Iki ketvirto kėlinio pabaigos likus žaisti tris su puse minutės Lietuvos krepšininkai turėjo 10 taškų persvarą, bet ją iššvaistė. Likus 10 sek. turkas metė 2 baudas, pataikė vieną – 76:79. Kartu su sirena fantastišką tritaškį iš krašto pelnė Modestas Kancleris, išplėšęs pratęsimą – 79:79.

Pirmojo pratęsimo pabaigoje atrodė, kad pergalė jau tikrai mūsų. Likus 3,8 sek. Lietuvos komanda pirmavo 87:84. Kamuolys varžovų. Ir tada neįtikėtiną tritaškį pataikė mažiausias Turkijos rinktinės gynėjas (87:87). Atrodė, kad pergalė išslydo.

Prasidėjo antras pratęsimas. Jo pradžioje penktą baudą gavo 45 minutes be keitimo žaidęs vidurio puolėjas Marekas Blaževičius. Tačiau aikštelėje siautė Nojus Pankratjevas, dar vieną svarbų tritaškį pataikė M. Kancleris. Kojos vėl vos nepakišo labai netaikliai mėtomos baudos. Likus keliolikai sekundžių Ąžuolas Tubelis atkovojo dar vieną kamuolį, jau dešimtą, ir gavęs per rankas stojo mesti baudų.

Pataikė vieną – 102:99. Varžovai atsakė dvitaškiu. Dar vieną baudą iš dviejų pataikė M.Kancleris – 103:101. Ir pagaliau aidi sirena, skelbiantį Lietuvos rinktinės pergalę, džiūgaujant pilnai salei sirgalių – krepšininkų palaikyti atvyko beveik visi savo varžybas jau baigę sportininkai ir treneriai.

Keletas faktų. Turkams grupės varžybose mūsiškiai buvo triuškinamai pralaimėję – 67:98. Finale 6 minutę peties traumą patyrė Adas Šimonis. Buvo atkarpa, kai varžovų krepšį taikliai atakavo vienas Ą. Tubelis: iš eilės pelnė 9 taškus, o po N. Pankratjevo tritaškio pridėjo dar vieną tritaškį su bauda. Mūsiškiai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių (72:63), bet netaikliai mėtė baudas – iš 60 pataikė vos 37 kartus.

Šiose rungtynėse taškus pelnė: N. Pankratjevas – 31 (atliko 6 rezultatyvius perdavimus ir atkovojo 8 kamuolius), Ą. Tubelis – 22, M. Kancleris – 19 (12 atk. kam.), Laurynas Vaištaras – 12 (5 rez. perd., 7 atk. kam.), M. Blaževičius – 9 (13 atk. kam, 5 blokai), Tomas Zubrys – 4, Erikas Jermolajevas, Adas Šimonis ir Ignas Goliančikas – po 2.

Komandos vyr. treneris Edvinas Justa, jo asistentas Virgilijus Lapis.

Turkų komandai 32 taškus pelnė O. Kucukas, 21 – A. Cede.

Po rungtynių, po apdovanojimo, kalbėdamas su žurnalistais, treneris Edvinas Justa pasidžiaugė įspūdinga pergale, nors prisiminė, kad jo vadovaujamai komandai yra tekę žaisti ir tris pratęsimus.

„Džiugu, kad po pralaimėjimo turkams grupėje pavyko vyrus nuteikti kovai finale. Mes gerai išanalizavome priešininkų žaidimą. O jie gal vėl tikėjosi lengvos pergalės? Šiame festivalyje mūsų komanda brendo, vyriškėjo, įgijo pasitikėjimo savo jėgomis prieš Europos 16-mečių čempionatą“.

Ą. Tubelis yra metais jaunesnis už komandos draugus. Iš kur tiek drąsos finale? „Pirmi sėkmingi pataikyti metimai suteikė pasitikėjimo. Jaučiau trenerio ir komandos draugų palaikymą, todėl ir žaidžiau drąsiau ir labiau užtikrintai nei ankstesnėse rungtynėse“.

Bronzos medalius gan netikėtai laimėjo suomiai, 56:53 nugalėję kroatus.

Europos jaunimo olimpininio festivalio rikiuotėje Lietuva su 1 aukso ir 1 sidabro medaliu iš 50 šalių yra 26 vietoje ir aplenkė tokias valstybes kaip Latvija, Estija, Portugalija, Graikija, Čekija, Kroatija bei kitas. Daugiausiai medalių iškovojo Rusija, antroje vietoje Italija, o šeimininkai vengrai – treti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)