Česlovas Kučinskas (Coppin State „Eagles“)

Č. Kučinskas ketvirtą ir paskutinį sezoną praleido vilkėdamas „Eagles“ marškinėlius. Komanda geriausiu atveju priskiriama prie NCAA vidutiniokių, o Č. Kučinskas joje neatliko labai svarbaus vaidmens. Šilutiškis keletą rungtynių pradėjo startiniame penkete, tačiau jame įsitvirtinti nesugebėjo.

Geriausias rungtynes lietuvis sužaidė prieš Norfolko universitetą, kuomet surinko 16 taškų bei atkovojo 4 kamuolius. Būtent 16 taškų yra aukštaūgio rezultatyvumo rekordas pasiektas per visus keturis NCAA praleistus metus. Ekspertai pažymi, jog šilutiškis nustojo tobulėti. Šį sezoną vidurio puolėjas rungtyniauja netgi kiek prasčiau nei praėjusį. Tačiau nereikia abejoti, jog universalus aukštaūgis patrauks keleto Europos komandų dėmesį.

2010-2011 metų statistika: 5,2 taško, 3,7 atkovoto ir 0,7 perimto kamuolio, 0,2 rezultatyvaus perdavimo, 26,7 proc. tritaškių.

Deividas Dulkys (Florida State „Seminoles“)

Jau kelerius metus D. Dulkys lyginamas su Martynu Pociumi. Trečius metus lygoje žaidžiantis gynėjas turi panašumų su Lietuvos rinktinės nariu. D. Dulkys taip pat yra šoklus ir turbūt net geresnis snaiperis nei M. Pocius. Tačiau D. Dulkys neturi sprogstamo prasiveržimo, kuriuo pasižymi M. Pocius. Amerikiečiai Deividą labiau vertina kaip snaiperį, o ne veržlų gynėją. Šis NCAA sezonas lietuviui prasidėjo puikiai, jis turėjo tvirtą vietą starto penkete, žaidė rezultatyviai.

Tačiau viskas pasikeitė po Kalėdų. D. Dulkys patyrė traumą, o grįžęs po jos turėjo kautis su stipriais, ACC konferencijos varžovais. Gynėjas ilgą laiką atrodė sutrikęs, švaistė metimus pro šalį netgi būdamas laisvas. Žinoma, jog treneris ilgai to pakęsti negalėjo - D. Dulkys tapo atsarginiu.

Viskas vėl pasikeitė po rungtynių su Veik Foresto universitetu – tuomet mūsiškis pelnė 16 taškų, komanda iškovojo pergalę, o strategas ir vėl pradėjo pasitikėti gynėju. D. Dulkys dabar vėl susitikimus pradeda starto penkete ir žaidžia solidžiai. Deividas jau sulaukė dėmesio ir iš Lietuvos vyrų rinktinės.

2010-2011 metų statistika: 8 taškai, 3,1 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo, 1,2 perimto kamuolio, 35 proc. tritaškių.

Lukas Poderis (East Tennessee „Buccaneers“)

Mokyklų lygoje jis buvo žvaigždė – rinkdavo po 18 taškų bei sugriebdavo po 10 kamuolių. Tačiau adaptacija NCAA pirmenybėse gerokai užsitęsė – jau prabėgo du sezonai, o L. Poderis vis dar retai pakyla nuo atsarginių suolo. Kai lietuvis žaidė mokykloje, visi išskyrė puolėjo puikų kamuolio valdymą bei gerą perdavimų kultūrą. Tiesa, jau tada buvo pažymima, jog kartais L. Poderiui pritrūksta motyvacijos puolime.

Lukas gimė JAV ir turi būtent šios šalies pilietybę. Tačiau, jei tik pats krepšininkas norės, Lietuvos pasą gaus be vargo.

2010-2011 metų statistika: 1,4 taško, 1,3 atkovoto kamuolio, 0,5 bloko, 48.3 proc. dvitaškių.

Timas Abromaitis (Notre Dame „Fighting Irish“)

T. Abromaitį būtų galima laikyti pačiu geriausiu lietuviu žaidžiančiu NCAA. Bet jis turi JAV pilietybę, yra gimęs toje šalyje. Amerikoje gimė ir T. Abromaičio tėvas, tad vienintelis dalykas, krepšininką siejantis su Lietuva – seneliai. Jei tik pats Timas norėtų, jis mūsų šaliai atstovauti galėtų.

