Daugiau nei 200 jaunųjų krepšininkų ir 16 komandų atvyksta į vieną vietą, jos tris dienas nuo penktadienio kaunasi 4 grupėse po 4 komandas. 2 geriausiai pasirodžiusios patenka į ketvirtfinalį ir iškovoja vietą kito sezono A divizione. 3-4 vietą užėmusios komandos rungtyniaus savotiškame „išlikimo“ etape, kuriame per atkrintamąsias rungtynes paaiškės dar 4 komandos, kurios kitą sezoną galės kautis A divizione.

„Praėjusiais metais pakeistas varžybų formatas sulaukė gerų atsiliepimų, todėl jį nusprendėme tęsti ir šį sezoną, – sakė Moksleivių krepšinio lygos „Perlas“ direktorius Martynas Račkauskas. – Į Druskininkus suvažiuos 16 pajėgiausių Lietuvos U12 amžiaus berniukų komandų. Nors jos čia dar nekovos dėl čempionų vardų, jos dalysis kelialapius į kitų metų A divizioną. Bus labai įdomu stebėti, kokia karta ateina, kokios jaunųjų krepšininkų tendencijos. Tai jų karjeros pradžia, savotiškas startas, todėl įdomu stebėti, kaip krepšininkai atrodo dabar ir kaip tobulės ateityje. Tai unikali galimybė visiems pamatyti pačius mažiausius, kuriuos stebės ir žinomi krepšinio pasaulio žmonės“.

Mažiausiųjų Moksleivių krepšinio lygos „Perlas“ dalyvių kovų nepraleis ne tik jų tėvai bei artimieji, tačiau ir daugybė krepšinio visuomenės veikėjų. Kovas tribūnose atidžiai stebės ir Lietuvos krepšinio federacijos jaunimo rinktinių vyr. treneris Rolandas Radvila.

„Tikrai laukiu mažiausiųjų kovų, važiuosiu ir tris dienas jas stebėsiu. Manau, idėja visiems susirinkti į vieną vietą ir čia rungtyniauti yra labai įdomi. Taip atsiranda galimybė vienoje vietoje pamatyti visus krepšininkus ir komandas“, – sakė R. Radvila.

Druskininkų krepšinio salėse rungtyniaus 4 komandos iš Kauno, 3 iš Vilniaus, 2 iš Panevėžio ir po 1 iš Klaipėdos, Ukmergės, Šiaulių, Raseinių, Marijampolės, Plungės bei Alytaus.

„Smagu dalyvauti TOP16 etape. Atvyks visos komandos, ruošiamės ir, nors papuolėme į stiprią grupę ir turime traumų, esame pasiruošę kautis, – sakė Klaipėdos V. Knašiaus krepšinio mokyklos treneris Mindaugas Bugys. – Įdomi turnyro sistema, galimybė pamatyti visas komandas. Manau, viskas bus gerai. Laukia iššūkis išlaikyti 3 dienas vaikų motyvaciją, suderinti poilsį su darbu. Mūsų tikslas – A divizionas“.

„Viskas gerai, nors mes turime tik 11 krepšininkų, tačiau esame pasiruošę“, – teigė Raseinių kūno kultūros ir sporto centro treneris Karolis Lendzevičius. – Nė viena komanda neturės pranašumo, nes žaisime neutralioje salėje. Mums, kaip mažesnio miesto komandai, gali pritrūkti jėgų, neturime daug žaidėjų ir serija rungtynių mums būtų parankesnė. Įdomu, galėsime pamatyti visas komandas. Mūsų tikslas kelionė – į aštuntuką ir A divizionas“.

„Turime ir traumų, ir ligų, tačiau esame pasiruošę, laukia nauda ir įdomi patirtis, – kalbėjo Kauno „Tornado“ krepšinio mokyklos treneris Donatas Mikulevičius. – Laukia nemažai reikalų, tačiau mūsų tikslas pakliūti į aštuntuką ir toliau kautis dėl medalių. Bus neutrali salė, nežinomumo faktorius. Reikės žaisti su visais, esame nusiteikę“.

Vyriausiųjų čempionatuose medalius skinantys Š. Marčiulionio krepšinio akademijos ir Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtiniai mažiausiųjų TOP16 etape nedalyvaus. Tačiau sostinės garbę gins net trys Sostinės krepšinio mokyklos komandos.

„Jaunųjų krepšininkų ugdymo sistemoje atsirado dar vienas pajėgus „žaidėjas“, turintis labai kvalifikuotą trenerių kolektyvą, yra atviras naujovėms bei telkiantis stiprų vadybinį ir intelektinį potencialą, – teigė Sostinės krepšinio mokyklos direktorius Andrius Čerškus. – Vilnius, pagal gyventojų skaičių, yra didžiausias miestas Lietuvoje. Todėl didelis vaikų susidomėjimas krepšiniu ir poreikis turėti gerai suplanuotą laisvalaikį, noras varžytis yra dėsningas reiškinys. Nemanau, kad galingiausios mokyklos užleidžia vietą kitiems, jos išlieka labai konkurencingomis. Tačiau jei yra didelė konkurencija, nuo to laimi ir vaikai, ir Lietuvos krepšinis. Jei vaikas nepageidauja mokytis vienoje mokykloje, jis turi galimybę rinktis kitą. Jam nereikia savęs ieškoti kitoje sporto šakoje, jis turi mažiau galimybių atsidurti gatvėje. Tai puikus būdas neprarasti talentų, kurie taip reikalingi Lietuvai“.

SKM vadovas tikino norįs, kad į A divizioną patektų dvi Sostinės krepšinio mokyklos komandos.

„Mes ieškome naujovių, kad visi gabiausi vaikai neliktų nepastebėti, kad gautų pakankamai dėmesio ir iš trenerių, ir iš mokyklos vadovų, – teigė A. Čerškus. – Todėl nuolat dirbame, kad ugdymo sistemą patobulintume ir išgrynintume. Varžybos ir jų sistema yra tik priemonė, kad kuo daugiau vaikų išmoktų gerai žaisti krepšinį. Norint mąstyti apie aukštus ateities tikslus, reikia išmokti konkuruoti bet kokiomis aplinkybėmis ir sąlygomis. Manome, kad dviejų komandų patekimas į A divizioną būtų optimalus rezultatas, žvelgiant į konkurenciją ir į ateitį“.

Tikimasi, kad mažiausiųjų TOP16 etapas, kai visos komandos susirenka į vieną vietą, taps tradiciniu renginiu.

„Druskininkus pasirinkome todėl, kad siekiame šį turnyrą padaryti tikra šeimos švente, o Druskininkai tam puikiai tinka“, – sakė MKL „Perlas” direktorius M. Račkauskas. – Pamatysime, kiek sulauksime žiūrovų šiais metais ir, jei pasiteisins mūsų sumanymai, galbūt pavyks šį turnyrą padaryti tradiciniu ir jis visuomet vyks Druskininkuose“.

Visas komandas dalyves, tvarkaraščius ir rezultatus galite rasti čia: http://goo.gl/LSjZf3