics“, tačiau lietuvis pasirinko kitą kelią – nenorėdamas didesnę dalį laiko praleisti ant gerai tą sezoną sukomplektuotos vienos stipriausių Rytų regiono komandų atsarginių žaidėjų suoliuko, jis nusprendė pabandyti laimę Europoje – vienerius metus rungtyniavo Maskvos CASK ekipoje.

2003-iųjų metų vasarą “Sacramento Kings“ paaukojo net du antrojo NBA „drafto“ etapo šaukimus, kad įgautų teisę į Darių.

Po vasario 15 d. Čikagoje “Sacramento Kings” komandos pralaimėtų rungtynių “Bulls” ekipai (102:107) D.Songaila drabužinėje sutiko atsakyti į “Amerikos lietuvio” korespondento klausimus.

Kaip vertini savo ir komandos žaidimą šiame sezone?

Nors savo divizione “Kings” užima antrąją vietą, norėtųsi, kad komandai sektusi geriau. Pralaimėjome kelias rungtynes toms komandoms, kurioms neturėjome pralaimėti.

Savo žaidimu taip pat nesu visiškai patenkintas, nežaidžiu taip kaip aš noriu, o ir mano treneriai trokšta pamatyti daugiau mano sugebėjimų.

Šį sezoną keletą jusų komandos žaidėjų persekioja traumos, taigi tau daugiau laiko tenka praleisti aikštelėje...

Tai tarsi dar labiau įpareigoja žaisti geriau ir įrodyti, kad ne veltui esi pakviestas į komandą. Visada turi būti pasiruošęs išbėgti į aikštelę ir parodyti visus savo sugebėjimus.

Kelerių metų kontraktas tave sieja su “Sacramento Kings” klubu?

Turiu dar vienerių metų kontraktą ir per anksti šnekėti apie kokias tai permainas. Aš esu patenkintas komandoje vyraujančia atmosfera ir man sudarytomis sąlygomis. Skųstis neturiu kuo, esu patenkintas galėdamas žaisti Sakramente.

Rungtynių su “Bulls” komanda išvakarėse, vasario 14 d., pažymėjai savo 27 – ąjį gimtadienį. Jis kartu sutapo su Valentino diena. Kaip pažymėjai šias šventes?

Su žmona nuėjome pavakarieniauti į restoraną ir tuo šventės baigėsi. Kitą dieną laukė atsakingos varžybos, tad švęsti nebuvo kada...

Papasakok apie savo šeimą. Ar dažnai išpuola galimybė pabūti kartu?

Su būsima žmona Jeckie susipažinau dar besimokydamas “Wake Forest” universitetą, kurį baigęs, po metų, apsivedžiau. Gyvename kartu, nors laiko vienas kitam turime labai nedaug. Kol kas neplanuojame šeimos pagausėjimo – visa galva šiuo metu “pramušta” krepšiniui.

Ar būdamas toli nuo Lietuvos nejauti nostalgijos Lietuvai?

Didelės traukos Lietuvai nejaučiu, kadangi kiekvieną vasarą tenka čia sugrįžti. Žinoma, labai pasiilgstu ten likusių tėvų, sesers, artimiausių draugų. Aš Amerikoje sukūriau šeimą, čia mano namai, čia tęsiasi mano sportinė karjera, bet gyvendamas JAV nesijaučiu nutolęs nuo tėvynės.

Ar ketini ginti savo šalies garbę Europos čempionate?

Kol nėra pasibaigęs NBA sezonas sunku atsakyti į šį klausimą. Viskas paaiškės pasibaigus čempionatui. Nežinau kaip man susiklostys tolesnė jo eiga ir kuria linkme pasisuks mano tolesnė karjera.

Kaip išnaudoji savo laisvalaikį?

Laisvalaikio praktiškai ir neturiu. NBA ilsėtis nėra kada. Didžiausias mano poilsis truks keturias dienas, kai vyks “Visų žvaigždžių” savaitgalis (šis renginys vyko vasario 25- 27 dienomis – aut.past.). Per šį laiką su žmona ketiname aplankyti jos tėvus. Vėliau vėl visą dėmesį teks sutelkti krepšiniui.

Praėjusį ketvirtadienį D.Songaila sužaidė geriausias savo karjeros NBA rungtynes, tačiau jos nebuvo vainikuotos pergale. Vasario 24 d. "Sacramento Kings” išvykoje nusileido vokiečio Dirko Nowitzkio vedamai "Dallas Mavericks" ekipai - 113:122 (23:27, 32:31, 33:24, 25:40).

D.Songaila šiose rungtynėse pagerino beveik visus karjeros rekordus - aikštėje praleido 45 minutes, pelnė 23 taškus (10/14 dvitaškių, 3/5 baudų), atkovojo 12 kamuolių (6 puolime), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir nė karto neprasižengė, tačiau 6 kartus suklydo.