Tai fantastišką taiklumą turintis lengvasis kraštas. 203 cm ūgio žaidėjas gali įmesti iš bet kur, tačiau pavojingiausias jo ginklas – tritaškiai. Jo repertuare yra tolimi metimai atsilošus ir iš eigos.

Tuo geriausiai galėjo įsitikinti Villanovos universitetas, kuriam T. Abromaitis įmetė net 9 tritaškius! Taip jis įsirašė savo vardą į NCAA istoriją, kadangi pakartojo „Big East“ konferencijos pataikytų tritaškių rekordą. Krepšininkas išsiskiria ir nebloga gynyba – žaisdamas lengvo krašto puolėjo pozicijoje jis patenka į geriausių „Big East“ kovotojų dėl atšokusių kamuolių penketuką.

Puolėjo komanda šį sezoną priskiriama NCAA elitui ir turi septintąjį reitingą. Tai vienintelė ekipa su mūsų tautiečiu, kuri patenka tarp 25 stipriausių lygos komandų. Taigi yra labai dideli šansai, jog T. Abromaitis iškovos NCAA trofėjų ar bent jau pasieks finalą. Jo atstovaujama komanda per visą sezoną suklupo vos 5 kartus, o nuo kelio nušlavė elitinius universitetus. „Fighting Irish“ į priekį veda lietuvio ir Beno Hanbrougho duetas. Pastarasis yra „Pacers“ aukštaūgio Tylerio Hansbrougho brolis.

Pabrėžiama, jog NBA lygai T. Abromaitis yra per lėtas ir nepakankamai atletiškas. Būtent todėl krepšininko pavardė nefigūruoja tarp realių kandidatų į naujokų biržą. NBA skautų nežavi ir tai, jog lietuvių kilmės krepšininkas turėjo reikalų su policija, kuomet su keletu draugų padaugino alkoholio. Tačiau Europoje T. Abromaitis ir jo žaidimo stilius būtų aukso vertės.

2010-2011 metų statistika: 15,2 taško, 6,2 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo, 0,5 bloko, 41 proc. tritaškių.

Gilvydas Biruta (Rutgers „Scarlet Knights“)

Bene perspektyviausias iš visų šio sezono NCAA lietuvių G. Biruta žaidžia vos pirmą sezoną lygoje. Puolėjo talentas neliko nepastebėtas ir ekspertų – jis išrinktas į pirmą „Big East“ konferencijos naujokų komandą. Big East“ yra pajėgiausia konferencija visoje lygoje.

Aukštaūgio privalumas – jam nereikėjo taikytis prie Amerikos. Gilvydas prieš atvykdamas į Rutgersą atstovavo Šv. Benedikto vidurinei mokyklai, tad NCAA žaidimo stilius jam nebuvo naujiena.

G. Birutą labai greitai pamėgo vietos aistruoliai, nes vos tik atsiradus progai, lietuvis efektingai kraudavo kamuolį iš viršaus. Tačiau aukštaūgis nėra vienpusiškas – jis turi platų puolimo arsenalą, gali pataikyti tritaškį. G. Birutos labai miklios rankos leidžia jam perimti daug kamuolių .

Jau šeštose karjeros rungtynėse aukštaūgis sumetė 20 taškų, dar po poros dienų atliko dvigubą dublį. Dabar G. Biruta beveik visas rungtynes pradeda starto penkete. Nominaliai Gilvydas yra sunkusis kraštas, tačiau „Scarlet Knights“ ekipoje yra priverstas žaisti „centru“, kadangi komanda neturi tikrų vidurio puolėjų.

2010-2011 metų statistika: 9,5 taško, 5,4 atkovoto kamuolio, 0,5 rezultatyvaus perdavimo, 0,9 perimto kamuolio.

Deividas Bušma (Idaho state „Bengals“)

Didžiausiu šio sezono netikėtumu tapo D. Bušma.

Ivano Drago pravardę turintis krepšininkas šį sezoną jau nuo pirmųjų rungtynių demonstravo solidžius rezultatus. D. Bušma pasižymi tradicinio vidurio puolėjo savybėmis – žaidžia tik arti krepšio, nemėto tritaškių ir yra lyg siena gynyboje. Taip, Deividą galima laikyti tikru blokų karaliumi. Lietuvis blokuoja beveik po 2 varžovų metimus ir pagal šį rodiklį pirmauja visoje „Big Sky“ konferencijoje.

