„Kol Deividas nebuvo pasirašęs sutarties su „Pistons“, tokį scenarijų galėjome tik numanyti – nebuvo preteksto kažko imtis. Dabar pradėsime ieškoti galimybių savo pozicijai apginti. Visko gali būti“, – kalbėdamas su Delfi, teisminio ginčo perspektyvos neatmetė „Ryto“ direktorius Justas Jankauskas.

2017 metais būdamas vos 16-os pirmą kartą „Ryto“ marškinėlius oficialiose varžybose apsivilkęs D. Sirvydis tuomet tapo jauniausiu klubo debiutantu Lietuvos krepšinio lygoje (LKL).

Atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose galintis žaisti talentas taip aplenkė Joną Valančiūną.

Kaip ir pastarajam, D. Sirvydžiui anksti pradėta piešti karjera NBA.

Tik jei J. Valančiūno persikėlimas į Toronto „Raptors“ 2012-aisiais papildė „Ryto“ biudžetą beveik 7 mln. litų (2 mln. eurų) suma, šįkart klubas jaučiasi nuskriaustas finansiškai.

Įsikišus „Hapoel“ iš D. Sirvydžio karjeros šuolio pavyko uždirbti kelis kartus mažiau nei tikėtasi.

Praėjusį pavasarį Izraelio klubas pasinaudojo 20-mečio lietuvio sutarties punktais.

Kontrakte buvo numatyta, jog Europos ekipos išpirkti žaidėją gali už mažesnę sumą nei NBA klubai. „Hapoel“ naujokas atsiėjo 170 tūkst. eurų.

Tiesa, lėtai į įvykius reagavusi ankstesnė „Ryto“ vadovybė tuomet rizikavo apskritai likti prie suskilusios geldos. D. Sirvydžio agentas vos nepasinaudojo galimybe vienašališkai nutraukti sutartį dėl kurioziškos priežasties – nesumokėtų komunalinių mokesčių už žaidėjui nuomotą butą.

Vis dėlto „Hapoel“ vis tiek sugebėjo uždirbti iš savotiško talento perpardavinėjimo.

Mat tolesni įvykiai byloja apie tai, kad klubo vadovams D. Sirvydžio reikėjo labiau nei treneriui Odedui Kattashui.

Vasarą atnaujinus pandemijos pristabdytą Izraelio čempionatą, lietuvis aikštėje pabuvojo tik keturis kartus. Šiame sezone „Hapoel“ jo apskritai nebuvo registravę nacionalinių pirmenybių susitikimams, o FIBA Čempionų lygoje D. Sirvydis viso žaidė 19 min. ir pelnė lygiai vieną tašką.

Deividas Sirvydis

Užtat trumpa jaunuolio stažuotė žydams apsimokėjo finansiškai – ir kaip čia neprisiminsi Lietuvoje jau nuskambėjusio fakto, jog D. Sirvydžio agento Michaelo Tellemo tėvas Arnas Tellemas yra „Pistons“ valdančios kompanijos viceprezidentas, o anksčiau buvo vienas „Hapoel“ savininkų.

Oficialiai neskelbiama, kiek Detroito klubas sumokėjo už D. Sirvydį, bet maksimali NBA nustatyta išpirka už Europos komandai priklausantį žaidėją siekia 750 tūkst. JAV dolerių.

Tiesa, J. Jankauskas mini mažesnę sumą – 400 tūkst. dolerių (330 tūkst. eurų). Vis dėlto ir tai būtų dvigubai daugiau nei gavo „Rytas“.

Lietuvos vicečempionai dabar ketina pretenduoti į dalį „Hapoel“ iš NBA susižerto perėjimo mokesčio.

„Pagal sutartį tai nebuvo numatyta, ir FIBA šios situacijos pernelyg aiškiai nereglamentuoja. Tačiau, pavyzdžiui, futbole yra konkrečiai apibrėžta, kad ankstesnės žaidėjo komandos gauna tam tikrą procentą nuo naujų perėjimų. Reikės įvertinti, kokios mūsų teisinės galimybės“, – svarstė J. Jankauskas.


„Ryto“ vadovas nenorėjo kaltinti savo pirmtakų dėl neapsižiūrėjimo formuluojant sutarties sąlygas – esą kažko daugiau ir nebuvo galima išsiderėti.

„Nepasakyčiau, kad buvo padaryta klaidų, klubas tiesiog neturėjo galimybės atmesti „Hapoel“ pasiūlymo. Tai, jog žaidėjų sutartyse nustatytos išpirkos sumos NBA ir Europos komandų atžvilgiu skiriasi, taip pat yra normali praktika.

Tik norėtųsi apsidrausti nuo tokios keistos situacijos, kokią turime šiuo atveju. Gal sutartyje reikėtų numatyti, jog jei krepšininkas per pusmetį ar metus antrą kartą pakeičia komandą, jo pirmasis klubas turi teisę į dalį naujos išpirkos. Galbūt ir FIBA pati turėtų detaliau sureglamentuoti tokias situacijas, kaip padaryta futbole“, – kalbėjo J. Jankauskas.

Deividas Sirvydis

JAV žiniasklaidos duomenimis, trejų metų sutartį su „Pistons“ sudaręs D. Sirvydis per pirmąjį sezoną uždirbs 900 tūkst. dolerių (740 tūkst. eurų).

Antraisiais metais jo atlyginimas turėtų paaugti iki 1,24 mln. eurų, trečiaisiais – pasiekti 1,5 milijono. Tiesa, klubas po dviejų sezonų galės nutraukti bendradarbiavimą.

Primename, kad 2019 metų NBA naujokų biržoje D. Sirvydį 37-u šaukimu pasirinko Dalaso „Mavericks“ klubas, iš karto perleidęs lietuvį „Pistons“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)