Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai paskutiniame ture 93:86 pranoko Madrido „Real“ (22/8).

Jau aišku, kad kauniečiai finišavo aštuntoje vietoje ir ketvirtfinalyje susidurs su reguliaraus sezono nugalėtoja Stambulo „Fenerbahče“.

„Žalgirio“ patekimas į atkrintamąsias varžybas – magiškas turint omenyje faktą, kad komanda kovo pradžioje Eurolygoje žengė tik 13-a.

O ketvirtadienį burtų svečiams prireikė dvikovos pabaigoje, kai „Real“ lyg perlietas šaltu vandeniu žaibu grįžo į kovą.

Iki tol kone tris kėlinius motyvacija buvo esminis skirtumas tarp dviejų varžovų.

„Real“ didžiąją rungtynių dalį buvo vangus kaip ir „Wizink Center“ arenos tribūnos. Sunku patikėti, bet Eurolygos čempionai pirmą tritaškį pataikė aštuntu bandymu įpusėjus antram kėliniui, o per visą mačą iš toli atakavo vos 19 proc. taiklumu.

Tuo metu „Žalgiris“ kovėsi iš paskutiniųjų ir trečiame ketvirtyje turėjo net 16 taškų pranašumą.

Atmosfera įkaito po šeimininkų spurto trečio kėlinio pabaigoje, kai „Real“ 2 min atkarpą laimėjo 13:3. Įpusėjus paskutiniam ketvirčiui „Los Blancos“ išlygino svarstykles (74:74), o netrukus jau buvo priekyje (77:76).

Vis dėlto „Žalgiris“ negali pralaimėti, kai Brandonas Daviesas žaidžia šitaip monstriškai – 27 taškus (iš jų 12 – per lemiamą kėlinį) pelniusio ir 10 kamuolių atkovojusio vidurio puolėjo vedama komanda susigrąžino iniciatyvą ir atsilaikė paskutinėmis sekundėmis.

„Jei sąžiningai, dabar tik galvoju, kur eiti švęsti. Žaidėjai jau kažkur stalą užsisakė, tai treneriams reikės iš paskos vaikščioti“, – pirmomis emocijomis po pergalės dalinosi Š. Jasikevičius.

Į jo interviu neiškentęs įsiterpė „Real“ klubo legenda ir Eurolygos televizijos komentatorius Joe Arlauckas, pasveikinęs su pergale ir kelialapiu į ketvirtfinalį. Š. Jasikevičiaus atsakymas buvo iškalbingas – su jokia kita komanda tokių nuotykių nepatirsi.

„Žinau, kad švenčia Kaunas, daug fanų visoje Lietuvoje. Smagu. Mūsų organizacijai tai puikus žingsnis, kuriuo turime džiaugtis, vertinti. Šiais metais buvo labai sunkių momentų, ypač po praėjusio sezono, kai visų lūkesčiai išaugo. Reikia suprasti, kad tokie dalykai pasiekiami tik turint žaidėjus su didžiuliais charakteriais, kurie stengiasi, dirba ir nepalūžta“, – tęsė specialistas.

O paklaustas apie ketvirtfinalio seriją, jis žadėjo, jog komanda rankų iš anksto nenuleis.

„Neabejoju, kad ir treneriai, ir žaidėjai iš šio ketvirtfinalio išeis stipresni“, – teigė triumfuojančios ekipos treneris.

– Atrodė, kad „Real“ ketvirtame kėlinyje jau perėmė iniciatyvą. Kas padėjo išsilaikyti iki pabaigos? – paklausėme Š. Jasikevičiaus

– Manau, tas charakteris, geriau įvaldyta sistema. Dabar gynėjai tikrai žaidžia geriau, o nuo jų juk priklauso daug kas. Dabar tikrai esame geresni nei buvome sezono pradžioje.

– Ar B. Davieso metimai mačo pabaigoje buvo planuoti, ar jis pats nusprendė imtis iniciatyvos?

– Tai buvo plano dalis. Mes juos ir Kaune panašiai baudėme. Tiesą sakant, kiekvieną kartą, kai žaidžiame su „Real“, jie mums leidžia mesti tokius metimus. Tik didelis klausimas, ar mes juos pataikysime, ar ne. Šiandien tiek Brandonas, tiek Antanas Kavaliauskas pataikė. Tai – ir gynėjų nuopelnas, pastariesiems buvo labai svarbu suprasti, kokiais kampais įvesti kamuolį arčiau krepšio. Madrido perimetro žaidėjai ginasi labai agresyviai, gali išmušti iš derinių. Jei būtume žaidę kantriau, vis tiek Brandonas būtų tuos metimus išmetęs.


– Kada supratote, kad patekote į atkrintamąsias?

– Per paskutinę minutės pertraukėlę jau supratau. O iki tol svilo padai, kaip ir paskutinius du tris mėnesius. Reikia suprasti, kad šitiek laiko kiekvienas rungtynes žaidžiant kaip finalą, laimėti galima tik turint žaidėjų su dideliais charakteriais, sakau nuoširdžiai.

– Kaip būtų galima apibūdinti „Žalgirio“ transformaciją nuo sezono pradžios iki šio momento?

– Na, sezonas mums dabar dar tęsiasi, tad gal viščiukus suskaičiuosime po jo. Bet, aišku, labai malonu. Tikras žaidėjų, žmonių charakteris pasirodo tada, kai labai sunku. Šitu klausimu žaidėjams galima rašyti dešimt balų – už tai, kad nenuleido rankų, toliau stengėsi, patikėjo.

Mes, treneriai, štabe tikrai visi esame vienminčiai. Nelabai leidome komandai pagalvoti, kad kažką darysime kitaip, dėl to galbūt toliau tyliai ir ramiai nuėjome savo tikslo link.

– Šiame sezone net po pergalių ne kartą sakėte, kad „Žalgiris“ nerodo savo tikrojo veido. Kiek jo pamatėme šiandien, kiek dar lieka rezerve?

– Momentais žaidėme fantastiškai. Reikia pripažinti, kad po to „Real“ pataikė labai sunkių metimų, Walteris Tavaresas sulaukė perdavimų-saldainių. Žaidėme prieš įspūdingą komandą, žinojome, kad bus sunku. Svarbiausia, jog dabar jau turime pergales. O toliau gerinti žaidimą... Velnias žino, ar išeis.

– Kokių naudingų patirčių šiame sezone gavote jūs, kaip jaunas treneris?

– Patirtis tokia, kad reikia tikėti savo sistema, nelabai nuo jos nukrypti. Žinojome, kad traumos yra didžiausia problema, svarbiausia buvo palaikyti žaidėjų moralę. Nemanau, kad kažką dariau kitaip, tiesiog grįžo žaidėjai, įgavo formą, suprato sistemą. Galime daug kalbėti apie tai, kas vyksta prie šoninės linijos, bet viską atlikti turi žaidėjai. Pakartosiu, su tokiu charakteriu mes tikrai turime šansų.

– Žaidėjai mačo metu nežinojo, o jūs pats pasidomėjote, kaip sekasi kitoms komandoms?

– Taip, per pertrauką sužinojau, kad Milano „Olimpia“ pralaimėjo, kad veikiausiai pateksime į atkrintamąsias, jei laimėsime.

Būrys "Žalgirio" gerbėjų Madride kantriai laukė prie komandos autobuso, kad galėtų pasveikinti nugalėtojus

– Šiandien vėl buvo puikiai galima girdėti, kaip fanai skanduoja jūsų vardą – nors ir esame Madride. Koks jausmas žaisti tokioje atmosferoje ne tik šiandien, bet ir viso sezono metu?

– Nežinau, ar suprantate tą frazę, bet dėl to ją ir sakau: tai, kas vyksta su „Žalgiriuku“, yra žiauriai faina. Tie išparduoti bilietai „Žalgirio“ arenoje... Negalime to praleisti pro akis kaip kasdienio dalyko. Palaikymas – fantastiškas, visur būna mūsų fanų. Ir, manau, žaidėjai tai tikrai jaučia. Neįsivaizduoju, kaip galėtų būti kitaip.

– Ketvirtfinalyje jūsų laukia geras bičiulis (Željko Obradovičius)...

– Nepažįstu aš ten nė vieno, nežinau, kas jis toks (šypsosi – Krepšinis.lt).

– Ko galima tikėtis iš šios serijos?

– Kad išeisime iš jos geresniais treneriais ir geresniais žaidėjais. Šimtas procentų.

***

Savo ruožtu, Pablo Laso auklėtiniams ketvirtadienio nesėkmė yra visiškai neskausminga: madridiečiai jau anksčiau buvo užsitikrinę trečią vietą turnyro lentelėje.

Ketvirtfinalyje jie susitiks su iš šeštos pozicijos taip pat nebepajudinama Atėnų „Panathinaikos“.

„Žalgiris“ Madride vėl vertėsi be Pauliaus Jankūno, „Real“ gretose trūko Rudy Fernandezo, Sergio Llullo ir Gabrielio Decko. Kita vertus, Anthony Randolphas, apie kurio traumą skelbta savaitės pradžioje, pradėjo rungtynes starto penkete.

Pirmoji komandų tarpusavio dvikova Kaune praėjusį lapkritį baigėsi Ispanijos čempionų pergale 90:79.

Madride „Žalgiris“ laimėjo pirmą kartą modernios Eurolygos istorijoje. Apskritai per 20 tarpusavio dvikovų su „Real“ Lietuvos ekipa šventė vos antrą pergalę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)