D. Bušmos jėgą geriausiai pajuto Trojaus ir Montanos universitetai. Pirmajam klaipėdietis „išrašė“ 5, o antrajam net 8 blokus. 23-ejų metų krepšininkas išsiskiria puikia statistika, tačiau jo atstovaujamas „Bengals“ klubas yra vienas iš NCAA autsaiderių.

Beje, tai yra paskutinis D. Bušmos sezonas šioje lygoje. Po jo jis taps profesionalu ir veikiausiai pasuks į Europą. NBA skautai į tokio lygio universitetus neužmeta net akies.

2010-2011 metų statistika: 11,8 taško, 6,9 atkovoto kamuolio, 1,9 bloko, 0,7 rezultatyvaus perdavimo, 48 proc. dvitaškių.

Vytas Šulskis (Youngstown state „Penguins“)

NCAA lygoje lietuvis žaidė 4 sezonus ir kiekviename iš jų rungtyniavo vis rezultatyviau. Šį sezoną vilnietis renka jau po 13 taškų bei net 6 kartus perkopė 20 taškų ribą. Visai neseniai gynėjas pataikė 6 tritaškius bei surinko 26 taškus, taip patraukdamas Lietuvos žiniasklaidos dėmesį.

Tritaškiai yra firminis, bet toli gražu ne vienintelis V. Šulskio ginklas. Per pirmą sezoną NCAA gynėjas sumetė 46 tolimas „bombas“, taip pasiekdamas universiteto naujokų rekordą. Krepšininkas moka ir labai aštriai bei staigiai prasiveržti. Šie prasiveržimai tikriausiai yra dar grėsmingesnis ginklas nei tritaškiai. Gynėjas taip pat moka labai kibiai gintis.
V. Šulskis yra teigęs, jog baigęs universitetą mielai užsivilktų Vilniaus „Lietuvos ryto“ aprangą. Neoficialiais duomenimis, ši jaunuolio svajonė netrukus gali išsipildyti.

2010-2011 metų statistika: 13.1 taško, 5.2 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvūs perdavimai, 1 perimtas kamuolys, 37 % tritaškių.

Gediminas Bertašius (Dartmouth „Big Green“)

NCAA pirmenybių naujokas solidžiu žaidimu nenustebino. Dartmauto universitetas per visą sezoną iškovojo vos 5 pergales, be to patyrė 11 pralaimėjimų iš eilės seriją. Be to, „Big Green“ ekipa rungtyniavo „Ivy“ konferencijoje, kuri yra viena silpniausių lygoje.

Buvęs Lietuvos jaunių rinktinės lyderis jau pirmose rungtynėse įmetė 10 taškų, tačiau vėliau lietuvis žaidė vis mažiau ir nesėkmingai. Rungtyniaudamas Vilniaus „KK Akademija“ ekipoje G. Bertašius pasižymėjo kaip neblogas snaiperis, tačiau NCAA iš toli atakavo vos 16 proc. taiklumu.

5 taškai per rungtynes pirmakursiui nėra jau taip mažai, tačiau iš G. Bertašiaus nereikia daug tikėtis. Pats vaikinas net nemėgina slėpti, jog veikiausiai profesionalu netaps, o dirbs pagal universitete įgytą specialybę.

2010-2011 metų statistika: 4,9 taško, 3,5 atkovoto kamuolio, 0,5 rezultatyvaus perdavimo, 0,3 bloko, 16.7 proc. tritaškių.

Rokas Gricius (Canisius „Golden Griffins“)

R. Gricius – mažiausiai rungtynių NCAA pirmenybėse sužaidęs lietuvis šį sezoną. Jis trenerio pasitikėjimą sulaukė vos septyneriose rungtynėse, tad nereikia stebėtis, jog puolėjas kalnų nenuvertė. Geriausias sezono rungtynes Lietuvis sužaidė prieš Sirakūzų universitetą, kuomet surinko 6 taškus bei atkovojo 1 kamuolį.

2010-2011 metų statistika: 1,1 taško, 0,3 atkovoto kamuolio, 75 proc. dvitaškių, 66.7 proc. tritaškių.

Martynas Bareika, Domas Rinkšalis bei Eividas Petrulis buvo įtraukti į NCAA universitetų paraiškas, tačiau nesužaidė nei vienerių rungtynių.

Šaltinis
Portalo Eurobasket.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško portalo sutikimo draudžiama.
Eurobasket.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją